Sve hrvatske pivovare 63: Pivovara i destilerija Saperlot, Varaždin

Sjajne novosti stižu sa sjevera, Varaždin ponosno predstavlja Saperlot (kome je prva pomisao bila Vlak u snijegu, neka digne ruku!) u nevjerojatno sočnim, koloritnim seksi limenkama!

by Ribafish
0 komentar

Ime pivovare: Pivovara i destilerija Saperlot (Saperlot d.o.o.)
Grad: Varaždin
Vrsta: Craft
Vlasnik: Marijana i Ivica Staneković
Sjedište: Varaždin
Mjesto kuhanja: Gojanec, Varaždin
Godina osnutka: Firma osnovana 2020., prvo pivo u jesen 2021.
Broj zaposlenih: 4
Mjesečna proizvodnja: 10-12.000 l
Brewmaster: Ivica Staneković, Petra Golubić, Davorka Bahat (na pivarice smo posebno ponosni!)
Nit vodilja/slogan: želimo raditi kvalitetno craft pivo, ali bez obzira o kojem se stilu radi, vodilja nam je da svako pivo mora biti pitko i pozivati na još
Ambalaža: Limenke i kegovi
Gdje se može kupiti/popiti: Angry Moose, Goblet Beer Store, Spicy Days, Ambasada i sva bolja mjesta


Web: www.saperlot.beer
Facebook: https://www.facebook.com/SaperlotCraftBrewery
Brandovi: Saperlot Juicy For Neipa, Saperlot Weizen Iwo Hefeweizen, Saperlot Gin

Juicy Fog – New England IPA
ALC: 6,2%
IBU: 33
330 ml
Kvasac: tekući WLP066
Hmeljevi: Citra, Mosacic i El Dorado, na Whirlpool i dry hop
Sladni profil: cca. 80% pilsner, ostatak pšenični slad, pšenične i zobene pahuljice

Weizen Iwo – Hefeweizen
Alc: 5,1%
IBU: 15
Kvasac: Tekući Wyeast 3068 Weihenstephan
Hmelj: Magnum za gorčinu
Sladni profil: 50% pilsner i 50% pšenični slad


Mala povijest pivovare:

Varaždin je kroz povijest imao nekoliko pivovara što dokazuje da osim bogate vinarske tradicije u ovoj regiji posjedujemo i onu pivarsku. Ljubav prema pivu započinje negdje krajem 17. st. i početkom 18. st. te usko je povezana s velikim germanskim utjecajem na varaždinsko područje kada su zapravo usvojene i mnoge „zapadne“ prehrambene navike te posebno uživanje u pivu. Pivska kultura se zadržala i do dan-danas i to samo potkrjepljuje činjenicu da je potpuno prirodno da u svakom vremenu Varaždin ima svoju pivovaru.

Evo ga, imamo Saperlot! Varaždin i varaždinska regija bogatiji su za novu pivovaru Saperlot Craft Brewery. Kako svaka odlična ideja, tako je i ova pivarska, započela u kućnoj radinosti, tzv. Homebrewing-u i prerasla u ozbiljan posao. Pivovara je kapaciteta varionice 2000 litara, što joj daje jedan respektabilni temelj ozbiljne craft proizvodnje. Posebno smo ponosni što sva četiri kuta proizvodnje u pivovaru Saperlot Craft Brewery drže žene, naše majstorice pivarice.

Hrvatska craft scena je vrlo respektabilna po kvaliteti i ponudi i zapravo je al pari globalnoj craft sceni, čime su i sami potrošači već navikli očekivati više okusa i doživljaja. Cilj nam je u Saperlot Craft Brewery neprekidno pratiti svjetske trendove u pivskim stilovima i pružati craft publici nove okuse i varijante na Saperlot način.

Saperlot pivska priča započinje jednom modernom verzijom već poznatog i tradicionalnog okusa pšeničnog piva Hefeweizen i drugom hmeljnom varijantom New England IPAe. Svako pivo je skrojeno po mjeri sladnih i žitnih kombinacija, aromatskim kombinacijama hmeljeva i specijalnim sojevima kvasaca, na kraju zapakirano u posebno dizajniranu ambalažu i okrunjeno posebnim imenom Juicy Fog i Weizen Iwo. Naravno da želimo neprekidno izazivati oduševljenje novim okusnim i vizualnim divotama svim pivoljupcima.

Posebna karakteristika naših piva je pitkost. Uživanje je, iako preporučamo odgovorno pijenje prije svega, nešto što nudimo našim potrošačima i to u svakom gutljaju. U našoj Saperlot Craft Brewery radi i mala destilerija, gdje bi samo spomenuli naš prvi proizvod Saperlot Gin, koji je već stekao svoju slavu na međunarodnoj sceni i okitio se brončanom medaljom na IWSC 2021.

Za one koji nisu znali riječ Saperlot je dvoznačni arhaični izraz koji znači oduševljenje, odnosno iznenađenje i vuče korijene iz starog bavarskog i još dalje, dok je značenje iz staro-francuskog jezika povezano uz prikriveno spominjanje psovki, koje to zapravo i nisu. Starijim ljudima može biti još i poznati izraz Saperlot, dok u modernom jeziku se ne koristi. Stoga su u pivovari Saperlot Craft Brewery isprepleteni kontrasti, spoj moderne opreme i sastojaka kako bi stvorili vrhunski užitak i doživljaj na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje piva.


Zanimljivosti:

Što se tiče naziva Saperlot objašnjenje se može vidjeti na ovom linku. Izdvajamo ovaj dio:

Saperlot je jedna od tih pritajenih psovki koje to zapravo i nisu, barem nisu kao one vulgarne i odmah prepoznatljive. Tko ih izgovara u ovom, razblaženom, obliku drži se barem Božje zapovijedi jer one izravno ne spominju Boga, ali ni vraga kao protutežu Bogu, jer ni često vragesanje nije baš preporučljivo.

»Izraz saperlot javlja se u više inačica – kao saprlot, sapralot, saprabolt, sakrabolt, sapramiš, sapermich, sakradi, pa i samo sakra – i nije hrvatski proizvod, nego se nalazi u nekom od ovih oblika i u bavarskom / južnonjemačkom dijalektu, i u austrijskom, možda i drugdje«.

»Bavarski sapperlot i sackerlot posuđeni su iz fr. sacrelotte (sacre lot, sveti, Božji usud). U ljutnji često posežemo za svetim i svetima, no fr. sacré, kao uzvik, znači i sto mu muka, dovraga, dođavola, dobijesa«.

U današnjim njemačkim rječnicima izraz sapperlot ima uza se oznaku regionalno i zastarjelo, a znači također prokletstvo, dovraga, dođavola. No da saprlot može biti i nešto slatko, Opačić je saznala iz knjige Drvinjski štikleci Borisa Szütsa (Kajkavsko spravišče, Zagreb, 2008).

»Autor piše da je i njegov dedek Ivan znal podviknuti Saprlot! da nekaj fest pohvali ili zašpota (jer se v nedelu ne šika reči ni vrag te skelil ni ti bokca), no sve bi ih nakon nedjeljnog objeda razgalila baka Agneza sa 2-3 tanjura saprlota«, citira N. Opačić i zaključuje: »Kaj čete, dragi Boris! Mesto da mesim testo, ja furt brskam po knigami. No saprlot, ovak il’ onak, ostaje saprlot. Sakom posluži za kaj mu treba«.

Kontakt mail/telefon: info@saperlot.hr, Mob. 091 588 4893

FB: https://www.facebook.com/SaperlotCraftBrewery/?ref=page_internal

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.