Zeleni bregi i vinske staze Zagorja: Savršen dan uz bučnice, puricu, mlince i puno vina…

by Ribafish
0 komentar

Uvijek govorim da je divno istraživati daleka i nepoznata prostranstva, ali ni da ništa manje lijepo ne mora biti kada otkrivate nepoznate dijelove svoje zemlje. Pa smo završili na štruklima, bučnicama, purici, domaćim mlincima, i logično, jako puno vina.

Na poziv zabočke turističke agencije INCREDIBLE TOURS, koja nudi paket aranžmane ili pojedinačne izlete u Zagorje, kao i kroz prodaju domaćih zagorskih proizvoda kroz svoj web i portal www.uzagorju.com proveli smo predivan dan upoznajući skrovite kutke Lijepe Naše, a prvo odredište nam je bila – farma purana!

OPG SLIVONJA iz Slivonja Jarka, Krapinske Toplice
Na kraju ceste, tamo gdje selo prerasta u šumu, ispred prekrasne kućice dočekao nas je stol pun domaćih specijaliteta, bučnica, šunke, kobasa, sira, vrhnja, ajvara… Ugostila nas je obitelj Slivonja i pokazala kako se na tradicionalan način živi, hrani i radi na pravom zagorskom selu.


Svi zajedno bave se uzgojem domaćeg zagorskog purana, krava i kokoši, a tema su bili zagorski purani robne marke ‘Puran zagorskih brega’ uzgojeni tradicionalnim načinom na obiteljskom seoskom gospodarstvu koji garantira izvornost, autohtonost, rast u skladu s prirodnim ritmom, svakodnevnu ispašu na otvorenom, hranidbu domaćim žitaricama i logično – vrhunski gastronomski užitak! I tako sada s puricom, mlincima i štruklima, Zagorci imaju jedini cijeli meni od glavnog jela do deserta zaštićenog oznakom geografskog porijekla!


Gđa. Slivonja nam je ispričala kako se sa svojim jedinstvenim sivim sojem zagorskog purana već bezbroj puta na regionalnim i državnim smotrama i natjecanjima u uzgoju peradi okitila raznim odličjima i plaketama, a onda smo svi zajedno spili kupicu i smišljali plan kako zagorskog purana (jeftiniji je od purice!) vratiti na stare staze slave, baš kao i istarskog.

Nismo ništa pametno smislili, osim što sam se zaljubio u njihov čudesan, tvrd, aromatičan i miomirisan ukiseljeni patlidžan, pa ako ste u blizini, ili želite naručiti domaću puricu – znate gdje se trebate javiti!

IZLETIŠTE I VINARIJA VUGLEC BREG
Nadam se da niste napravili moju grešku i tek sada shvatili koliko je lijepo i dotjerano na Vuglec Bregu. Dakle, barem deset puta sam trebao doći tu, i svaki put bi se to izjalovilo. Ali sad, sad sam stalan član! Dakle, bregi, zelenilo, vinogradi, igrališta, restaurirane stare kućice pretvorene u apartmane (50 mjesta), ovo je vjerojatno jedno od najizvornijih i najposjećenijih sela u Hrvatskoj, sela koje imaju priču o precima i povijesnom prikazu seoskog života. A onda vinarija…

Preporučujem obilazak vinarije NAKON ručka, ali tek je ručak bio pun pogodak. Klasični naresci na najvišem nivou, a onda purica s mlincima, slano, mekano, masno taman koliko treba, kupus i grah šalatica… Eh mladosti i obiteljski ručkovi kod tete Zdenke, gdje ste sad… Za kraj, bučnica godine, još vrela, drito iz protvanja, a onda još i pretjerivanje u vidu kestena ispred restorana uz isprobavanje mošta, divota!

Za ručkom smo od gospodina Gulija iz Zebrana, certificiranog proizvođača proizvoda Zagorski mlinci (samo 4 proizvođača imaju taj papir) saznali kako se rade samo od brašna, vode i soli i peku na ravnoj ploči i nikako drugačije. Za stolom nam se pridružio i veliki, vjerojatno najnagrađivaniji hrvatski vinar, gospodin Bodren, i vjerujte, nije se bilo lako odvojiti od njihovih vrhunskih vina i sjajne ekipe s bezbroj priča.

Što zaključiti nego – svi da ste došli na Martinje u Vuglec Breg!!!

MLJEKARA VERONIKA, DESINIĆ
Najpoznatija privatna mljekara Zagorja i jedna od najkvalitetnijih u regiji, poznata je po tome što inzistira na otkupu mlijeka samo od domaćih kooperanata koji hrane krave na svojim OPG gospodarstvima na tradicionalan način, prirodnom ishranom.


