CupUp System: Višekratne polipropilen čaše za čišću prirodu

Tvrtka CupUp System od 2016 godine započinje sa distribucijom višekratnih polipropilen čaša, koje se koriste na raznim događajima poput glazbenih/filmskih/gastro/pivskih festivala, sportskih natjecanja, koncerata, noćnih klubova...

by Ribafish
0 komentar

 Službena objava:
2021 godine svoju su ponudu u CupUpu proširili s višekratnim coffee to go čašama, koje se također koriste kao adekvatnu zamjenu za jednokratnu ambalažu bilo onu plastičnu ili papirnatu. U dosadašnjem poslovanju mogu se pohvaliti nizom odrađenih evenata, a svoj put su započeli na sportskom natjecanju i to upravo na svjetski poznatom Major beach volley world tournamentu koji se održao u Poreču. Nakon prvog eventa, njihov primjer slijedili su brojni craft beer & gin festivali, razni glazbeni/filmski/gastro festivali, koncerti, adventski događaji, sportski klubovi i natjecaja, javne ustanove, mnoge male i velike tvrtke te sami ugostitelji.

“Svima njima ujedno se zahvaljujemo na želji za uvođenjem višekratnih čaša i čestitamo na odlučnosti u nastojanju za promjenom „kulture bacanja“ koju naše društvo još uvijek percipira kao „normalno“. Dokaz da smo na pravom putu i da radimo dobar posao, sudjelovanje je na velikim  projektima poput koncerta Foo Fighters u pulskoj Areni, koncert Prljavog Kazališta u zagrebačkoj Areni, dok je u javnosti posebno prepoznato sudjelovanje u projektu „Za Zlarin bez plastike“.”

Istaknuo bih da smo u 5 godina poslovanja spriječili više od 5 tona otpada koji bi nastao korištenjem jednokratnih čaša, ponajviše plastičnih, upravo zahvaljujući implementaciji višekratnih čaša koje su dizajnirane na način da se mogu ponovno upotrijebiti i nakon više od 100 ciklusa pranja.

Čaše je moguće personalizirati pa zbog svog atraktivnog izgleda posjetitelji najčešće odluče čašu zadržati kao suvenir s događaja, a istu  mogu kasnije koristiti u svakodnevnom životu jer su čaše perive i u kućnim perilicama. Čaše se implementiraju po sistemu depozita u kojem posjetitelj prilikom narudžbe pića plaća „kaucija“ za čašu, koju po završetku konzumacije može vratiti na pultu i tražiti povrat plaćenog depozita.

Depozitni sustav najbolji je i najučinkovitiji način prelaska s linearnog na kružno gospodarstvo, te se primjenom tog sustava postiže pozitivan prihvatljiv društveno-ekološki i financijski rezultat u nekoliko segmenata:

① promjena „kulture bacanja“
② smanjenja količina otpada
③ smanjeni troškovi zbrinjavanja otpada
④ smanjenje emisije Co2  te otvaranje „zelenih radnih mjesta“

Sve mehanički oštećene čaše koje više nisu upotrebljive moguće je 100% reciklirati i nakon reciklaže materijal se koristi u proizvodnjii predmeta za višekratnu uporabu.

Tvrtka je ulaganjem u mobilnu profesionalnu stanicu za pranje višekratnih čaša završila prvi ciklus investicije kako bi naši klijenti bili u mogućnosti svoje poslovanje prilagoditi kružnoj ekonomiji u praksi. Kao trenutno jedina tvrtka u HR koja se bavi isključivo implementacijom višekratnih čaša i s obzirom na trenutno veoma tešku situaciju uzrokovanu zabranom javnih okupljanja, vjerujemo u to što radimo i što smo započeli u vrijeme kada je svijest o problemu otpada bila na puno nižem nivou nego danas.

Osim distribucije višekratnih čaša, tržištu tj. korisnicima bili smo dužni omogućiti kompletan potreban “support“ kako bi „reusable“ koncept zaživio u pravom smislu riječi, i to pomoću:

* „Know – how“ u implementaciji čaša na događaju
* Logistike u obliku dovoza čisitih i preuzimanje prljavih čaša, te pranje i skladištenje čaša
* Opcijom najma čaša

Svoju prisutnost na tržištu u narednim godinama planiramo otvaranjem još nekoliko centra za ponovnu uporabu kako bi prelazak na višekratnu ambalažu bio što jednostavniji i pristupačniji u svakom dijelu RH. Aktivni smo i preko granica RH pa se tako naše čaše mogu naći na poznatom skijalištu u Kranjskoj Gori te na raznim festivalima u Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Poljskoj.

Ovim primjerom, hrvatskom smo tržištu ponudili prelazak  i prilagodbu poslovanja sustavu kružnog gospodarstva koji je već prepoznat i od strane državnih institucija, gradova, općina i mnogih drugih tvrtki.

 

Eduard Kalčić
#REuse to Reduce

CupUp System d.o.o.
Poslovna zona Labinci 12, 52464 Kaštelir
mobile: 0038591/410-410-2
email: eduard@cupup.eu
web:  http://www.cupup.eu/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.