Gablec Beg – marendama moga grada: 7. Šalša, Trešnjevka

by Ribafish
0 komentar


Jednoć davno, dok sam još bio urednik Blog.hr-a i Punkufer.hr-a za jednu plaću i bez godišnjeg, za svoje sam pare počeo testirati najbolje zagrebačke burgere. Pridružio mi se veličanstveni Enogastroseksualac Damir, i tako smo u Šalši te davne 2016.

Satrali jedan od najboljih burgera ovdje ikad napravljenih. Par godina kasnije, burger više nije toliko epohalan, ali o Šalši se nadaleko priča o njihovim drugačijim gablecima. Shodno tome, a i uz pozamašnu glad, odveo sam svoju prekrasnu poznanicu Danijelu na brzinski obrok.


Negdje između Eriksona, Šenoe, Trešnjevačkog placa i Doma sportova na katu i pol leži Šalša, urbani lokal u kojem se drži do odora, mesa, standarda, a bogami i pivica. Pa sam tako sfušao ocjenjivanje naručivši – kućni Pale Ale. Kriv sam, žao mi je…

Na meniju su bila tri jela dana, sva po 44 kune, sva onako, za malkice ostati gladan. Džentlmenski sam vječno gladnoj Danijeli prepustio Batak, a sebi uzeo mesne okruglice. Terasa je gledala na divnu staru Trešnjevku, kućice su odavale neko dostojanstvo, sunce je pičilo kao da smo na Murteru, a onda je na stol došlo pivce… Alkar. Ale iz Pivionice, napravljen specijalno za Šalšu. Ajme sjajno. Savršeno stolno pivo za svaku prigodu, 20 kuna pol kile, ali to je to što tražim od pivice uz gablec! No, ajmo polako:

Adresa: Kostelska
Lokacija: Između placa i RTL-a
Parking: Snađi se druže
Broj mjesta: Dvadesetak na terasi, tridesetak unutra, ima i rezervna terasa dole na ulazu
Gužva: Vani sve krcato, unutra je bilo mjesta
Osoblje: Vrlo kulturan konobar i još bolji chef s Kalija, odmah smo se našli oko tune
Nusprostorije: Korektne, iako sve više vuče na neki disko nego na pajzl
Beštek: Onako, mogla bi i bolja salveta
Izbor gableca: Malen, svega tri komada
Kruh: Sasvim pristojno, iako nam nije trebao
Grammar Nazi: Vrlo kulturno
Porcije/Cijene: Malene, prihvatljive
Gemišt: Pivo – velju for mani, jako dobro

Hrana: Danijela je odmah primijetila da se od mesa ne bu najela, ali je bilo sasvim korektno pečeno, ukusno, bez zamjerke. Malo sam previše naviknuo na punjene zabatke u janjećoj maramici što mi baš i nije pametno s obzirom na godine, pa je uz nježan bulgur (zakleo bih se da je ričet) s nježno začinjenim povrćem ovo u biti jako fin obrok za dame. Možda malo toća više…

Ćufte sa špagetima nisu moja dobitna kombinacija, ali bilo je prošlo jedan i ostali su skoro bez svega. Šalša korektna, mesne kuglice korektne, ali ništa pamtljivo niti epohalno. Za najesti se, ali ne i prejesti i brzo prepustiti zaboravu.

Ukupni zaključak: Šalša je urbano, kulturno i pristojno mjesto, ali definitivno nije pajzl na kakav sam očekivao da ću naići. Ovo je nešto moderno, fino, ukusno, za pojesti s nogu i vratiti se na posao za apsolutno korektne pare – 44 kuna po jelu. Fali tog nekog Balkana, ali baš zato svaka čast što su ono što jesu. Pivica izvrsna, porcije korektne, nikakve zamjerke za aditive (jer ih nismo otkrili), sve štima, osim što će se ovdje teško dogovarati i sklapati poslovi.

I jedva čekam opet doći na burger.

Ocjena: 7,5/10

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.