Dobitnici su mnogih medalja za kvalitetu, mljekara danas ima već 52 trgovine otvorene širom Hrvatske, a s 200 zaposlenih te dnevnom preradom od 20.000 litara mlijeka čini glavni ekonomski i gospodarski pokretač općine Desinić i njene šire okolice.

Ugodni djelatnici Veronike su nam pokazali cijeli pogon i pokušali nas nahraniti sirevima, ali još smo bili pod dojmom Vugleca. Što im nikako ne osporava kvalitetu, naravno. Nikada neću zaboraviti slijepo testiranje mlijeka dok sam još bio u Dobroj hrani Jutarnjeg lista, i kad je upravo Veronikino mlijeko doslovno pregazilo konkurenciju. Želim im još puno uspjeha, samo neka nastave tako!

VINARIJA ZDOLC
Obiteljsko gospodarstvo i vinarija Zdolc nalazi se u Klenicama (vinogorje Pregrada), vinogradarska podregija Međimurje – Zagorje. Uzgoj vinove loze ovdje se temelji na ekološkim načelima proizvodnje, što znači da ne koriste mineralna umjetna gnojiva, ni insekticide u prskanju vinograda, ni sistemične, kontaktne i druge pesticide koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji.

Ovaj vid proizvodnje vina je puno teži, ali za prave znalce i poklonike zdravog organskog pristupa prehrambenim navikama, ovakva vina imaju neupitno veću vrijednost jer se u današnjim okvirima nužnog špricanja vinograda i do 15x godišnje čistom kemijom, postavlja pitanje je li zapravo vino iz tretiranih vinograda potpuno neštetno za ljudski organizam.

Hrvatski pjesnik Janko Leskovar iz Pregrade upravo je u ovim, tada njegovim vinogradima pronalazio inspiraciju. Po završetku pisanja, u potpunosti se i posvetio proizvodnji vina i vinogradarstvu. “Ovamo doći, otvoriti vrata klijeti, pak pri pragu, otkud puca vidik na stotine zagorskih brežuljaka, sjesti na izvrnute škafice, izvaditi sira i kruha, a u čaše utočiti svježega, iskrećeg se vina!” citat je iz njegove Novele Propali dvori, a dvori vinarije Zdolc će jako teško propasti. Naime, dugo nismo bili u ljepšoj drvenoj kušaonici, svaka čast!

Uz grožđe (11.000 čokota) uzgajaju i lješnjake, a mi smo isprobali graševinu (idealna uz masna jela), sauvignon blanc, s notama grejpa i paprike za, recimo, uz rižoto od šparoga te za kraj crnu kupažu Selectia, koja bi zbog svoje mladenačke svježine za koju godinu mogla biti jako dobra!

VINARIJA TRS SEVER
Vinarija Sever nalazi se podno Cesargradske gore u Klanjcu i dokaz je da je Zagorje u biti dosta velika regija, barem kad se morate voziti od podruma do podruma. Djeluje od davne 1989. godine te je s nekad tradicionalne prešla u potpuno profesionalnu proizvodnju vina s distribucijom u Zagreb po vrsnim restoranima i trgovinama.

Najprepoznatljivija je sada obnovljena i spašena stara autohtona zagorska sorta sokol, finog muškatnog okusa i miomirisa (meni čak i malo vuklo na traminac), za koju će se vjerujemo itekako još čuti! Gospodin Sever je pronašao par čokota autohtone, gotovo izumrle loze, dao joj priliku, nije poludio kad je vidio koliko malo grožđa je dala, i sada s još nekoliko vinara gura ovu divnu priču o čudesno slatkom, neponovljivom vinu. Ovo izvorno i autentično čudo možete kupiti kod njega ili u Vrutku.

Stigli smo u Zagreb par sati kasnije od planiranog jer se nismo dali istjerati ni s jedne od lokacija, i što drugo reći nego – upoznajte Zagorje! Veliko hvala agenciji Incredible tours koja organizira svakom gostu željeni izlet po taylor made konceptu. Od ponuđenih izleta, vinskih ili gastro tura, do personaliziranih tura koje gost može sam osmisliti, do team building korporativnih grupa koje traže aktivnosti i zabavu!

Putovanje je potpomogla TZ Krapinsko-zagorske županije kroz pokrivanje troška prijevoza, koja sredstva su na nacionalnoj razini od strane HTZ-a i predviđena za ovakve namjene promocija. Vidimo se uskoro!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.