U Vodnjanu su održani dani mladog maslinovog ulja ISTRAVIRGIN s rekordnom posjetom!

Izlagači, stručna javnost i posjetitelji složni su u tome da su 16. dani mladog maslinovog ulja pod novim imenom ISTRAVIRGIN najbolji do sada, kao i da su koristi od organizacije manifestacije velike kako u promociji brendova tako i u pozicioniranju Istre kao moćne maslinarske regije

by Ribafish
0 komentar

Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu sjajna su manifestacija koju niti jedan regionalni foodie bloger, YouTuber ili influencer nikako ne bi smio propustiti.

Naime, u tri dana održavanja festivala u nevjerojatnoj staroj gradskoj školi i nekadašnjoj tvornici obuće, ovdje je stvarno bilo svega za svakoga – od više lokalnih craft pivovara (Bruman, Kampanjola, Fabrika Bire…) preko moćnih pršuta Buršić i legendarnih sireva Kumparička, istarskih vina, pekmeza, džemova, sadnica voća, i naravno, divnih maslinovih ulja…


Od maslinara koji su prvi put na ovako velikom predstavljanju, preko onih etabliranih, pa sve do onih koji su se potvrdili na svjetskoj razini poput Chiavalona s kojim se stavila i točka na i još jednog Istravirgina. Uz velike zahvale Hrvoju Kroflinu na otvaranju očiju spajanjem jelenjeg filea i crnih trubača (brutala!), Klaudiji iz Happy Citrusa na velikoj dozi zabave tijekom masterclassa, mladoj dami iz uljare Brist koja nam je ponovila neke osnovne korake kušanja maslinjaka do sjajnih, predanih i u masline zaljubljenih sestara iz kaštelirske uljare Oliveri od kojih se nismo mogli dugo maknuti – sjećat ćemo se svake kapi. I vidimo se i dogodine!


Službena objava:

Tradicija maslinarstva Istre ove godine privukla je tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja, ljudi koji su svjesni njegove vrijednosti i benefita koje donosi zdravlju, ali i gastronomiji, ali i onih koji su prvi put došli da se upoznaju s istarskim uljem čija kvaliteta je potvrđena na svjetskoj razini.

Dočekali su ih maslinari iz svih dijelova Istre, Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, te istarske zadruge i udruge maslinara.  Grad Vodnjan je kroz ulaganje dodatnih sredstava i angažman izvođača statusu ekstra djevičanskog maslinovog ulja s područja Istre dao jedan novi smisao i svrhu. Prezentacija istarskih maslinara i njihovih fantastičnih proizvoda dobila je novo ruho, moderno i kakvo zaslužuje.

Najvažniji dio manifestacije je prostor za promociju naših maslinara i njihovih ulja. Izložbeni dio moderan i izuzetno atraktivan postao je na 3 dana dom za 200 istarskih maslinovih ulja napravljenih od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, moražola i karbonaca, ali i novijih introduciranih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina.

Maslinarima je na raspolaganju bila i kušaonica jer ispravni način kušanja i upotrebe vrhunskog maslinovog ulja predstavljaju važan dio manifestacije i promocije. Isto tako moderan degustacijski Oil bar u okviru kojeg su predstavljena sva ulja bio je prava atrakcija za novinare i influencere kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.


Gastro zvijezde predstavile su 30-ak različitih recepata. Vodeća imena domaće gastro scene koristeći maslinova ulja izlagača pripremila su više od 4000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova prema autorskim receptima. Evoluciju istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, čovjek zavidne karijere i vrhunski maestro chocolatier, koji je, između ostaloga predstavio i svoje čuvene čokoladne bombone s maslinovim uljem.

U gastro showu, chef Perić ugostio je „ribarevog sina“ Davida Skoku, Marija Čepeka, showmana i virtuoza hrvatske gastronomske scene te Nastasju Chiaru Petrić. Zajedno su pripremali jela koja najbolje prikazuju bogatu gastronomsku ponudu Istre, pa su se među namirnicama njihovih jela našli jelen,razne ribe, fuži, gljive, bundeva, šparoge i boškarin.


Svojom prezentacijom maslinovog ulja u sklopu masterclassova drugog dana ISTRAVIRGIN festivala najprije je oduševio Hrvoje Zirojević, a u tri slijeda sljubljena s tri mlada maslinova ulja predstavili su se i chefovi istarskih restorana Jeffrey Vella i Svjetlana Celija. Posljednjeg dana čari maslinovog ulja u svojim je jelima s okupljenima na masterclassu podijelio Hrvoje Kroflin, a cijelu je priču završio i zaokružila ikona istarske gastronomije – Robert Perić.

U ovogodišnjem, rebrendiranom izdanju 16. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu posjetitelji su mogli uživati na čuvenoj lokaciji – staroj gradskoj školi i nekadašnjoj tvornici obuće koja godinama nije u upotrebi, a proteklog je vikenda zasjala u novom ruhu. Dovoljno velika da ugosti sve izlagače, a u svoje dvorište u inovativni, prošireni prostor smjesti modernu kuhinju i salu za masterclassove i gastro showove, pokazala se kao savršeni spoj tradicije i modernosti Istre, što je čitavi koncept ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala želio pokazati. Njegovanje tradicije kroz moderni pristup idealan je recept, poput onih koje su u Vodnjanu podijelili vrhunski chefovi i maslinari ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala.


Organizator manifestacije je Grad Vodnjan, a suorganizatori Turistička zajednica grada Vodnjana, Udruga Agroturist, Contrada doo i Castelier.

Foto: Istravirgin, Vilicom kroz Hrvatsku

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.