Le Petit Belge: Nova zagrebačka pivnica s belgijskim štihom!

by Ribafish
0 komentar
Le Petit Belge

Zagreb je u jednom trenutku imao svoj pravi belgijski pub. Nalazio se u današnjem Branimir centru i mnogi su se upravo tamo upoznali sa specifičnim, jakim i slatkastim specijalnim pivima koja su bila sušta suprotnost klasičnim lagerima koji su polako postajali korporacijska vodica.

Le Petit Belge

Na žalost, zid/vodopad, wc na minutu hoda i ružan prostor za pušenje na dvije minute, uz visoke su cijene ubrzo dovele do zatvaranja Hop Devila i prepustile mjesto za novu pojavu na pivskoj sceni – craftovima. Nicale su polako nove pivnice, Medvedgrad mijenjao adrese, i uskoro smo stvarno mogli popiti što smo poželjeli u našoj metropoli.


Ipak, mjesta poput Le Petit Belgea – nije bilo, i tako je prostor pored kipa Dražena Petrovića na istoimenom trgu ispod Cibonine dvorane otvoren prošloga tjedna, jednostavno pun pogodak.

Iako je ovaj dio grada bogat različitom pivskom ponudom (Krivi put, Sheridan’s, pa čak i Fakin…), lokal s jakom ponudom vrhunskih belgijskih piva upotpunjen s par domaćih craftova, s originalnim čašama i srebrnim pladnjevima i drvenim kutijicama u kojima na stol i stepenice dolaze piva, nešto je što će vas privući sa se često vraćate kod Belgijanca. Da ne spominjemo vrlo ugodnog konobara, legendu hrvatske pub quiz scene (kvizovi ovdje kreću na jesen!).

Najslađa su ipak dva šarena prozorčića i pokoji patuljak, koji je zaštitni znak lokala zbog kućnog brenda, poznatog piva Le Chouffe (patuljak).

Ako ste okorjeli pivopija, vjerojatno će se uz Češku i Njemačku, Belgija definitivno pojaviti u top 5 zemalja s najkvalitetnijim pivom, tako da ovdje možete kušati kremu njihovih najpoznatijih brendova, tridesetak samostanskih, trapističkih, voćnih i trenutno dva zagrebačka i jedan bjelovarski craft.

Pivska scena u BiH: Što se lijepo i gorko događa u susjedstvu

Uz Zeppelin brewera Danijela Babića i PriMarius Marija Žerjava, glavnu ulogu s tri pipe na točioniku zauzima Houblon iz Trnovčice. A njihov lager je bio i najugodnije iznenađenje večeri.

Le Petit Belge

Mladen Iviš i Ivan Marković, vlasnici lokala, stalno su u akciji i opipavaju puls gostiju, kojih ima mladih, srednjih, trudnih, sportaša, glazbenika, sve u svemu – Zagreb voli nova mjesta, i za sada je stvarno krcato. Tako da ako volite naslikavanje i instagrame, sad je pravi trenutak, ali puno bitnije je da je Mladen tu da vam ispriča priču o svakom pivu na meniju.

Sve hrvatske pivovare 60: Devetka craft, Zabok

„Radio sam četiri godine u Belgiji i zaljubio se u njihove pubove. Prije sam držao lokal MVP, tu iza ugla, ali došao je red na nešto novo… jednostavno, htio sam imati kafić s terasom, i mnogo bitnije – dušom.“ priča nam Mladen i pažljivo svrstava svaki brend u svoju regiju. Uskoro počinje i lagana glazba jer vikendom u Belgijancu ide i živa svirka.

„Želimo naše ljude educirati o vrhunskim belgijskim pivima i stalno donositi nešto novo. Ako niste znali, i u Belgiji je odnedavno jaka craft scena s modernim stilovima, i uskoro vas čekaju sjajna iznenađenja!“ dodao je Ivan.

Uredno, čisto, transparentno, sa samo jednim televizorom (i taj nije bio upaljen), puno klasičnih detalja, ali i WC oblijepljen epizodama Alan Forda, puno je sitnica zbog kojih biste se lako mogli zaljubiti u Le Petit Belge. Prilikom prve posjete probali smo klasike poput Orvala, Chimaya, Rocheforta, Westmallea i sjajnog višnjastog Kasteel Rougea. Bilo nas je više, naravno…

Za kraj, želite li saznati nešto više o belgijskim pivima, grickati kikiriki ili sir, slušati normalnu glazbu s pogledom na vječnog Kapetana i nije vam problem dati cca trideset kuna po bočici sladnog eliksira, vidimo se uskoro u Ciboni. Najtoplije preporuke, detalje o programu pratite na njihovoj FB stranici!

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.