Enciklopedija hrvatskih ginova 23.: Vislander, Vis

Za razliku od većine ostalih, do sada opisanih hrvatskih proizvođača ginova, viški je Vislander prvotno - vinarija!

by Ribafish
1 komentar

Službeni naziv destilerije: VISLANDER
Lokacija i mjesto kuhanja: Milna 3, 21480 Vis
Vlasnik: Marko Vojković
Godina osnutka: 2011.
Broj zaposlenih: 3
Mjesečna/godišnja proizvodnja: 3500 boca
Destiler: Damir Radica
Nit vodilja/slogan: Svaka je boca našega Gina putovanje kroz uzbudljivu povijest otoka Visa i mala proslava života
Gdje se može kupiti/popiti: Vislander vinarija i kušaonica (Milna 3, Vis), Vislander trgovina (Obala sv. Jurja 6, Vis) u svim boljim vinotekama, barovima i trgovinama (Vrutak, Konzum, Metro, MIVA, Vintesa…)

Vrste ginova:

24 CAROB GOLD GIN
Jeste li znali da izraz karat potječe od rogača (carob)? U antičkoj su Issi mjerili težinu zlata i dragog kamenja sjemenkama rogača, a u rimsko je doba zlatnik solidus težio 24 sjemenke rogača. Tako od davnina 24 karata označava mjeru za stopostotno čisto zlato, baš kao što danas 24 rogača našem ginu daju stopostotni čisti zlatni okus!

SIR WILLAM HOSTE London Dry Gin
Jeste li znali da se jedna od najvećih britanskih pobjeda na moru u vrijeme Napoleonovih ratova dogodila 13. ožujka 1811. kod Visa? Vis je u vrijeme Napoleonove vladavine punih deset godina (od 1805. do 1815.) bio pod britanskom okupacijom, iako je cijela Dalmacija mirovnim ugovorom iz Schönbrunna pripala Francuzima. Pobjeda britanske flote, kojom je zapovijedao sir William Hoste, nad dvostruko jačom francuskom flotom bila je početak kraja francuske dominacije na Jadranu. Klasični London dry gin s imenom sir Williama Hosta stvoren je za potpuni užitak na jednom od posljednjih rajskih otoka.

ISSA CITRUS DRY GIN
Jeste li znali da postoji autohtona sorta viškog limuna? Pretpostavlja se da su tu staru otočnu sortu donijeli Grci još 397. pr. n. e. kad su osnovali polis Issa na području današnjega poluotoka Prirova u viškoj uvali. Posebnost toga isejskog limuna nije samo kiselost, nego izrazita gorčina te vrlo debela kora, što uz miris cvijeta gorke naranče stvara citrusni džin koji će vas osvježiti u toplim ljetnim noćima.

Mala povijest vinarije / destilerije:
Naše vino priča izvornu priču o teškim vremenima na otoku Visu i monetarnoj vrijednosti plavca koji su otočani razmjenjivali za hranu. Jednakovrijedno poštovanje prema povijesti i terroiru ono je što nas čini drugačijima.

Priča o Vislanderu priča je o otočanima – o Višanima i Britancima. Dok je oko njih bjesnio Drugi svjetski rat, Vis je skrivao britansku zrakoplovnu bazu. U izolaciji je Višanima nedostajalo hrane, a Britanci su čeznuli za mirnodopskim užicima. Zato su nona Franka i dida Jure s vojnicima s britanskoga otočja sklopili još jedan savez – razmjenjivali su vino za hranu, suhi vojni obrok za plavac. SAVRŠEN RELJEF pjeskovitih polja i neprekidan trud učinili su taj otočni savez pobjedničkim.

Web: www.vislander.hr
Facebook: https://www.facebook.com/vislander.hr
Instagram: https://www.instagram.com/vislander.hr/
Kontakt mail/telefon: info@vislander.hr

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.