Vela Luka: Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblije!

by Ribafish
0 komentar

Lumblija je tradicionalni kolač jesenskog i zimskog dijela godine vezan za otok Korčulu. Kako se svake godine održava natjecanje za najbolju lumbliju, zbog Covida će se ono u Veloj Luci održati – virtualno!

Službena objava:

Jesensko ozračje u Veloj Luci i ove je godine protkano posebnim aromatičnim mirisom svima nam omiljene slastice lumblije čiji se specifičan miris već sada širi iz naših domova. Zakoračili smo u stajun od lumblije i bliži nam se blagdan Svih sveti, vrijeme koje prvenstveno poziva na mir i tišinu, a ujedno i razdoblje kada se s neprikrivenom radošću prisjećamo naših najmilijih, blagdan kojeg je uistinu teško zamisliti bez okusa lumblije.

Ovaj obredni slatki kruh svoju posebnost krije u “sastojcima jeseni“ poput badema, oraha, grožđica, varenika kao i raznih mirodija, a sve više postaje simbolom naše gastronomije koji  objedinjuje tradiciju i suvremenost.

Upravo s ciljem očuvanja i promocije ovog posebnog kolača i običaja povezanih s njime, prije tri godine započeli smo naše slatko putovanje sa Stajunom od lumblije. Ova višednevna manifestacija ubrzo se pretvorila u prepoznatljivu gastro priču koju nastavljamo i ove godine, ali s malo drugačijim programom koji smo prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Edukativni, odnosno informativni dio programa ove godine moći će se pratiti putem lokalnih radio postaja Radija Val na 96.5 MHz i Radija M na 90,1 MHz. Radijske emisije tematski će biti vezane uz gastronomiju, svisvetske običaje koji se u Veloj Luci njeguju do danas te  tradicionalnu recepturu i način izrade lumblije uz sudjelovanje brojnih zanimljivih gostiju.

U sklopu manifestacije biti će održane radionice izrade lumblije u srednjoj i osnovnoj školi u sklopu kojih će se naši učenici uz mentorstvo njihovih profesora okušati u izradi ove tradicionalne slastice, a s važnosti njegovanja naše gastronomske baštine upoznati će se i najmlađi iz dječjeg vrtića Radost.

Središnji događaj gastro manifestacije Stajun od lumblije, svakako onaj najnapetiji i najiščekivaniji, ove će se godine zbog specifične situacije održati virtualno. Iako ovaj put nećemo imati klasičan degustacijski dio i birati onu najukusniju natjecanje ćemo prebaciti online i birati ćemo naj fotografiju lumblije te nagraditi Vašu kreativnost.

Pozivamo Vas da u ovim posebno aromatičnim mirisima i okusima omiljene slastice uživate u toplini svoga doma, s Vašim najmilijima, u krugu vaše obitelji stvarajući lijepe uspomene a s nama podijelite Vaše fotografije ovog jedinstvenog gastro užitka. Fotografije mogu biti u fazi   izrade lumblije ili već ispečene i dekorirane, odnosno fotografirajte Vaše viđenje ovogodišnjeg posebnog Stajuna od lumblije. Zabilježite sve ono što Vas inspirira u vezi ove posebne slastice, budite kreativni, dajte mašti na volju a prvenstveno uživajte njegujući naše običaje.

Fotografije možete poslati od 26. listopada do 02.studenog elektronskom poštom na email adresu visitvelaluka@gmail.com a Vaši uradci bit će objavljeni na Facebook stranici Vela Luka Tourist Board u foto albumu pod nazivom Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija.

Natjecatelji se mogu prijaviti bez obzira gdje se fizički nalaze tako da nam se ove godine u natjecanju mogu pridružiti i oni koji ne žive u Veloj Luci a njeguju tradiciju izrade lumblije. Svaki natjecatelj može sudjelovati samo s jednom fotografijom,  a nagrađujemo tri fotografije s najvećim brojem oznaka “sviđa mi se“. Fotografija iz albuma koja dobije najviše lajkova pobjednik je ovog virtualnog natjecanja.

Stoga, ispecite omiljenu slasticu, fotografirajte ju i sudjelujte u Prvom međunarodnom virtualnom natjecanju u izradi lumblije! Vaše fotografije šaljite od 26. listopada do 02. studenog na visitvelaluka@gmail.com, sretno svima!

 

FOTO: Vilicom kroz Hrvatsku, na slici je lumblija koja se radila u Blatu od ruku Splićanke, a naš je cilj ionako objediniti, a ne razdvajati!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.