Ivanić-Grad poziva na Advent i tradicionalne specijalitete: vankuše i bele kobasice!

by Ribafish
0 komentar

Kad ti je zagrebački Advent na 200 metara od kuće, onda se zaletiš do pola sata udaljenog Ivanića, spiješ si par bočica škrleta od Tomice Voštinića i ekipe iz Udruge (a bogami i Mire Bareca, fin, cvjetan, aromatičan) i uživaš u dobrom Rock and Rollu.

Za pese je tu prekrasno igralište, za dječurliju klizalište, ali u prekrasno uređenom i okićenom Ivaniću najviše me ipak razveselilo degustiranje njihova dva tradicionalna jela o kojima ćemo više drugi put, kad nabavimo recept! Naletite i vi, tulum traje do 1.1.2020.!

Evo i službene objave:

Ivanić-Grad je i ove godine pripremio bogat program za Advent i novogodišnje praznike, koji će razveseliti sve – od najmlađih do onih s najistančanijim ukusom za jelo i piće. Zabave i događaja će biti na mnogim lokacijama, a posjetitelje očekuju i mnoge novosti.

Svi će moći uživati u bogatoj ponudi kućica „Moš jest, moš pit!“- od kobasica, kuhanog vina i gina, fritula, vruće čokolade, pa sve do tradicionalnih jela – moslavačkih vankuša i bele kobase, te poznatog vina Škrlet, koje je poznato u krajevima Ivanić grada te je zbog svojih iznimnih potencijala pronašlo svoje mjesto među brojnim autohtonim hrvatskim sortama. Zbog toga je Škrlet postao sve cjenjeniji i traženiji na tržištu. No, Ivanić- Grad tu s uspjesima ne staje, jer ima puno toga što može dati Hrvatskoj, ali i šire. Upravo je u ovome gradu nedavno započelo brendiranje autohtonih jela, prepoznatljivih samo na ovim područjima, a to su bele kobase i vankuše.

„Vankuš“ je tijesto od pšeničnog brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljeg sira, jaja i kukuruznog brašna. „Bele kobase“ su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima. Poznata je u moslavačkim krajevima, još od graničarskog doba, pa se još naziva i „moslavačka brašnjača“.

Kako se nekada na mesu štedjelo i jelo se vrlo rijetko, u ove se kobasice dodaje kukuruzno brašno i razni začini, poput češnjaka, soli i papra. Oba su specijaliteta nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.


Ovakvi autohtoni regionalni proizvodi imaju svrhu očuvanja kulture, povijesti i tradicije, a sve to u cilju promocije regije i kreiranje njezine prepoznatljivosti unutar zemlje, ali i šire. Izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području.

Uz kućice, koje nude bogatu okrjepu nalazi se i grijani šator u kojem će se održavati razne radionice, dječje igraonice, karaoke i još bogata ponuda glazbenog programa vrsnih DJ-eva.

Osim neizostavnog klizališta,koji će najviše razveseliti najmlađe, na Malom trgu u subotu, 14.12. kreće Božićni sajam, tijekom kojeg će svi moći pogledati žive jaslice ili projekciju filma „Posljednji Božić“. Isto tako, moći će uživati u glazbi uličnih svirača ili božićnom koncertu KUD-a Đuro Kundek, u Društvenom domu Caginec.

Na Badnjak će biti podjela ribica za sve, a na Staru godinu, oni najmlađi će uživati u dočeku dječje Nove godine od 16 do 18 sati, gdje će biti i puštanje lampiona želja. Sve će se to odvijati u grijanom šatoru, uz animatorice, djeda i baku mraz te vilenjake. Od 22 sata, na istom mjestu, počinje bogat zabavni program dočeka Nove godine, a repriza će biti dan poslije, 1.1.2020. Nova poslije Nove & After party od 16 sati. Kao kraj ove divne božićne i novogodišnje priče, pripremljen je veliki vatromet na Zelenjaku, koji će započeti u 18 sati.


Nakon predstavljanja održalo se kušanje tradicijskih specijaliteta uz sljubiljivanje s autohtonim vinima Škrlet, poznatih vinara Kezele i Voštinić.

Foto: TZ Ivanić-Grad i portal Volim Ivanić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.