U Zagrebu predstavljeni nadinski vinari Elvis Nimčević i Denis Ožaković

Nadin je poznata vinska mikrolokacija u zadarskom zaleđu, a u Zagrebu su u prostoru Češkoga doma predstavljeni njihovi mladi vinari Elvis Nimčević i Denis Ožaković

by Ribafish
0 komentar

U još jednom predstavljanju vina i vinara uz stručno sommeliersko vodstvo Darka Lugarića, u Češkoj smo Besedi saslušali priču o mladim i malim nadinskim vinarima koji s ovog blagorodnog područja polako pišu svoju priču. Ugodna večer sa zanimljivim vinima i prilika za upoznavanje s novim vrijednim ljudima ovoga kraja koji daje sjajno grožđe (Slamić, OPG Matulić) koji svoj kruh nalaze na ovaj, sve teži i zahtijevniji način. Svaka im čast na tome.

Službena objava:

Široj javnosti je postala poznata nakon nagrada Šimi Škaulju na Decanteru prije više od desetljeća i velikom uspjehu Željka Vrsaljka 2012. na smotri u Bratislavi. Međutim, lijepa i uspješna nadinska priča s vinima počinje odmah po povratku u njihove domove 1995/96. kada su počeli dobivati u kratkotrajne zakupe oko 2.5 hektara zemljišta u Nadinskom polju koje je do rata koristio PK Zadar. Najvećim dijelom su izvadili postojeće panjeve grenachea, karinjana i drugih sorti i introducirali najviše crne svjetske sorte merlot, CS i syrah i domaće bijele (pošip i maraština). Upornim, plodonosnim radom uvjerili su Županiju da dobiju dugotrajnije ugovore (10 godina), a tijekom 2013./4. napokon su uspjeli otkupiti zemljište i postati “svoji na svome”. Ovo je i jedan od rjeđih slučajeva gdje treba pohvaliti političku odluku u Hrvatskoj. O samome predstavljanju malo kasnije, a u nastavku ukratko o već spomenutim vinarima.


Denis Ožaković i njegova obitelj su kao i gotovo svi Nadinjani su proizvodili grožđe i prodavali otvorena vina desetljećima unatrag. Obitelj je otvorila OPG 2004.,od 2011. je voditelj Denis, a s buteljiranjem su počeli 2021.. Upravo je merlot iz 2020. odnio više nagrada na vinskim izložbama u Nadinu, početkom prosinca kada su aktualna mlada vina, te Stankovcima i Sabatini. Tako su na Sabatini 2022. u Vodicama dobili zlato za rose i tri srebra (merlot, pošip i maraština). Na Sabatinama su se s otvorenim vinima natjecali od 2017. i stalno bili nagrađivani. Ožakovići imaju oko 11.000 trsova (starijeg zasada merlota 4200, po 1050 loza pošipa i CS-a, te po 950 maraštine i syraha i nešto manje plavine). Kada spomenuti trsovi, zasađeni 2021. dođu u puni rod za dvije godine, prosječna godišnja proizvodnja doseći će 10.000 litara. Denis nam otkriva da zasađivanje neće s time i završiti, imaju još planova. Sada je plasman, osim na kućnom pragu, u nekoliko restorana na obali i Wine gardenu u Zadru.


Braća Nimčević, Elvis i Marko, također nastavljaju obiteljsku tradiciju. Otac Miljenko je svojedobno zasadio 10.000 loza grenachea i imao tržište za to grožđe. Međutim situacija se promijenila te su zajedničkim snagama uz 5400 ostavljenih panjeva grenachea zasadili 2000 pošipa, 1600 maraštine koji su ove godine došli na 70% uroda (manje od očekivanog s obzirom na tešku godinu), te 2100 loza shiraza. Tu je i vrlo značajnih 1500 trsova svrdlovine (stara dalmatinska sorta) koja se polako uzdiže i sada je uz Anića i Žužu imaju i oni. Odličan potez, i vjerujem da će bar još desetak vinara u Nadinu shvatiti veliki potencijal autohtone sorte. I Nimčevići su dobili veliki broj medalja u Nadinu, Benkovcu i na Sabatinama.

Njihov mladi otvoreni merlot je na Sabatini 2019. bio šampion u svojoj kategoriji. Istom vinu je za bod izmakla šampionska nagrada u Ludbregu 2019. Plasman je i kod njih u restoranima zadarske regije, Pet bunara i Wine garden u Zadru.
Elvis i Denis su s još nekolicinom mlađih kolega ove godine organizirali 1. Sajam ruralnih proizvoda u svome mjestu. Treba naglasiti da obojica redovito sudjeluju na edukacijama za vinare koje priređuje Zadarska županija u Zadru, Benkovcu i Nadinu.


Na predstavljanju smo probali po četiri vina od svakoga vinara:

1. Maraština Ožaković 2022. 12.5 alkohol i 6.2 kiselina,
2. Pošip Nimčević 2022. 14.1 i 6.0,
3. Rose (plavina) Ožaković 2022. 12.0 6.7,
4. Rose (grenache) Nimčević 13.8 5.0,
5. Merlot barrique Ožaković 2021. 15.6 6.8,
6. Cuvée (merlot/shiraz) Nimčević 2022. 13.6 5.7,
7. Merlot barrique 2020. Ožaković 15.3 6.9,
8. Cuvée barrique 2018. Nimčević 14.7 5.4.

Opći je zaključak da su vuna pravi odraz svog terroira. Lugarić je kod gotovo svih vina naglašavao njihovu mineralnost, slanost u okusu i slast. Nadinsko polje je davno meliorirano, dobro drenažirano dobro opskrbljeno vodom tijekom cijele godine. Postoje podzemni izvori tzv. pištavci koji dodatno donose vodu na površinu. Ovdje ću spomenuti po jedno vino koje dobro ilustrira rad vinara. Ožakovićev merlot barrique iz 2021. koji još nije pretočen u boce, bio je 18 mjeseci u drvu. Rubin crvene boje, gusto, u okusu se osjeti zrelo ukuhano voće (kupina, ribizl…). Vino je sadržajno i ima sve komponente za daljnji rast idućih godina.


U dilemi između pošipa i crnog cuvéea kod Nimčevića odabrao sam ovo posljednje. Cuvée barrique (merlot/shiraz) 2018. je granatno crvene boje. Osjete se intenzivni zreli mirisi, okus tamne čokolade, mirisi ukuhanog šumskog voća, drva, kože… I ovdje su, kao i kod prethodnog vina, visoki alkoholi dobro usklađeni. Ova dva vina imaju visoki ekstrakt koji im daje pitkost.
Završno, rekao bih da nadinsko vinarstvo s ovom dvojicom i kolegom im Vedranom Vinketom dobiva nove snage na tržištu i potvrđuje glas o vrlo dobrim vinogradarima i vinarima ovoga kraja.

Kakva su i kako će proći vina Nimčevića i Ožakovića imat ćemo priliku vidjeti na 15. jubilarnoj smotri mladih nadinskih vina i maslinovih ulja za nepuna dva mjeseca u Nadinu. Ne sumnjam da će se kolekcije medalja uvećati kao što ne sumnjam da ćemo o ovoj dvojici čuti još puno lijepih stvari u godinama pred nama. Jasno, mislim na području vinarstva.

 

Tekst: Vjekoslav Madunić
Foto: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.