Dobro došli u Zagreb, probajte Pulfer craft pivo!

by Ribafish
0 komentar

Žina, Matej i ostali dečki čvrsto su zagrizli u komad pivske pite i odlučili postati dio hrvatske craft priče. Nakon nekoliko godina gipsy brewinga, odnosno gostovanja kod pivovare MLD u Čakovcu, konačno su otvorili i svoju pivovaru i to na Žitnjaku. Popilo se, pa čak i popričalo s mladićima, i sad znate što vam je sljedeće činiti… Pivili!

NAZIV: PULFER BREWERY
ADRESA: Žitnjačka cesta 23A, Zagreb 10000
GODINA OSNUTKA: 2016.

Umjesto da sjedite u uredima, vi ovako… Kako je sve krenulo?
Vjerojatno je sve krenulo podsvjesno i kroz 28 godina naših života vodilo ka ovome danas, haha… Svi volimo pivo, svi smo jako puno toga probali i svi smo se zakačili na craft još kad ga ovdje nije bilo. Ali pravi start počinje negdje 2015. godine, nakon što nam je jedan frend stavio na stol bocu svog domaćeg piva koje je skuhao u vlastitoj kuhinji, nas četvorica smo se zapalili za ‘homebrew’. Krenuli smo iz garaže i svakim novim kuhanjem priča se intenzivirala, a praktički odmah kad smo shvatili da usprkos masi stvari na koje treba jako paziti, kuhanje piva ipak nije kvantna fizika, rodila se ideja o otvaranju vlastite ‘craft’ pivovare. Unutar godine dana smo bili u Varaždinu gdje smo unajmili dio kapaciteta za prvo kuhanje. Slijedilo ih je još sedam testnih, nakon kojih smo odlučili da imamo proizvod s kojim možemo ići van.
Paralelno s tim razmišljali smo o samom brendiranju proizvoda, kako naziva tako i vizuala. Pulfer kao opcija nam je ustvari vrlo rano sjeo… Željeli smo da je to nešto zagrebačko, no ne da ‘bode oči’. Da je prepoznatljivo, da se lagano čita i na drugim jezicima. Pulfer je zvučalo dobro, tramvaji, buntovništvo, 70-e i 80-e. rock and roll… Poklopilo se da nam se svima sviđa.
Nakon 12 mjeseci Varaždina, pojavila se prilika da naš ‘gypsy brewing’ nastavimo u novoj pivovari u Čakovcu. U kojoj smo se zadržali praktično pa skoro 2 godine. I eto nas sada u Zagrebu, svoji na svome, u našoj pivovari.

Kako to da ste odabrali upravo Žitnjak za ‘novi’ početak?
Naša Pulfer pivovara nalazi se na Žitnjaku, no na dijelu Žitnjaka bliže Domovinskom mostu. Prostor je zadovoljio sve naše trenutne potrebe dok u isto vrijeme otvara mogućnosti širenja cjelokupnog poslovanja. S obzirom na to da smo na 2 minute od obilaznice, a 5 od Radničke ceste lokacija ima i logističke prednosti. Prostor je naravno trebalo prilagoditi uvjetima koji zadovoljavaju potrebe i propise o proizvodnji i skladištenju proizvoda kao što je pivo. No nakon svega, jako smo zadovoljni.

O kojim se brojkama radi, litre, kvadrati, tankovi, fermentori, kuhanja?
Trenutno imamo 320 kvadrata u kojima smo između ostalog smjestili 5 fermentora, a koji nam osiguravaju maksimalni mjesečni kapacitet od 10000 litara. Za sada smo ih podijelili na naša 3 bazna stila, ZIHER pale ale, BRUNDELWEISS hefeweizen i LANDSKY session ipa. Uz njih, svaki mjesec izbacujemo barem 1 sezonac/specijal pa nam je sad trenutno aktualan KRIVA hoppy lager i SOUROVSKA fruited pastry sour koji smo radili s našim dragim kolegama iz Hotch Potcha. Hladnije vrijeme je tu, stiže zima, pa će nam se portfelj širiti u smjeru naših tradicionalnih tamnih piva, stout i black ipa, no bit će tu i jedna međunarodna kolaboracija o kojoj ćemo uskoro opširnije.

