Enciklopedija hrvatskih ginova 21.: Monachus Distillery, Premantura

Sjajna, velika priča o destileriji koja proizvodnju temelji na kvaliteti i porijeklu namirnice, a njihov Monachus Dry Gin je danas jedini hrvatski gin na japanskom tržištu.

by Ribafish
1 komentar

Službeni naziv destilerije: Monachus Distillery
Lokacija i mjesto kuhanja: Premantura
Vlasnik: Luka Žuljević
Godina osnutka: 2019.
Broj zaposlenih: 2
Mjesečna/godišnja proizvodnja: 2500 boca (0.5L) u 2021.
Destileri: Luka Žuljević i Anja Bendeković Žuljević

Nit vodilja/slogan:
Jednostavnost je kompleksna. Pri proizvodnji uvijek polazimo od namirnice – često se dogodi da prvo pronađemo fantastičnu namirnicu, a onda razmišljamo na koji bismo ju način iskoristili. S obzirom na to da radimo sa svježim (a ne sušenim) voćem i biljem, za svaki destilat koristimo tek nekoliko sastojaka za koje želimo da se jasno osjete, istovremeno stvarajući skladan, kompleksan okus. To nije jednostavan zadatak.

Gdje se može kupiti/popiti:
Istra: Konoba Kantinon, Viva Eufemia Lobby Bar (Grand Park Hotel), Konoba Ancora, Marea bar, Karbun bar, Boca bar, Lattiera, Vorichi
Zagreb: Cogito Coffee u Dvorištu & Kvatrić, Express Bar, SOI fusion bar, Roots bar
Hvar: Little Green Bay
Kupiti se može na našem web shopu i direktno u destileriji (Selo 55A, Premantura).

Vrste ginova:

Monachus Dry Gin inspiriran je mirisom obale rta Kamenjak ljeti, a u njegovoj proizvodnji koristimo pet sastojaka: istarsku borovicu, biološku svježu koru mandarine brenda Mandarinet, biološki talijanski korijander, smilje i smokvino lišće ubrano u okolici Premanture. U okusu se ističu svježa citrusna nota mandarine i smolasta nota borovice, a prate ih floralna nota smilja i slatkoća smokvina lišća. Vjerujemo da se bogatstvo okusa prenosi svježim namirnicama, pa je tako naš Dry Gin cjelogodišnji projekt u kojem koristimo isključivo svježe začinsko bilje i svježu koru citrusa. S obzirom na to da sadrži puno esencijalnih ulja, gin će se zamagliti kada se u njega stavi led ili tonik.

There Will Be Blood Orange Gin ekspresivna je kombinacija gorčine crvene naranče i borovice i slatkoće rooibosa, omiljenog čaja našeg majstora destilera. Kao i kod našeg originalnog, Monachus Dry Gina, težili smo postizanju što više okusa sa što manje sastojaka, bez suvišnih ukrasa: mislimo da je profinjenost u jednostavnosti. Ovo je pravi juniper-forward gin, s jakim citrusnim notama biološke crvene naranče, floralnim, drvenastim notama rooibosa, zaokružen sjemenkama korijandera i korijenom anđelike, koji su mu dali glatkoću. Tamnonarančasta, jantarna boja dolazi od maceriranog rooibosa.

Breakfast in Palermo Gin prvi je hrvatski gin s kavom. Inspiriran je jutarnjim ritualima eklektičnog Palerma: dan započinje šalicom espressa, svježe cijeđenim sokom od naranče i toplim briošem. Za ovaj gin koristili smo samo tri sastojka: istarsku borovicu, Mandarinetove naranče i Peru Mayar kavu iz permakulturnog uzgoja prženu u istarskoj specialty pržionici Bora Nera. U mirisu se osjeti naranča, blaga smola borovice i dimasta, čokoladna kava. Okus ovog potpuno prozirnog gina fini je balans naranče na jeziku i aftertastea kave. U kombinaciji ta dva sastojka podsjećaju na aromu i okus Jaffa Cakesa!

Mala povijest destilerije:

Naš destilerski put počeo je obilaženjem najboljih destilerija po Europi, ali i malih obiteljskih proizvođača specijaliziranih za lokalne destilate svojih krajeva: od talijanskog Capoville iz Bassana, kraja poznatog po grappi, do njemačkog Fridolina Baumgartnera koji Schwarzwald predstavlja destilatima cvijeta akacije, oraha ili medvjeđeg luka.

