Revija Svijet u čaši proslavila 30 godina izlaženja

U tihoj i odmjerenoj atmosferi zagrebačkog diWine kluba u Ilici obilježeno je 30 godina postojanja vinskog magazina Svijet u čaši

by Ribafish
0 komentar

Tri su desetljeća prošla od izdavanja prvog broja revije za vino, kulturu stola i turizam ”Svijet u čaši”, koji je nakon 25 godina izlaženja iz tiskanog prešao u elektronsko izdanje.

Tridesetak okupljenih vinara, vinskih stručnjaka i novinara stisnulo je ruku glavnom uredniku Svijeta Željku Suhadolniku, koji je zahvalio prisutnima što su dio ove velike priče i objasnio da trenutno nije od slavlja zbog bolesti izdavača revije i velikog prijatelja Mladena Horića-Muhe. Treći iz terceta osnivača, legendarni fotograf revije Studio Marko Čolić, i dalje je za svojim fotoaparatom i ovjekovječio je i ovo druženje.

Suhi je svoj profesionalni put započeo u Vjesnikovoj reviji Vikend gdje je pisao kratke tekstove o vinu, a onda postao glavni urednik revije te napisao i knjigu Svijet u čaši. U godinama koje su uslijedile, trojac je odlazio na terene u vinarije i vinograde, obilazio popularne vinske manifestacije u zemlji i svijetu i uvijek bili spreman dati dobar savjet mlađim kolegama, kao i vinarima koji su tek krenuli s proizvodnjom.

Uz Suhadolnika, na eventu su govorili i ljudi koje je Svijet u čaši obilježio za sva vremena, pa su mikrofon podijelile kutjevačka vinska legenda Vlado Krauthaker, enolog Marijan Knežević, Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola, koja se proizvodnjom vina bavi već tri generacije, od 1891. godine, Ivica Perak, vlasnik vinarije Perak iz Kutjeva te
vinari Velimir Korak i Tomislav Tomac s Plešivice.

Od 1. siječnja 2023. godine revija bi osim na blogu Suhog, trebala izlaziti i na diWine portalu, naglasila je osnivačica portala i vlasnica diWine bara Irena Lučić.

“Svijet u čaši je revija koja je odredila put mnogim vinarima u Hrvatskoj.” rekao je umjesto zaključka veliki Tomislav Tomac, a mi samo želimo brz oporavak Muhi i još puno lijepih riječi i slika Suhom i Marku. Hvala od svih nas koji smo učili, učimo i učit ćemo od ovih veličina.

Fotografije: Rene Karaman, Sunčana Barušić, Irena Lučić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.