Vinski razgovori & Cheers with you – potencijali Malvazije

Održan je još jedan u nizu Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom u suradnji s Cheers with you Nedeljke Krupljan. Bila je to vođena vertikalna i horizontalna degustacija Malvazija istarske vinarije Cossetto, održana u zagrebačkom caffe baru "Naša priča" by Flâneur.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Vertikalna i horizontalna? Pitate li se što to znači, evo objašnjenja:  vertikalnom degustacijom vina degustiramo vina različitih godišta, obično iste sorte, proizvođača ili vinograda. Horizontalnom degustacijom degustiramo različita vina iz iste regije i berbe iz različitih vinograda, položaja ili tehnologija.

Ovom prilikom se kušala Malvazija Rustica Cossetto, berbe 2018., 2013., 2011. i 2009. To je vino čije je grožđe  prvo prosušivano na lozi, potom macerirano dva dana. Nakon fermentacije, vino je stavljeno na odležavanje u drvene bačve i potom u bocu. Usporedno s Rusticom, kušane su Malvazije Cossetto redovnih berbi iz istih godina.

Obiteljska vinarija Cossetto nalazi se u Kašteliru. U obitelji je trenutno troje enologa: Alfredo i Melinda Cossetto i njihova kćer Denis, a orijentirani su na proizvodnju vrhunskih vina za probirljivo tržište i vinske sladokusce.

“Zbog velikog broja Malvazija na tržištu Istre htjeli smo da naša Malvazija bude nešto drukčija od ostalih, tj. htjeli smo proizvesti vino od autohtone sorte u kojoj će se prepoznati tipičnost, a ujedno da to vino može izdržati duže odležavanje u boci.”, kaže Cossetto.

Jesu li uspjeli u tome? Malvazija Rustica je dokaz da jesu.

“Ova degustacija je pokazala da odležane Malvazije imaju veliki potencijal starenja.”, rekla je Nedeljka Krupljan te dodala: “Malvazije redovnih berbi vinarije Cossetto su vrlo zanimljive; tek za onu iz 2009. bih rekla da je na izdisaju, dok su mlađe još pitke, ali ipak preporučujem da ih se pije odmah, unutar godinu, dvije.”

Na pitanje koje je vino, po njenom mišljenju, pobjednik večeri, odgovorila je: “Po meni, definitivno Malvazija Rustica iz 2009. godine. Totalno me iznenadila! Na nosu ima spektar aroma karamele, meda, vanilije; u ustima fino, pitko vino s potencijalom još sigurno dvije do tri godine.”

Reakcija publike na kušana vina bila je očekivano jako dobra. Svatko je našao nekog svog favorita, ali generalno možemo reći da se većini naviše svidjela Malvazija Rustica iz 2013. godine.  Najbitniji dio ove prezentacije bilo je, kako kaže kolega Ivo Kozarčanin, kušati Malvazije iz različitih godina, čak poprilično stare, vidjeti kako se razvijaju i što u biti one mogu dati; tako da pričamo o vrlo zanimljivom iskustvu.

Tomislav Stiplošek se pobrinuo za popratne zalogaje; ovog su puta to bile plate sa suhomesnatim proizvodima i sirevima, uz koje je poslužen kruh iz omiljene zagrebačke craft pekarnice Bread Club. Našao se u košarici pirov kruh s tostiranim sjemenkama suncokreta, lana i buče, pain de campagne (brašno T850 i 5% raženog brašna)  i focaccia s maslinovim uljem. U ovom slučaju publika nije birala favorita; svidjelo im se sve.

“U ovim, 29. Vinskim razgovorima, što je već jako lijepa brojka, malo smo izašli iz zone komfora u kojoj obično radimo. Nismo ugostili vinara nego smo fokus stavili na vina, ovog puta na dvije malvazije i vertikalno pratili njihovo starenje. To je nešto što ćemo ubuduće raditi što češće, da bi možda došli do nekih rezultata i saznanja imaju li naša vina potencijala za duže odležavanje. Ako je suditi po Malvaziji Rustica, itekako imaju. Mene osobno oduševila je Rustica iz 2009. – stvarno perfektno vino kojeg, nažalost više nema – ovo su bile zadnje boce.” istaknuo je Tomislav Stiplošek.

Nedeljka Krupljan je sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. Pokrenula je projekt “Cheers With You By Nedeljka Krupljan” kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. To jedinstveno iskustvo pruža turistima i ostalim zainteresiranim vinoljupcima, uglavnom u Istri gdje je u mnogim vilama njena prezentacija dio turističke ponude, ali i u Zagrebu, u suradnji s G.E.T. Reportom i ugostiteljstvom Flâneur.

O novim događanjima u “Našoj priči” by Flâneur možete se informirati na njihovoj Facebook stranici, Instagram profilu, a možete poslati upit na WhatsApp broj 092/3355647 ili, naravno, svratiti u Kamaufovu ulicu 22 i posjetiti ih; možda vam se svidi i njihova redovna ponuda.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.