Tanyoor: Sjajna klopa na zapadu metropole uz živu mjuzu

Dario Lide i povremeno Branko Ognjenović u jako zgodnom Tanyooru brinu da i ovaj dio Zagreba bude kvalitetno nahranjen za gablec, ali nude i kvalitetan à la carte jelovnik uz plesne večeri vikendom

by Ribafish
0 komentar

Kako primamiti debelog Ribafisha na vožnju preko pola grada nego pozivom na špek fileke, i to ne bilo čije već glavom i bradom legendarnog Branka Ognjenovića? I tako je i bilo, vožnja kroz dosta zapostavljen dio grada, mea culpa, miris slatkog iz dućana za slastičarsku opremu Dora s jedne i Zmajske pivovare s druge strane, krivo skretanje, parking pored novog Kineskog zida, i eto mene pred drvenim lokalom s kaminom, u drvu i cigli, urednom i s konobarima koji te pozdravljaju i prije nego što si se skinuo…

Nekadašnja Tri starca, još nekadašnjiji Komin, na dan početka Corone su preuzela trojica suvlasnika i dala mu ime Tanyoor. Kako je na 500 metara i Cheflja, mogao bi uskoro biti i pub Kreegla, pomislih, ali već sam ugledao frenda Dubravka koji me dovabio ovamo rečenicom: „Ženu mogu preskočiti, ali fileke nemrem!“ pa smo uz tanjur dva popričali o životu, a onda nam se pridružio i sam Branko. Čovjek koji je odgojio generacije kvalitetnih kuhara, akademik kulinarstva i nositelj titule World Master Chef, i danas je uzor mnogima, a u Tanyooru je nešto kao konzultant i vanjski suradnik pa zbog zdravlja i godina uleti kad ustreba.
U početku su za jelovnik bili zaduženi njegovi štićenici Sabina Jalšić i Dario Lide, a sada je numero uno upravo Dario koji ne forsira previše jela i pokušava tradicionalne okuse ove regije predstaviti na moderan način s najvećim naglaskom na namirnice. Suvlasnik Hrvoje Borovac nam priznaje kako još nisu skroz definirali filozofiju lokala, ali dodaje kako je danas jako teško držati goste od jutra do mraka, pogotovo na periferiji Zagreba gdje se sve gasi nakon 17 sati pa je zbog tog razloga Tanyoor za ručak usmjeren na dva dnevna menija s gablecima i à la carte ponudi kad padne večer s jakim naglaskom na živu glazbu.
„Želimo imati mjesto gdje će ljudi znati da će moći jako kvalitetno pojesti na žlicu preko dana, ali i da ih navečer čeka ozbiljno kvalitetna ponuda po narudžbi. Ako pritom žele i zaplesati uz mlade kvalitetne pop glazbenike ili tamburaše (cajke ne stanuju ovdje, niti će ih ikada biti), za njih su stvoreni vikendi kad je i poprilična gužva. Zamisao je stvoriti mjesto na kojem se spaja vrhunska klopa s odličnom glazbom, ali dovoljno nenametljivom da se može nesmetano razgovarati.”

Pivska karta je vezana uz Zagrebačku pivovaru, gemišti su od vinarije Šoškić, malvazija prevladava na dosta širokoj vinskoj karti (iako je Hrvoje najavio jake snage Baranje u skorije vrijeme), dok po riječima konobara, ovdje daleko najbolje ide – crveno vino poput Josićevog Cuvéea ili Matuškovog Dingača.

A kad vidite predjelo, bit će vam jasno i zašto, jer smo dobili rijetko kvalitetan carpaccio od hobotnice. Inače su u Tanyooru poznati po dry age steakovima, ali su trenutno u postupku nabave novih. „Ne znam što je ljudima, prošli tjedan su navalili i nije ništa ostalo“, govori Hrvoje, a ja kradem žlicom fileke od Renea Karamana, admina stranice Volim fileke, te uživam u svojim pohanim, s krumpir salatom.

Moj glas ide za klasiku, iako Kasandra nema milosti prema ičemu što je pohano. Na meniju je par klasičnih tjestenina i rižota kao i jela od mesa, a glavnu pažnju Tanyoor privlači glazirana teletina, kao i uvijek friška tuna, rebrica i medaljoni, a Dario je posebno ponosan na svoj prilog uz riblje specijalitete – blitvu s rižom.

Uz jako fine torteline s bučom i izvrsnu, poput duše meku teletinu odbijamo hit kuće, Zuretovu lumbarajsku kupažu Rebellion zbog hrpe posla u gradu, ali se bilježimo za sljedeća druženja jer ovdje se i te kako prate godišnja doba i svako malo osvane neko sezonsko jelo.

Nedostaci su tanjur s kojeg mi se stalno sklizao beštek, malo dulje čekanje kad je špica i okoliš kojeg su krenuli uređivati (trava, dječje igralište) pa svakako pružite priliku timu Branka Ognjenovića, gablecima svakog dana, filekima četvrtkom, glazbom petkom i subotom te više nego kvalitetnoj ponudi jela s karte chefa Darija Lide.

Tanyoor restaurant
Samoborska 145, Stenjevec
091 244 2070
tanyoor@gmail.com
https://www.tanyoor.com
https://www.facebook.com/Tanyoor

Cijene:
Gableci 6,35 do 9,25 €
Glavna jela 9,40 do 21,20 €
Nedjeljom zatvoreno

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.