Kakav vam je stav prema festivalima piva?
Craft pivski festivali i svi oni slični na kojima pivo malih nezavisnih proizvođača upotpunjuje ponudu u globalu su zaista napravili i rade dobar posao u popularizaciji ‘craft’ scene. Vrlo je korisno imati živ i jasan kanal kroz koji proizvođač na direktan način može prezentirati svoj proizvod, dobiti povratnu informaciju i proširiti takozvanu bazu. Uvijek ostaje pitanje organizacijske strukture i o tome se može raspravljati. Primjerice, tko organizira festival, zašto ga organizira, kakav je odnos prema partnerima i posjetiteljima. Jasno je da uvijek ima i neugodnih iskustava, no na nama je da stvari pokušamo unaprijediti. Bilo bi puno lakše kada bismo mi male nezavisne pivovare nastupale kroz neke zajedničke osnovne smjernice, u ovom slučaju prema organizatorima festivala. Tko zna, možda uskoro. Do tada je stvar pojedinačnih procjena.

Koja je budućnost crafta u Hrvatskoj?
Craft u Hrvatskoj imao je vrijeme pravog malog plimnog vala. Gotovo pet godina scena se razvijala neumorno i konstantno. Srećom, kvaliteta piva je uglavnom pratila trend rasta i zaista se može reći da Hrvatska danas ima vrlo respektabilne pivovare koje izbacuju sjajna piva. Bilo je za očekivati da će nakon nekog vremena stići vrijeme usporavanja pa donekle i stagnacije. Posljednju godinu i pola dana primjetno je teže širenje domaće baze. A kada nastupi takvo vrijeme na površinu prvo izbija nedostatak kvalitetnih fundamenata. Izdvojio bih dva koja su vezana za opći rast ‘craft’ tržišta. Nekoliko je problema, no jedan od bitnijih je u trenutnoj nemogućnosti nastajanja kvalitetne legislative koja bi točno definirala što je to ‘craft’ pivovara i kako se njeni proizvodi razlikuju od proizvoda drugih proizvođača piva. Danas imamo priličan kaos u kojem se krajnjeg potrošača dovodi u zabludu time što mu se određeni proizvodi prezentiraju direktno kroz pojam ‘craft’. Osim toga, specifičan problem industrije su i trošarine o kojima se već nekoliko godina paušalno i nedefinirano od prilike do prilike priča u kontekstu njihova povećanja.

Jesu li 82 craft pivovare previse za naše tržište?
Konkurencija između samih, nazvat ćemo ih istinskim craft pivovarama, je odvojena stvar. Naravno da ne prodajemo kruh nego specifičan proizvod koji ipak ima svoju ograničenu bazu potrošača, uvijek će i imati. Kao i kod većine djelatnosti, tržište će samo uspostaviti odnose. S obzirom na broj pivovara koji i dalje svakog mjeseca raste, pivovare će morati biti vrlo inovativne, posebno one manje čija logistika teško može pratiti otvaranje udaljenih novih tržišta. Svakako da je princip ‘iz tanka do stola’ koji bi označavao da pivovara ima svoja vlastita maloprodajna ugostiteljska mjesta, također nešto što mnogima može pomoći u očuvanju ili rastu proizvodnje. Osim toga, uska specijalizacija se čini kao mogući model budućnosti.
No usprkos tome, ohrabrujemo sve da pokušaju ostvariti svoj san o svojem pivu pa i kroz težak početak svojevrsnog ‘gypsy’ kuhanja. Bit će problema – vjerojatno ćete se susrest s manjkom raspoloživog kapaciteta ili pak nemogućnošću kontrole cijelog procesa, ali imat ćete priliku raditi pivo. I naučiti se da od lupanja glavom od zid, samo vas može boljeti vaša glava, izazovi ostaju i treba ih riješiti.

Gdje možemo popiti vaša piva?
Iskreno, ubili smo se zadnje tri godine da dođemo do razine u kojoj bi nam bilo moguće osmisliti i realizirati projekt vlastitog proizvodnog pogona. Nemoguće je ukratko opisati što smo sve prošli kako bismo danas bili tu gdje jesmo. I ovom prilikom zahvalili bismo se svima koji su nam pomogli, bilo ih je jako mnogo! Puno posla je pred nama, ovo je tek početak, no kad otvoriš pipu na svom tanku a iz nje potekne svježi Brundelweiss… neopisivo.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.