Pivska scena u BiH: Što se lijepo i gorko događa u susjedstvu

by Ribafish
2 komentara

Aleksandar Vukosav je naprosto idealna osoba za popričati o tome kakva je pivska scena u BiH, on je naime jedan od onih likova kojih se uvijek sjetite kada dođete u birtiju i shvatite da u ponudi ima deset vrsta piva. I nemate pojma što biste naručili, pa uglavnom fejlate, pa morate popiti još tri i tak, a da je On tu, sve bi vam bilo jasno…

O hrvatskoj pivskoj sceni redovito čitate ovdje u rubrici Sve hrvatske pivovare, a kako Aco živi i radi u Sarajevu, iskoristio sam priliku i propitao ga da nam malo približi bosansko-hercegovačke homebrewere, craftove i industrijske pivovare, jer nikad ne znate kad će vas put odvesti u komšiluk…

Aco kralju, zadnji put kad smo se čuli, a tome ima podugo, radio si svoj homebrew. Kako, zašto i kad si uopće ušao u varilačke vode?
Hvala Ribo. Pozdrav tebi, tvojim čitateljima i svim onima koji uživaju u pivu i njegovom spravljanju, stvarno je dosta prošlo od tvoje velike recenzije BiH ćevapa. Prije nekih sedam godina, tada a i sada, moj se posao vrti oko tehnologije hrane. I stjecajem sretnih okolnosti, malo slobodnog vremena i radoznalosti, saznam da se nekada pivo kuhalo u kućnoj radinosti.
Jednostavno se javila potreba za eksperimentom i slobodom stvaranja nečeg novog, a kućno pivovarstvo to donosi sa svojim velikim brojem pivskih stilova i sastojaka koji mogu da se koriste u proizvodnji. Naravno, osnovno je da obradujem prijatelje pivarskim eksperimentima.

Što danas radiš, i je li pivo još uvijek samo tvoj hobi?
Jeste još uvijek. Posebno jer to nikada nije kuhanje u kojem sudjeluje samo jedna osoba. Uvijek su tu prijatelji s kojima zajedno kuhaš. Tako da je od starta to jedan veliki cjelodnevni party. A tu se uvijek otvore neka nova vrata, neki novi interes za svim onim što možeš da kreiraš i cijeniš ono što i drugi rade. Interesiram se i za čaj, kavu, alkoholne napitke, i generalno sve ono što se može napraviti kod kuće. No, kućno pivovarstvo ostaje dominantan hobi.

Kakva je pivska scena u BiH, koliko ima industrijskih pivovara, koliko malih, koliko craftova, a koliko cca kućnih pivara?
Trenutno imamo 6 velikih industrijskih pivovara u Bihaću, Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Grudama. Ali ne treba smetnuti s uma da je u prošloj godini uvezeno piza za više od 140.000.000 KM. Tako da su i velike industrijske pivovare od Triglava do Đevđelije u biti – „domaće“.
Od mikro i zanatskih pivovara tu su: Drama Prijedor, Trigger pivo Prnjavor, PZ Gorštak Laktaši, Master Craft Brewery Banja Luka, Illyricum brewery & tap room s.p. Banja Luka, Laufer Craft Brewery Brčko, Silvertown Brewery Srebrenica, Beerokrata’s Craft Brewery Pale, ’84 Olympics Brewery Istočno Sarajevo, Gelender Sarajevo, Semizburg Sarajevo, The Brew Co. (Imperial society) Sarajevo, PI Brewery Ilidža, RaftBrewery Foča, Oldbridž Mostar, Cooltura Mostar, Trojansko pivo Čapljina, OZ Craft pivo Trebinje.
Nažalost, Lovac Craft pivovara Široki Brijeg, Džudžan Mostar i Castrum Craft Brewery Doboj više ne rade.
Kućnih pivara je preko 60, okupljenih u par pivarskih zajednica, kako u Udruženju kućnih pivara „Humulus Lupulus“, Udruženju malih zanatskih pivara „Krafter“, Udruženju građana za promociju zanatskog pivarstva „KIŠTRA“, tako i zasebno.

