Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 4.: Mali zmaj, Suza Croatian Spirit, Matulji

Braća blizanci iz mjesta Bregi pored Matulja danas proizvode čak 23 pića i potpuno su posvećeni svom primorskom kraju!

by Ribafish
0 komentar

Naziv destilerije/proizvođača: Suza Croatian Spirit / Suza T. B.
Adresa destilerije/proizvođača: Bregi 75/k, Matulji
Vlasnik: Borjan Suzić
Godina osnutka i početka destiliranja pelinkovca: Destilerija je osnovana 2000. godine, a pelinkovac Mali zmaj smo počeli proizvoditi 2020.
Broj zaposlenih: 6
Master Distiller: Tino Suzić
Filozofija brenda – slogan koji vam je nit vodilja: Croatian Spirit, hrvatski alkohol ili hrvatski duh
Gdje se mogu kupiti/nabaviti vaši pelinkovci: Vrutak, Metro, Tia, P&J…
Maloprodajna cijena na dan pisanja teksta: 15,26 eur

Brend/Brendovi pelinkovaca i zapremina boca: Mali zmaj 0,7 l
Mali zmaj je craft pelin dobiven maceracijom našeg vrtnog lista pelina u žitnom alkoholu, štrukan limunom i narančom te zaslađen našim domaćim medom. Ima 28% alkohola, boja karameliziranog meda, miris citrusni.

Mala povijest destilerije:
80-tih godina prošlog stoljeća tata Slavko, inače legenda riječkog vatrogastva, započeo je iz hobija u kući u Bregima peći rakiju za potrebe kućanstva. Kupovalo se grožđe u Istri, radilo prvo vino, a onda i rakija, a 1985. godine se Slavko počeo baviti i pčelarenjem, a onda je „zamiješao“ i prvi med i rakiju. Slavkovi sinovi Tino i Borjan odlučili su legalizirati posao nakon što su destilirali preko tatinog OPG-a, pa 2006. godine otvaraju firmu Suza T. B. sa sjedištem u Bregima. Danas imaju 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema domaćim recepturama. Hobi je tako pretvoren u posao, i među ostalim nagrađen zlatnom poveljom u kategoriji „craft turizam“ nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.


U Bregima obitelj Suzić drži i rustikalno uređenu kušaonicu, prepunu povijesnih detalja iza kojih se sakriva mnoštvo priča, anegdota, nezaboravnih uspomena. U procesu uređenja je trenutno još jedna kušaonica i destilerija, a sve kako bi čim češće mogli ugostiti sve one koji ponešto žele naučiti o proizvodnji likera i rakija, ali naravno i kušati ih. Borjan se bavi i ugostiteljstvom te drži „Marijanu“ u Matuljima, „Kont“ u Rijeci i bistro „Pariz“ na Trsatu, a želja mu je napraviti u Bregima i nekoliko smještajnih jedinica kako bi se gosti mogli i zadržati. Godišnje trenutno proizvode oko 30.000 litara likera i rakija pa se tako na policama u delikatesnim trgovinama viđa i sve više boca s njihovim logom – slovom S na glagoljici.

Zanimljivosti:
Mali Zmaj je namijenjen iskusnim poznavaocima pravog gorkog pelina koji je ublažen citrusnim notama, recept je smislio Master distiller Tino Suzić. „Kako većina potrošača pelina voli da im se iscijedi citrus u pelin, mi smo to napravili u samom procesu proizvodnje i tako olakšali i ubrzali istakanje!“

Sirovina za izradu likera i rakija stiže s Banije. Obitelj Suzić na svom gruntu od sedam hektara zemlje posadila je 200 dunja i 200 oraha… Iz tog kraja nabavljaju i imelu za bisku, a iz Slavonije im stiže šljiva. Grožđe i vinske destilate uzimaju iz Istre, a sami proizvode i trave koje stavljaju u lozu.

Redovito sa svojim rakijama odlaze u Hum, na „Smotru domaćih rakija u Istri“ i redovito se doma vraćaju sa zlatnim i srebrnim priznanjima. To ih veseli i drago im je da je njihov rad prepoznat, ali još više ih raduje proces stvaranja novih proizvoda s imenima koje pričaju priču o njihovom primorskom kraju.

Web: www.suza-tb.hr
Instagram: @Suza Croatian Spirit
Facebook: Suza Croatian Spirit
Kontakt mobitel i mail adresa: Borjan Suzić 099 2247371 / bsuzic@yahoo.com; borjan.suzic@suza-tb.hr

 

Ostale proizvođače pelinkovaca pronađite na sljedećim linkovima:

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 2. San Mauro, Momjan

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 3.: Knežev pelinkovac, Kneževi vinogradi

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 4.: Mali zmaj, Suza Croatian Spirit, Matulji

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 5.: Royal Luxury – Pelinkovac AUTHENTIQUE, Destilerija Kostelac, Orahovica

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 6.: Destilerija Perković, Bregana, Pelinkovac Perković

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 7.: Vina Petrovečki, Sveti Križ Začretje, Pelinkovac Petrovečki

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 8.: Nimco Brands & Liqueurs d.o.o., Brestovje, Pelin Kräuter & Rustiq

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.