Enciklopedija hrvatskih ginova 22.: Saperlot Gin, Gojanec, Varaždin

U potrazi za najboljim ginovima Hrvatske, danas idemo u blizinu Varaždina u destileriju čije je ime proslavio sjajni Edo Peročević u Vlaku u snijegu!

by Ribafish
0 komentar

Službeni naziv destilerije: Saperlot d.o.o.
Lokacija i mjesto kuhanja:
Gojanec, Varaždin
Vlasnik: Marijana i Ivica Staneković
Godina osnutka: 2020.
Broj zaposlenih: 4
Mjesečna proizvodnja: 500 l
Destiler: Petra Golubić
Gdje se može kupiti/popiti: U specijaliziranim trgovinama, u boljim kafićima, direktno od proizvođača
Web: www.saperlot.hr
Facebook: https://www.facebook.com/SaperlotGin
Vrste ginova: Saperlot London Dry Gin

Mala povijest destilerije:
Destilerija je registrirana 2020. godine, a naredne je godine i prvi gin ugledao svjetlo dana. Saperlot Gin je jako alkoholno piće kvalitete „London dry gin“. Uz naknadnu redestilaciju stilski odabranih biljnih sastojaka, postigli smo savršeni sklad začinskih aroma, okusa i mirisa. Svaki od začina komplementarno se nadovezuje na drugi i čini jaku i toliko skladnu začinsku cjelinu u moćnih 43 % volumnih alkohola, čime svakako privlači poštovanje.

Okusni doživljaj živahno započinje borovicom, crnogoričnom biljkom iz porodice čempresa. Aroma borovice Saperlot Ginu daje mirisnu svježinu, dominantni karakter začinjenosti gorko-slatkih aroma s prizvukom crnogorice, lavande, kamfora koji završava okusom papra. Drugi najvažniji začin je korijander koji započinje aromama koje na početku podsjećaju na đumbir dok kasnije razvija kompleksne svijetle visoke gotovo citrusne aromatične note.

Kardamom daje zemljane tonove i ugodnu slatkoću, zatim se suptilno otvara u začinjene arome crvenog papra te završava u blagoj srednje palatalnoj noti kore slatke naranče. Tople i slatko opore arome pimenta, podsjećaju na muškatni oraščić, klinčić i cimet u jednom s paprenim prizvukom na kraju. Korijen anđelike je ključni sastojak koji sve hlapljive visoke aromatične okuse, sljubljuje toplim, skoro mošusno-drvenastim tonovima u stabilno tijelo čime Saperlot Gin daje karakter i dugotrajnost doživljaja na jeziku dugo nakon svakog gutljaja.

Zanimljivosti:
Budući da destilerija posluje unutar craft pivovare Saperlot odnosno čini jednu cjelinu, baza za naš gin je alkohol dobiven destilacijom piva, odnosno kako bi se točnije reklo dobiva se destilat žitnog odnosno poljoprivrednog podrijetla koji je baza za gin.

Sastojci/botanika: borovica, korijander, korijen anđelike, kardamom, korica slatke naranče, crveni papar, piment.

Nagrade: IWSC brončana medalja 2021.

Kako uživati Saperlot Gin?
Saperlot Gin je gin koji savršeno prezentira svoje okusne i mirisne vrline uživanjem na sobnoj temperaturi, samostalno, bez dodataka. Poput testiranja parfema i Saperlot Gin dokazuje mirisnu superiornost, laganim zamahom ruke iznad otvorene čaše, bez ljuljanja. Miris priprema okusne pupoljke nagovještajem aroma za nadolazeće okuse. Prvi gutljaj se popije, lagano ali čvrsto, bez vrha jezika. Kad se razviju nazalne arome u potpunosti, spremni smo za još jedno kušanje. U ovom trenutku i sa vrhom jezika.

Imajući na umu da se radi o jakom alkoholnom piću, pravilna konzumacija, uz odgovornu količinu stvara savršeni doživljaj.

Gin-Tonic? Naravno! Još bolje ako je pri ruci vrhunski tonik, pojačane gorčine i manje šećera, znalci okusnih užitaka će doći na svoje. Kokteli? Tu priča nikad neće doći do kraja… A deserti? Staromodni rum zamijeniti Saperlot Ginom, savršena nadopuna voćnim desertima i čokoladnim tortama, kombinacija je bezbroj. Stvorite vašu najbolju kombinaciju i podijelite s nama.

Brend
Simbolika brenda Saperlot je stabilna i snažna, razigrana, vjerodostojna i nepretenciozna. Ona dozvoljava da priča bude započeta, ali nikada u potpunosti završena, da uvijek iznova izvire iz unutrašnjosti i potiče svježu energiju, koja se krije tik iza stakla, gotovo da se može osjetiti dodirom.

Saperlot Gin je miješanje filigranskog motiva zlatnih niti koje artikulirano potiču ljepotu u muško-ženskom kontrastu toplog i hladnog, obrisa savršenih proporcija koji umjetnički vrhunac vizualne elegancije boce dovode do savršenstva.

Saperlot Gin je ogledalo, opojnost koja razoružava, skida maske i otvara put k užitku, otvaranjem boce, prvim udahom i prvim okusom. Započnite svoju priču.

Što znači Saperlot?
Saperlot je riječ koja ima dva značenja. Kao prvo to je prikrivena psovka koja svoje korijene vuče iz njemačkog, a malo dalje i iz francuskog jezika. To je zastarjeli arhaični izraz koji se upotrebljavao kad su ljudi malo više držali do vjere pa se onda na primjer u nedjelju nije smjelo psovati, ali Saperlot se mogao koristiti kao ispušni ventil u tu svrhu.

Drugo značenje bi bilo kao izraz oduševljenja ili iznenađenja kad se nešto vidi ili vas nešto oduševi.

Vidimo da riječ Saperlot ima više značenja pa se može upotrijebiti prema potrebi ili kako bi rekla gđa. Nataša Opačić “No saprlot, ovak il’ onak, ostaje saprlot. Sakom posluži za kaj mu treba.”.

Kontakt mail/telefon: info@saperlot.hr / 091 588 4893

 

Sve dosadašnje ginove potražite na linkovima ispod:

https://ribafish.com/enciklopedija-hrvatskih-ginova-20-rihter-distillery-daruvar-crane-town-gin/
https://ribafish.com/enciklopedija-hrvatskih-ginova-21-monachus-distillery-premantura/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.