Nas malo ubija brojka od stotinjak pivovara na 4 milijuna stanovnika, kako je kod vas?
S 20-tak zanatskih pivovara, mi smo još na početku priče, te su kapaciteti proizvodnje još uvijek nedovoljni da se zadovolji potražnja. Naravno, ekonomska situacija igra ogromnu ulogu. I naravno sami stilovi piva koji bojom, mirisom i okusom, odudaraju od uvriježene definicije piva, te je akcent domaćih zanatskih pivovara stalna edukacija ljubitelja piva.

Što se najviše pije na sjeveru, što u Sarajevu, što na jugu?
To najviše ovisi o lokalnoj ponudi. Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina i Mostar se mogu pohvaliti odličnim izborom piva.

U Srbiji su se izdvojili Kabinet i Dogma, tko su najjači crafteri u BIH?
Izdvojio bih: PZ Gorštak Laktaši, Master Craft Brewery Banja Luka, Beerokrata’s Craft Brewery Pale, ’84 Olympics Brewery Istočno Sarajevo, Gelender Sarajevo, Semizburg Sarajevo, PI Brewery Ilidža, RaftBrewery Foča, Oldbridž Mostar, Cooltura Mostar. Budući da je Lovac svoj Brewix i cjelokupan pogon prodao pivovari Laufer iz Brčkog, od njih se mogu očekivati vrhunska piva.

Koji stilovi vladaju?
Zbog malog obima proizvodnje to su uglavnom pšenična, Pale Ale, IPA i tamni stilovi. Uz svesrdni trud craft pivara da se ponuda sezonski osvježi i pokojim dodatnim stilom.

Ima li promašaja, što nikako ne paše pivopijama?
Greške u pivu poput kiselosti, diacetila, acetaldehida i manjka arome u stilovima gdje se to zahtijeva. A zna se desiti da gosti žele i malo „jače“ pivo.

Može li biti bolje, i što bi ti mijenjao?
Veći izbor stranih craft piva, na kojima se stječe iskustvo i uči kakvo to pivo treba da bude, piva koja približavaju pojam crafta publici i olakšavaju prvi korak zanatskim pivovarama. Posebice jer su oni standardizirali stil i kvalitetu, a bez grešaka u pivu.
Za one koji počinju s kuhanjem svog prvog piva, najveći je problem laka i lokalna dostupnost opreme i sirovina. Ima se to naručiti preko interneta, ali oduzima vrijeme. Za craftere i mikropivovare tu je i dodatni problem sa zakonodavstvom i visokim nametima. Još uvijek smo mala i mlada craft scena. Posebice jer kaskamo s kvalitetom opreme i konzistentnošću piva. Kvaliteta, konzistentnost i kontinuitet su ono na čemu mora da se kontinuirano radi. Edukacija pivopija, ugostitelja i craftera je pod obavezno.

Daj nam svoj subjektivni prijedlog za popiti lager, ale, IPA-u, pšenično, porter/stout, specijalno…
Nuit Robust Porter od Gelendera, bilo što od Beerokrata’s Craft Brewery, Pale Ale od ’84 Olympics Brewery, PI od PI Brewery, Brown Ale od Oldbridž-a. A trebalo bi obratiti pažnju i na OZ iz Trebinja. Pošto je osnivač i glavni kuhar Amerikanac, te poput Oldbridža, daju malčice veću autentičnost kada se radi o „izvornim“ američkim stilovima.
No tek to trebam probati. Ipak su craft festivali mjesto gdje se može popiti ono čega nema u ponudi mikro i zanatskih pivovara. Tu prijatelji kućni pivari donose svoja piva. Od vrhunskih pšeničnih do viskija dobivenog destilacijom craft piva.

Što sve ti variš i gdje možemo probati tvoje uratke?
Trenutno je u pripremi gluten reducirani ESB, no samo za prijatelje jer kuham kod kuće. U ograničenim kućnim kuhanjima od 20 litara.

Hvala Aci za detaljan pogled na to kakva je danas pivska scena u BiH, obećavam da se uskoro i vidimo. Na pivici, ofkors, Kištra rules!

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Faške, Dogma Brewery: Pivska scena u Srbiji - je li odzvonilo šljivovici? - Ribafish 12 ožujka, 2020 - 09:43

[…] Pivska scena u BiH: Što se lijepo i gorko događa u susjedstvu […]

Odgovori
Le Petit Belge: Nova zagrebačka pivnica s belgijskim štihom! - Ribafish 15 lipnja, 2020 - 10:06

[…] Pivska scena u BiH: Što se lijepo i gorko događa u susjedstvu […]

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.