Vinarija Čitluk d.d. predstavila svoja vina u centru Zagreba!

Prošloga je tjedna u Zagrebu u prostoru HKD Napredak predstavljena vinarija Čitluk d.d iz istoimenog hercegovačkoga grada. Ispred vinarije govorila je Maja Nakić iz marketinga vinarije. Vina je testirao i o njima govorio sommellier Tomislav Jakopović.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Vinarija Čitluk je najveća vinarija u BiH i zajedno sa svojim strateškim partnerom Hercegovina vinom iz Mostara ima oko 400 hektara nasada (250 Čitluk i 150 partneri) iz kojih u prosječnoj godini proizvedu oko 3.5 milijuna litara vina. Također i otkupljuju tržišne viškove malih vinogradara sa svoga područja.

Svo grožđe se prerađuje u vinariji u Čitluku. Najznačajniji vinogradarski položaji su Kameni vinograd, Dubrava, Trtla, Kručevići, Žitomislići te Konjusi gdje je i restoran Romanca u vlasništvu vinarije. Većinski vlasnici su obitelji Nakić i Čule. Vina izlaze na tržište s čak 35 etiketa među kojima je najznačajnija etiketa TEUTA (dobila ime po legendarnoj kraljici Ilira) s 9 naslova namijenjena HOREC-i a HERCEGO ima 5 različitih imena.

Na predstavljanju su bila čak 4 vina pod etiketom Teuta – žilavka 2020, žilavka selekcija 2020, vranac 2015 i trnjak 2018. Ponovno je kao i na prošlom predstavljanju hercegovačkih vina trnjak dobio najviše komplimenata (dobitnik više zlata na natjecanjima i šampion Beowina 2020) te općenito crna linija u kojoj prevladavaju blatine i vranac. Jakopović je rekao o trnjaku: “Tanini su brojni, uglađeni a nalazim mirise niskog raslinja smilje, šmrika. Vino prepuno slasti, ne bi smetalo više kiseline a malo manje drva ali je svakako veliko vino.” Mustafa Topčagić se interesirao zašto ga nema više u zasadima.

Maja Nakić je odgovorila: “Trnjak je tek u prošlom desetljeću ponovno otkriven kao vrijedna sorta a do tada su ga sadili samo kao oprašivača”. I zaista posljednjih godina od vrgoračkoga kraja (Gašpar, Franić) pa do svih važnijih hercegovačkih vinara (Nuić, vinarija Andrija…) posvećuje se velika pozornost ovoj sorti i vrlo brzo će doseći vjerojatno oko 50% nasada blatine, koja je još uvijek najraširenija crna sorta u Hercegovini.

Probali smo i blatinu de broto 2019 za koju je zaključeno da je sada u najboljoj formi (izražena mineralnost, dobar aromatski profil) i u budućnosti neće rasti. Cijena u Vrutku 46.98 kuna. Oko pridjeva de broto na ovoj etiketi znamo da označava područje ovoga kraja koje se u povijesti prvi put spominje još 1306. Po recentnim posljednjim istraživanjima ime potječe od biljke broć kojom se bojalo sukno u srednjem vijeku. Danas je u grbu grada Čitluka.

Posljednje vino u testiranju s područja Dubrava-Međugorje je bilo Blatina Grand Cru 2015. Do sada su u toj ediciji izašla dva godišta 2011 i 2015. ograničene količine oko 5000 butelja. Cijena ovoga vina je oko 30 eura. Jakopović je primijetio: “Ovo vino je besprijekorno napravljeno, elegantno, izražen okus šljive, pekmeza. Malo slatkasto. Kroz sva vina od kamenog do ovoga posljednjega je vidljiv stil enologa Prusine. Vina su elegantna, nisu jako svježa jer je intencija vinara bila da napravi upravo ovakva vina.”

Zdjelarević koji je uvijek spreman dati procjenu i ocjenu ponovno je govorio o winemakerima kao najvažnijem faktoru u lancu konačnog proizvoda – vina. “U finalnim proizvodima se uvijek vide te razlike (PH faktor, kiseline, alkoholi) koji će dignuti ili smanjiti vrijednost vina. Mislim da bi ova vrlo dobra vina mogla biti još bolja”.

Naravno, probale su se i tri žilavke kao najvažnija bijela sorta Hercegovine. Kameno vino 2020 13.5 % alkohola kompaktno, aromatski naglašeno, svježe, visoki alkohol ne smeta. U prodaji košta 11 km oko 47 kuna. Vjerojatno najpopularnije vino kuće. Teuta žilavka 2020 13.5 % alkohola izraženije kiseline. Čvrsto na nosu i nepcu ima dobru dužinu u osjetu (after taste).

Jakopović je zaključio: “Sjajan reprezent sorte i terorrira.”. Više puta nagrađivano vino zlatom (Mostar, GAST itd). Najviše se svidjela Teuta žilavka selekcija 2020 , grožđe brano kasnije na području kamenih vinograda. Cijena u Vrutku 99.98 kuna.

Na završetku sve pohvale dugogodišnjem enologu Čitluka Tihomiru Prusini, prvom doktoru vinarstva u BiH i predavaču na Agronomskom fakultetu u Mostaru. Njegova vina su elegantna, odlično karakteriziraju hercegovački terroir i ciljano su namijenjena određenoj vrsti potrošača. Izvoz je veći od 50%, a osim susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Slovenije, najviše se izvozi u Njemačku.

Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.