Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet

Dobrto došli u prvu enciklopediju hrvatskih pelinkovaca. A kako moramo nekako započeti, neka to bude sa sjajnim Istrijanima iz Buzeta!

by Ribafish
7 komentara

Naziv destilerije/proizvođača: Obiteljska destilerija Aura / Aura proizvodi d.o.o.

Adresa destilerije/proizvođača: Buzet, 2. istarske brigade 2/1

Vlasnik: Mišel Sirotić

Godina osnutka i početka destiliranja pelinkovca: Godina osnutka 1993. / početak proizvodnje pelinkovca 2019.

Broj zaposlenih: 107

Master Distiller: Viktor Dobrović

Filozofija brenda – slogan koji vam je nit vodilja: Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno

Gdje se mogu kupiti/nabaviti vaši pelinkovci: U Aura Distillery Shop-ovima u Buzetu, Humu, Motovunu, Poreču, Novigradu, Grožnjanu, Vrsaru, Rovinju, Puli, Rijeci, Vrbniku na otoku Krku, Cresu i Splitu, na web shopu www.aura.hr te ekskluzivnim vinotekama, trgovinama delikatesa diljem Hrvatske i zračnim lukama

Maloprodajna cijena na dan pisanja teksta:

  • 0,1 l – 7,00 €
  • 0,2 l – 11,00 €
  • 0,5 l – 20,00 €
  • 0,7 l – 24,00 €
  • Pljoska 0,1 l – 19,00 €
  • Pljoska 0,2 l – 22,00 €

Brend/Brendovi pelinkovaca i zapremina boca:

Aura Gorki pelinkovac pripravlja se od listova gorkog pelina, destilata komovice i šećera. Lišće gorkog pelina rukom se bere na obroncima Ćićarije, u ekološki čistom predjelu daleko od naselja i prometnica. Neposredno nakon branja macerira se u destilatu 6 mjeseci. Nakon filtracije slijedi zaslađivanje te se rakiju stavlja na odležavanje. U proizvodnji se ne koriste dodatne boje ni arome.

Prekrasne je boje karamele, ugodnog i privlačnog mirisa na kojemu dominira nota pelina, mente, ružmarina i sladića. Na okusu je polusuh, topao i dopadljiv, a na after tasteu prevladava nota tipična za gorki pelin.

Poslužuje se ohlađen na 8 – 10°C i bez leda.

Alk. 30,8 % vol.

Aura Gorki pelinkovac nudimo u bocama zapremnine 0,1l, 0,2 l, 0,5l, zaštićenim Aura bocama od 0,7 l, te u pljoskama zapremnine 0,1 i 0,2 l.

Mala povijest destilerije:

Priča o Auri krenula je početkom devedesetih godina u Humu gdje su Radenko i Aurelija Sirotić, roditelji današnjeg direktora Aure Mišela Sirotića, otvorili galeriju s umjetninama. Kako je Hum postajao turistima sve primamljiviji, posjetitelji galerije sve su češće postavljali upite o kupnji autohtonih proizvoda, prvenstveno rakije biske koja potječe upravo iz Huma. Tako su u ponudu uz umjetnine uvrstili i nekoliko tradicionalnih istarskih rakija te domaće džemove spravljene po noninoj recepturi. Kada se Mišel, zajedno sa suprugom Dašom, nakon fakulteta vratio u Buzet, krenuli su zajedno u razvoj obiteljske tvrtke te vođeni jasnom vizijom brendirali su Auru putem proizvodnje ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda rakija, likera, ginova i džemova. Iznimna kvaliteta te proizvodnja od potpuno prirodnih sastojaka, samoniklog bilja i divljeg voća ubranog u čistoj prirodi daleko od naselja i prometnica, vrlo je brzo Aurine proizvode svrstala u sam vrh, a brend je postao sinonim za visokokvalitetna pića i džemove. Ubrzo je otvorena i destilerija u stotinu godina starom podrumu u Buzetu, a kako je potražnja za Aurinim proizvodima rasla otvarale su se trgovine diljem Istre, u Rijeci, Vrbniku i Splitu i drugdje.

Aurin asortiman čine džemovi od maslačka, kupine, maline, borovnice, smokve, šljive, višnje, marelice, naranče i cimeta te rakije od kadulje, rogača, masline i badema, drijena, latica ruža, divlje kruške, divlje jabuke, peperminta, gorkog pelina, divljeg voća, suhe smokve, a u ponudi su i neizostavne rakije biska, medenica, travarica te premium destilati Šljiva, Bianca i Moscato.

Jedini na tržištu proizvodimo Bisku extra, koja se priprema od pomno biranih listova bijele imele, ubrane isključivo sa stabla jabuke, koji se pola godine namaču u rakiji komovici. Tu je i rakija Millefrutti barrique – destilat polugodišnjeg maceriranog divljeg voća, dva puta destiliran te odležan tri godine u bariknim bačvama.

Posebno mjesto u našoj ponudi je svima omiljen Teranino i s ponosom naglašavamo da smo prvi registrirani proizvođači teranina u Hrvatskoj. A koliko je okus Aura Teranina zamaman dokazuje i pregršt zlatnih medalja sa svih relevantnih svjetskih natjecanja.

