Lumblija će uvijek biti i Lublija!

by Ribafish
0 komentar

Najukusniji jesenski kolač/kruh otoka Korčule i ove godine ima svoje dane! Ako naletite u Velu Luku obavezno probajte ovu slatku divotu i odite mi pozdravit starce… Pritom otvaram raspravu i osnivam frontu za konačno pomirenje Blata i Vele Luke, odnosno Lublije i Lumblije!

Evo i službene objave:

Uoči blagdana Svih svetih i razdoblja kada se prisjećamo naših najmilijih, u Veloj Luci na Korčuli tradicionalno se radi kolač lumblija i poklanja se obitelji, rodbini, prijateljima. Lumblija je starinski kolač okruglog oblika a priprema se od posebnih sastojaka poput badema, oraha, grožđica, maslinovog ulja, varenika- reduciranog soka svježe ubranog grožđa i raznih mirodija koje lumbliji daju specifičan miris i okus, a omjer mirodija najčešće su tajna svake domaćice. No, lumblija nije samo kolač, ona je čuvar sjećanja i običaja a sve više postaje i simbol veloluške gastronomije objedinjujući tradiciju i suvremenost.

U Veloj Luci listopad je rezerviran za lumbliju a miris ovog aromatičnog i jedinstvenog kolača osjeti se na svakom koraku. S ciljem promocije ove autohtone slastice i svisvetskih običaja vezanih uz nju, Turistička zajednica Vela Luka i Općina Vela Luka i ove godine organiziraju gastro manifestaciju „Stajun od Lumblije“ koja će se održati u Veloj Luci od 23. do 26. listopada.

U sklopu „Stajuna od lumblije“ organizirana su predavanja naziva „Svisvetski običaji i tradicija izrade lumblije“ prof. Tonka Barčota i predavanje „Maslinovo ulje-fenomen svakodnevice“ prof. Josipa Žuvele, Viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija. Također, unutar manifestacije su organizirane i radionice kroz koje ćete se imati priliku upoznati s recepturom ovog tradicionalnog kolača ali i naučiti sam proces izrade.

Središnji događaj manifestacije je natjecanje za „Zlatnu lumbliju“ koje će se održati u petak, 25. listopada u Centru za kulturu Vela Luka. Osim prezentacije i proglašenja onih najukusnijih na događaju će biti predstavljena ponuda domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva a događaj će biti uveličan i kulturno-umjetničkim programom.
S obzirom na to da ćete kroz radionice imati priliku naučiti izradu ove unikatne delicije, zašto se i sami ne bi okušali u natjecanju? Možda baš Vaša bude proglašena „Zlatnom“!

Broj sudionika na natjecanju je ograničen, zato se prijavite što prije. Prijave na natjecanje se zaprimaju u uredu Turističke zajednice Vela Luka na info@tzvelaluka.hr a svi prijavljeni natjecatelji dobivaju bon za kupnju sastojaka potrebnih za izradu ovog gastro užitka.

Stoga, dođite u Velu Luku na najmirisniju i najslađu manifestaciju „Stajun od lumblije“, napravite svoju lumbliju i darujte ju najmilijima!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.