Ovog listopada uživajte u okusima i mirisima Turopolja!

Velika Gorica i Turopolje već 22. godinu u listopadu žive u znaku gastronomije i vrhunskih okusa turopoljskih jela te svih delicija koje pripremaju vrijedni ugostitelji iz velikogoričkog kraja u sklopu manifestacije Gastro Turopolja. Omiljena manifestacija brojnih Velikogoričana, ali i onih koji dolaze iz susjednih gradova i županija, ove godine broji svoje 22. izdanje u organizaciji TZ Velike Gorice i Udruženja obrtnika ovoga grada

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Od 6. do 15. listopada posjetitelji mogu kušati raznolike i najfinije turopoljske specijalitete za vrijeme trajanja Gastro tjedna u velikogoričkim restoranima – najukusnijeg tjedna u godini. 12 restorana ovom prilikom nudi vrhunske specijalitete domaće i inozemne kuhinje, kao i slastice i fina vina po posebnim cijenama. Svatko od njih priprema ono po čemu su posebni i poznati: tradicionalna jela, morski specijaliteti, plate, burgeri, štrudle – na bogatom meniju svatko će moći pronaći nešto za sebe.

U petak 13. listopada od 17 do 19 sati Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBQ Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu. Na meniju radionice naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja.

U tjednu uoči Dječjeg Gastra i Nedjeljnog turopoljskog ručka, u Centru za posjetitelje održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja koje smo pripremili u suradnji s Razvojnom agencijom GVG u sklopu Projekta CITIES2030. U četvrtak 12.10. od 10 do 13h organiziran je Okrugli stol na kojem će predstavnici Ministarstva poljoprivrede prezentirati Nacionalni Plan sprječavanja i smanjenja otpada od hrane, a sudionici će imati priliku upoznati se s Dobrovoljnim sporazumom kojeg potpisuju dionici iz svih sektora zainteresirani za vlastiti doprinos ovom vrlo bitnom izazovu današnjeg vremena.

U petak 13.10. od 11 do 14 sati u dvorani Centra za posjetitelje, govorit ćemo o stjecanju oznake kvalitete PLAVI CEKER – od hrvatskog polja do zagrebačkog stola, čije izlagače možete posjetiti za Gastro vikend te popričati o njihovim iskustvima s dobivenim certifikatom – govorit ćemo o Eko certificiranju, koracima i uputama kako do registracije, WOLT će nam prezentirati novi model distribucije, a povodom 2. Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije (u organizaciji Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora Z-EKO pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije), prof. dr. sc. Albert Marinculić će govoriti o štetnosti pesticida te će nam se predstaviti Eko gospodarstvo ČEGEC sa svojim eko vinom. U sklopu 2. festivala ekološke poljoprivrede ZŽ, koji možete posjetiti 14. i 15.10. na prostoru oko Muzeja Turopolja, moći ćete kupiti i degustirati ekološki certificirane proizvode, a svoje proizvode ponudit će i 10 nositelja oznake kvalitete „Plavi ceker“.

Tijekom oba dana vikenda ne propustite obići i štandove medara koji će u sklopu 11.velikogoričkih dana meda ponuditi pčelinje proizvode vrhunske kvalitete te CRAFT CORNER s prvom turopoljskom craft pivom. Sve ovo samo je uvertira u nikad bogatiji gastro vikend i vrhunac 22. Gastro Turopolja kada vas na prostoru oko Muzeja Turopolja očekuje Dječji Gastro i Nedjeljni turopoljski ručak. I ove godine najmlađi će moći uživati u programu Dječjeg Gastra koji stiže u subotu 14.10. i donosi mnoštvo zabavnog programa za djecu i mlade:

 • prodajna izložba radova učeničkih zadruga velikogoričkih škola i vrtića
 • revija dječjih narodnih nošnji
 • dolazak izviđača iz cijele Hrvatske koji će se natjecati u paljenju vatre i pripremi jela (a sve prikupljene dobrovoljne donacije građana za pripremljeni gulaš organizator, Turopoljska udruga skauta „Tur“, će darovati SOS Zajednici mladih Velika Gorica)
 • mađioničarske predstave u izvedbi Magic Leona
 • kuharske radionica by Monika aka Mončina
 • superjunaci by GEEK CLUBR
 • nastupi Plesnog kluba Megablast, Turopoljskih mažoretkinja i Traumatic arts
 • Srednja strukovna škola pripremat će gulaš
 • ugostitelji i udruge upotpunit će program svojim delicijama, a u goste stižu i ugostitelji iz Biograda koji će pripremati tradicionalne recepte toga kraja
 • od 10 do 13 sati u suradnji s VEGOROM pripremamo radionice – Inkubator Motivator: „Upoznaj tanjur pravilne prehrane NutriPorcija“ – crtanje tanjura pravilne prehrane te radionicu „Radimo ražnjiće od voća“ – izrada ražnjića u suradnji sa SSŠ i roditeljima.
 • Veleučilište Velika Gorica i Hrvatske savez dijabetičkih udruga od 12 do 14 sati mjerit će našim sugrađanima razine šećera u krvi, tlaka i masenog indeksa, provesti Nutricionističko savjetovalište za djecu i odrasle, održati zabavnu igraonica o važnosti prehrane te predstaviti Program prevencije bacanja hrane s edukativnim receptima.
 • KUD Čiče priprema radionicu izrade suvenira od slame.

U nedjelju 15. listopada slijedi tradicionalni Nedjeljni turopoljski ručak kod Muzeja Turopolja. Lovačka društva pripremat će gulaš, brojne udruge pripremat će brudet, sarmu, turopoljsku svinju s ražnja, paprikaš…, a za onaj slatki dio tu su društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica… Tu je i Natjecanje u pripremi najbolje turopoljske kotlovine u kojem sudjeluje velik broj udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijelog Turopolja. Čiji će se kotao najviše krčkati, čija će kotlovina biti najukusnija odabrat će stručni žiri. Svoju ponudu predstavit će i domaći slastičari, vinari, a bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira, obrtnika i OPG-ova može se provjeriti u sklopu 5. Gospodarskog sajma.

Sirevi, proizvodi od buče i meda, likeri, prirodna kozmetika te rukotvorine, nakit, ukrasi… samo su dio ponude. Uz tradicionalnu izložbu jabuka, meda i drugih pčelarskih proizvoda u organizaciji Pčelarske udruge Turopolje sve posjetitelje očekuje i bogat kulturni – zabavni program u kojem će uživati nekoliko tisuća Velikogoričana i gostiju iz cijele županije.

 • GASTRO PONUDA UGOSTITELJA (Chop Old House, BBQ HOT YARD, Cheese’n’Go, Memy, Nebula)
 • NATJECANJE U PRIPREMI TUROPOLJSKE KOTLOVINE (udruge i društva iz Hrvatske i Vojvodine) I PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA
 • GOSPODARSKI SAJAM I 11.VELIKOGORIČKI DANI MEDA
 • LOVAČKA DRUŠTVA (gulaš)
 • PONUDA UDRUGA (turopoljska svinja s ražnja, sarma, kiselo zelje s buncekom, krvavice, paprikaš, brudet…)
 • GOSTI iz Bilja, Neretve, Ukrajinska zajednica V. Gorice
 • DRUŠTVA ŽENA s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica,
 • SUDJELOVANJE HUMANITARNIH UDRUGA
 • PROGLAŠENJE POBJEDNIKA U PRIPREMI KOTLOVINE
 • GLAZBENI PROGRAM: TS Lajbeki

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.