Njihov način rada, profinjenost okusa i šarolik spektar namirnica oduševili su nas, što je dovelo do toga da smo htjeli učiti od nekoga tko je u proizvodnji žestokih alkoholnih pića predvodnik u kvaliteti i inovacijama. S tom idejom javili smo se Christophu Kelleru, legendi destilerskog svijeta i tvorcu Monkey 47 Gina, a on nas je prije odlaska u mirovinu uputio na svog zadnjeg učenika, Japanca Hiroshija Eguchija.

Otputovali smo u Japan, gdje smo u Eguchijevoj destileriji Mitosaya učili ne samo fermentirati, macerirati i destilirati, nego i koristiti citruse (kod nas još neistražene) i bilje potpuno neuobičajeno za našu destilersku tradiciju, te eksperimentirati s kombinacijama okusa. Iako je u Hrvatskoj već postojalo nekoliko proizvođača ginova i tradicionalnih proizvođača rakije, naša ideja bila je raditi stvari na drugačiji način. Destileriju smo otvorili po povratku iz Japana, 2019. godine i nazvali je Monachus prema latinskom nazivu za sredozemnu medvjedicu koja je do 2014. živjela na obali južne Istre. Imenom brenda htjeli smo ukazati na važnost zaštite okoliša i našu ideju održive proizvodnje. S renomiranim švedskim studiom Bedow napravili smo vizualni identitet Monachusa koji je u skladu s našom filozofijom prirodan, zaigran i jednostavan. Dizajn za Monachus ušao je u uži izbor za nekoliko prestižnih svjetskih natjecanja (D&AD Awards, One Show i ADC).

U proizvodnji se vodimo europskom tradicijom voćnih destilata najviše kvalitete u kombinaciji s otvorenošću za eksperimentiranje i inspiriranje prirodom, naučenom u Japanu. Koristimo biološke namirnice kada god je to moguće, a sve naše dobavljače poznajemo osobno- mislimo da je to ključ kvalitetne proizvodnje. Od otvaranja smo izašli na tržište s osam destilata, a svaki od njih je dobro promišljen i razrađen oko namirnica kojima smo se inspirirali. Korištenje citrusa u destilatima već je postao naš zaštitni znak.

Zanimljivosti:

– Najveći dio naše proizvodnje odlazi u Japan, a Monachus Dry Gin jedini je hrvatski gin na japanskom tržištu.

– Monachus drže neki od najboljih japanskih barova uvrštenih na listu 50 najboljih barova Azije i 50 najboljih barova svijeta: Liquid Factory i Bar Benfiddich.

– Osim gina, proizvodimo za našu tradiciju neuobičajene destilate kao što su Corretto (destilat Cogito Coffee Ethiopia kave i anisa koji je naša originalna ideja), Mandarine Cuvée (destilat cijelog ploda mandarine), Late Summer (destilat dinje s maceriranim suhim smokvama – naša verzija likera bez šećera). Neke od tih serija su s obzirom na namirnicu i način proizvodnje vrlo limitirane – Mandarine Cuvée je primjerice bila serija od 40 boca.

– Koristimo tradicionalni rakijski kotao hrvatske proizvodnje (Pro-kov Prosoli iz Ruda): to je jednostavna, ali kvalitetna analogna tehnologija iz koje izvlačimo maksimum.

– Vjerujemo u minimal-waste proizvodnju, pa tako naš gin ni u jednom trenutku proizvodnje ne dolazi u doticaj s plastikom – alkohol i gotove destilate držimo u staklenim i inox bačvama. U ambalaži proizvoda ne koristimo plastiku.

– Na svaku etiketu ručno otiskujemo naš simbol sredozemne medvjedice, a destilati se međusobno razlikuju bojom pečata.

Web: www.monachusdistillery.com
Facebook: https://www.facebook.com/monachusdistillery/
Kontakt mail/telefon: info@monachusdistillery.com / 098/9292359

Sve dosadašnje ginove potražite na linkovima ispod:

https://ribafish.com/enciklopedija-hrvatskih-ginova-20-rihter-distillery-daruvar-crane-town-gin/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.