U Restaurantu Kaiser dodijeljene medalje s 26. Međunarodnog OIV-ovog ocjenjivanja vina

Održana je svečana dodjela zlatnih i velikih zlatnih medalja našim vinarima koji su na 26. Međunarodnom OIV-ovom ocjenjivanju vina (ove godine u Prešovu), branili boje Hrvatske

by Ribafish
0 komentar

Čak tri dupla Double Golda osvojili su naši vinari na popularnom vinskom festivalu koji se ove godine održao u Bugarskoj, dok je prosječno brojem poslanih uzoraka i osvojenih medalja, Hrvatska nadaleko prednjačila. Još ljepša vijest je, da je od svih uzoraka poslanih na ocjenjivanje, najveći broj bodova osvojilo hrvatsko vino i osvojilo Veliku zlatnu medalju! Iskrene čestitke vinariji Bolfan za Rajnski Rizling, Primus, 2015.


Ocjenjivači iz Hrvatske su se kroz godine izmjenjivali, pa su tu bili između ostalih, i naša živuća legenda Željko Suhadolnik – Suhi, Ivo Kozarčanin, prof Ivan Dropuljić, Ivana Alpeza, Ivan Stiblik, Josip Orišković te mnogi drugi. Domaćin eventa, naš poznati sommelier Mario Meštrović nam je rekao da otkako je on u žiriju natjecanja od 2012., Hrvatsko vino niti jednom nije bilo najbolje ocijenjeno, tako da je ovo velik uspjeh. Mnoga su ocjenjivanja trenutno prisutna u svijetu, ali ovo se nikako ne smije prihvatiti samo tako jer OIV djeluje od 1924. godine, ima sjedište u Parizu i broji 50 zemalja članica.

Laureati kojima su uručene diplome i medalje su:
Vinarija Bolfan s Double Gold Rajnskim rizlingom 2015. Primus, implozija okusa, kompleksnosti i svježine.
Kraljevski vinogradi s tri visoke medalje: dvije Double Gold medalje i jedna Zlatna, Veliki uspjeh za plavac mali 2019., koji je osvojio Double Gold Medal, kao i Pošip 2022., dok je Crljenak 2019. osvojio zlato.
Vinarija Matočec pozlatila je svoj Chardonnay i Graševinu, za zbirku u kojoj je već preko 900 osvojenih medalja.
Vinarija Fiolić uzlaznom se putanjom okitila zlatnom medaljom za Merlot 2018.
Vinarija Bastian, koja svakim danom postaje sve bolja i prisutnija, okitila je Zlatom svoju malvaziju berbe 2022.
Također, izuzetan uspjeh za našu spomenutu, teško shvatljivu autohtonu sortu u osvajanju zlata – uspjelo je vinariji Milatić s Plavcem Malim 2020.
Veliki uspjeh s delikatnom i elegantnom sortom, osvajanje zlata, polučila je vinarija Seletković sa Škrletom berbe 2022.
Mlada, ali izvrsnog izričaja, vinarija Velebna, ubrala je zlato sa svojim chardonnayom iz inoxa, berbe 2021.
Iz naše susjedne Hercegovine, Zlato su iznijeli svojom kvalitetom vinarije Milas s Blatinom barrique 2012. te vinarija Škegro, također sa sortom Blatina, berbe 2021.
“Hrvatska više nije mala, neprepoznatljiva vinska državica, možda je hektarima, no svakako nije kvalitetom svojih vina na međunarodnom kvalitetnom nivou.” završio je s dodjelom priznanja Mario Meštrović, a onda se primio grilanja australskih Wagyu te Black Angus Gold steakova na vatri i ugljenu, ipak je to njegov restoran pa je večer završila u sjajnoj atmosferi sve popularnijeg restorana Kaiser na Kajzerici kod Hipodroma.

Do sljedećeg OIV-a, i druženja u Kaiseru (probajte pržene sipice, divota!), sve čestitke našim vinarima.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.