Naglasiti moramo i naš Gin Karbun spravljen od žitnog destilata, borovice te 20 začina koji prolazi filtraciju kroz aktivni ugljen te ga nudi kao važnu komponentu kod posluživanja, a inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojem rastu isključivo prirodni sastojci, ključni za nastanak Gina Karbuna. A u ponudi su i dvije inačice Gina Karbuna – Gin Karbun Sea limited edition s dodatkom borovih iglica, te Gin Karbun Navy Strength koji očarava svojom iznimnom snagom s postotkom alkohola od 58,5%.

U ponudi su i novi proizvodi Limoncello i Orancello, Fernet Amaro 78 koji se proizvodi od čak 78 sastojaka te prvi hrvatski aperitivo Aura Aperitivo Ora d’Oro.

Aurine rakije, liker i ginovi prepoznati su diljem Hrvatske kao ekskluzivni proizvodi vrhunske kvalitete, a kvalitetu potvrđuje i struka koja im je u posljednje dvije godine dodijelila ukupno 59 svjetskih zlatnih medalja, od kojih je u prvoj polovici 2023. godine, na najprestižnijim svjetskim natjecanjima, osvojeno njih čak 18.

Gorki pelinkovac na tržište smo stavili 2019. godine. Ideja za njegovu proizvodnju došla je, baš kao i za druge naše rakije i likere, u prirodi kada smo naišli na grmove gorkog pelina koji rastu u netaknutim predjelima Ćićarije. Receptura je tradicionalna, a posebnost Aura Gorkog pelinkovca je u visokokvalitetnoj rakiji komovici u kojoj se macerira netom ubrano lišće gorkog pelina, što rezultira proizvodom izuzetne kvalitete, bogatog i zavodljivog okusa i mirisa.

Zanimljivosti:

Destilerija Aura smještena je u stotinu godina starom podrumu, koji je nekada bio zadružni vinski podrum. Za posjetitelje je otvorena svakog dana u godini. Posjetitelji u njoj mogu vidjeti cjelokupni proizvodni proces izrade Aurinih rakija, likera i ginova, od maceracije bilja i voća, preko kuhanja ginova Karbun i Teranina, punjenja, etiketiranja i pakiranja. Također moguće je degustirati sve proizvode, a u sklopu destilerije nalazi se i trgovina. Posebnu pažnju privlači park ispred destilerije u kojem je u prezentacijske svrhe zasađeno ljekovito bilje i začini koji se koriste u pripremi rakija, likera i ginova.

Destilerija ima i svoju arhivu. Posjetitelji mogu kupiti bocu nekog od naših proizvoda, na nju upisati posvetu, datum kupnje i datum kada se i kojim povodom vraćaju po nju, a naši djelatnici brižljivo čuvaju arhivu kako bi doživljaj kod ponovnog dolaska u destileriju svakom gostu bio što posebniji.

 

Web: www.aura.hr

Instagram: @destilerijaaura

Facebook: Destilerija AurA

Kontakt mobitel i mail adresa: +385 91 2694 251 / destilerija@auraproizvodi.com

————————–

Sve dosadašnje ginove potražite na linkovima ispod:

Enciklopedija hrvatskih ginova 29.: Destilerija Gavran, Velika Gorica (RAVEN’S 23 Gin)

Enciklopedija hrvatskih ginova 33.: Butterfly effect distillery, Samobor (Rhapsody Dry Gin) – Ribafish

https://ribafish.com/enciklopedija-hrvatskih-ginova-36-gin-bogowski-zelina/
https://ribafish.com/enciklopedija-hrvatskih-ginova-37-lynx-craft-distillery-lukovdol/

https://ribafish.com/enciklopedija-hrvatskih-ginova-39-commodores-gin-black-hill-d-o-o-vinjani-kod-imotskog/

Enciklopedija hrvatskih ginova 40.: Keliro, Vukovar (Danuvius Consulting d.o.o.)

Enciklopedija hrvatskih ginova 41.: Carasman, Zagreb

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

7 komentara

Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 2. San Mauro, Momjan - Ribafish 7 lipnja, 2023 - 09:08

[…] Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet […]

Odgovori
Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 3.: Knežev pelinkovac, Kneževi vinogradi - Ribafish 7 lipnja, 2023 - 09:10

[…] Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet […]

Odgovori
Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 4.: Mali zmaj, Suza Croatian Spirit, Matulji - Ribafish 7 lipnja, 2023 - 09:11

[…] Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet […]

Odgovori
Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 5.: Royal Luxury – Pelinkovac AUTHENTIQUE, Destilerija Kostelac, Orahovica - Ribafish 7 lipnja, 2023 - 09:12

[…] Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet […]

Odgovori
Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 6.: Destilerija Perković, Bregana, Pelinkovac Perković - Ribafish 7 lipnja, 2023 - 09:13

[…] Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet […]

Odgovori
Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 7.: Vina Petrovečki, Sveti Križ Začretje, Pelinkovac Petrovečki - Ribafish 7 lipnja, 2023 - 09:17

[…] Svi hrvatski pelinkovci: Mala enciklopedija biljnih likera 1. Aura, Buzet […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.