Panettone se vratio u Bread Club i ukusniji je nego ikad

Možda zato što se ovih blagdana izrađuje u novom Bread Clubovom proizvodnom pogonu, možda zato što ga možete nabaviti u baš svakoj njihovoj poslovnici od ukupno četiri, a možda samo zato što je najbolji blagdanski kolač...

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Bread Clubov Panettone svatko tko proba, poželi ga ponovno probati i probati. I zato se veselimo da se ponovno vratio na njihov blagdanski repertoar. U njihovoj je redovnoj blagdanskoj ponudi svaki dan, i tako sve do kraja prosinca.

Kao što je nezamislivo tradiciju blagdana zamišljati bez božićnih lampica, okupljanja za stolom i otvaranja darova ispod bora, tako je i nezamislivo Božić zamišljati bez Panettonea. Tradicionalan kolač nije samo genijalna ideja Talijana od kuda izvorno potječe, već i Bread Cluba kako dolazi u sourdough verziji i dva različita okusa: s čokoladnim kapljicama ili s kandiranim voćem natopljeno rumom i aromatiziran narančom.

I dok postoji nekoliko verzija kako je Panettone nastao, sama riječ “panettone” potječe od talijanske riječi “panetto” što znači mali kolač. Dodavanjem augmentativnog sufiksa „one” na kraj riječi mijenja značenje u “veliki kolač”. A ako se pitate zašto se baš Panettone tradicionalno priprema za Božić, morali bismo posegnuti u daleku prošlost kada je pšenica bila izuzetno dragocjena roba te se zapravo koristila samo za značajne vjerske svetkovine, obično za Božić.

Ono što je karakteristično za Panettone je što se za njegovu izradu koristi tvrdi sourdough starter (čvrsti divlji kvasac ili pasta madre) koji ima manji udio hidratacije (od 45% pa na niže), ali veći udio šećera što rezultira manje kiselijim okusom. Upravo je on ključan za tijesta koja su bogata maslacem, mliječnim proizvodima i jajima kako bi mogla podnijeti dulju fermentaciju od 36 sati i u ovom slučaju tri puta dizanje tijesta. Rezultat je pahuljasti okus prozračne strukture, kao da jedete šećernu vatu iz djetinjstva, samo ovaj puta s komadićima čokolade ili kandiranog voća, te koja vas instantno vraća u te sretne dane bezbrižnosti.

Javna tajna u izradi ovog tradicionalnog Božićnog kolača je što ga se mora okrenuti naopako odmah nakon pečenja te pustiti da tako visi minimalno 10 sati kako bi zadržao svoju kupolastu strukturu. Vidjeti toliku količinu Panettonea kako vise naglavačke u novom Bread Clubovom proširenom pogonu, idilično podsjeća na radionicu Djeda Mraza.

Stoga je ponekad bolje stvari prepustiti u ruke provjerenih stručnjaka i majstora, i ponekad je bolje potencijalno izgubljeno vrijeme na pravljenje slastica u kućnoj izradi radije potrošiti na druženja i uživanja. Ako uzmemo u obzir da samo pravi majstor zna savršeno precizno tempirati proces izrade Panettonea, bez problema prepuštamo stvari u njegove ruke. Zanatsko umijeće znači znati pažljivo i strpljivo upravljati određenim postotkom hidratacije, održavanja temperature tijesta, aerobnim ili anaerobnim uvjetima koji utječu na razvoj korisnih mikroorganizama u procesu prirodne fermentacije te stvaranja mliječne kiseline, kada i kako miješati pasta madre, razvijati gluten, miješati i oblikovati tijesto i još toliko toga. Za sve to je potrebno puno vremena, strpljenja, ljubavi, nježnosti te osluškivanja tijesta.

Božanstvena tekstura, okus i aroma Panettonea tada može potrajati i nakon 3 tjedna. A osim organoleptičkog iskustva, donijeti će bezbrižnost i lakoću vašoj probavi te rezultirati manjim skokovima šećera u krvi.

„Uživati ponovno u svakom vašem proizvodu kao da ga prvi put jedem“ – pohvala je jednog njihovog kupca s kojom se u potpunosti slažemo.

Kako za Božić rado poklanjamo jestive poklone, Bread Clubov Panettone je ujedno odličan poklon za pod bor jer dolazi zapakiran u celofanu s mašnom te u svojoj već standardnoj bijelo-crvenoj kutiji koja savršeno dočarava boje Božića. Blagdani su vrijeme kada želimo više vremena za sebe i svoje voljene. A Bread Club nam to omogućava.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.