Restoran Mano, Matija Bogdan: Lektira savršenog fine dininga

by Ribafish
0 komentar

Restoran Mano u Gliptoteci na početku Medvedgradske ulice od osnutka 2005. godine nezaobilazna je lokacija za izlaske mlađim generacijama boljeg imovinskog stanja, kao što je mojim starcima bio nedaleki Baltazar ili Okrugljak.

Nije bitno kako, ali jednom godišnje se tamo moralo otići nešto proslaviti!

Godinama se znalo da se tamo ide biti viđen, s punim novčanikom, ali i da je rijetko tko odlazio nezadovoljan. Cigleni zidovi, usluga na najvišem nivou i stolovi puni svježih orhideja, dokaz su da ta priča živi i dalje, a današnji chef Matija Bogdan je lik koji cijeloj ovoj priči daje poseban ukras.

Čakovec, Dubravkin put, San Francisco, London, Antwerp, Paris i Korčula bile su samo neke od stanica na putu ovog istetoviranog nasmijanog mladića zaraznog osmijeha, koji je ozbiljno posložio ekipu u kuhinji i sali i sad uz dozu iskrene drskosti i zajebancije – radi sjajan posao.

U to smo se prošloga tjedna uvjerili na vlastitim nepcima kad smo imali priliku probati većinu jela s njegovog degustacijskog menija, praćenih brižljivo sparenim vinima sommeliera Domagoja Zorbasa.

Počelo je sa šampanjcem Frederic Savart, rižinim krekerom s nori algama i emulzijom od lješnjaka i naranče, nastavilo sa sjajnim soparnikom, chilli con carneom i naizgled jednostavnim, ali odličnim kruščićem i maslacem. Kasnije je došla i krumpirova pogačica i totalno oduševila.

Ceviche s jakobovom kapicom i fermentiranom korabicom je remek djelo moderne skulpture i bilo mi ga je žao načeti koliko je lijep, ali i okus ga prati, nismo ni sumnjali. Matija se ne libi staviti niti soli niti kiseline, pa je užitak zagarantiran. Sada se već razmahao i Domagoj, pa nakon Chablisa Christian Moreau Peres & Fils pijemo fantastičan riesling Zilliken iz Mosela, a onda dolazi ona, Matekova cikla.

Dakle, ako je u nečemu određenome ovaj čovjek fenomenalan, po meni su to okusi koje čupa iz ovog crvenog korijena. Teško je to riječima opisati, jednostavno morate probati tu kompoziciju zemljastih moćnih okusa koji su dignuti na neku višu razinu!

U kuhinji ekipa iz Slavonije, Sinja, Španjolske, slastičarka iz Zagreba, stalno neki muving kroz staklo uz iščekivanje novih iznenađenja, pa slijedi „ćevap“ od odležane govedine s umakom od gusje jetre, brancin i na kraju, jelo dana, jelenji file.

Zamolite Matiju da vam ispriča priču o odlasku u lov na jelene dok je još radio u Ledberryju i gledat ćete ga s još većim poštovanjem. Svejedno, većinu divljenja ostavite ipak za dojam nakon što kušate poput bakine duše meko, aromatično i savršeno meso. Brutala…

Za kraj, jaje s ciklom, još malo Enjingija, Venje 2010 za potpuno savršenstvo i odlazak u noć s toliko novih podataka u gurmanskim folderima da jedva čekamo promjenu sezone i menija Restorana Mano.

Uglavno, u Mano jednostavno trebate otići iznenaditi svoja čula, i duboko se nakloniti mladim ljudima koji žive enogastronomiju. Ovo je jednostavno opća kultura, semafor svjetskih trendova u spoju s konstantnim praćenjem scene talentom i kreativnošću. Svaka čast ekipi, stvarno poseban doživljaj, za svaku preporuku.


Foto: Vilicom kroz Hrvatsku

Restoran Mano
Medvedgradska 2
http://www.mano.hr/
Tel: 01 4669 432
https://www.facebook.com/pages/Mano/219668474723527
mano@mano.hr

 

 

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.