Francuska destilerija François Voyer u Zagrebu predstavila svoje sjajne konjake

U Vrutku je prošlog tjedna održana prezentacija destilerije François Voyer iz francuskog Verrièresa. koju je držao mladi Romain Bureau. Osim što smo kušali par sjajnih cognaca, malo nas je bez teksta ostavila činjenica da mladi ljudi u Francuskoj sve češće ovo divno piće – miješaju s tonikom!

by Ribafish
0 komentar

U destileriji François Voyer s destiliranjem se počelo 1870-ih, a danas se konjacima bavi već peta generacija obitelji Voyer. Destilerija je smještena u vinorodnom području Grande Champagne što ga je francuska vlada označila kao jedno od svega šest područja gdje se proizvodi ovo cijenjeno piće koje je dobilo ime po mjestu Cognac. Kod konjaka je obavezno dvostruko destiliranje vina napravljenog od sorte ugni blanc, nakon čega destilat odležava najmanje dvije godine u hrastovim bačvama iz regija Limousin ili Tronçais. Zatim se pretače u stare bačve kako bi se poboljšale arome. Trajanje odležavanja definira i oznaku (VS, VSOP…).

Konjaci Voyer distribuiraju se u 65 svjetskih zemalja, samo u Francuskoj na 450 lokacija, najstariji konjak koji još posjeduju napravljen je još 1914. godine. François Voyer je manja destilerija i ne može mjeriti s globalnim trgovačkim markama (Hennessy, Martell, Rémy Martin…), nego radi kvalitetna pića za iskrene obožavatelje. Glavni destiler danas je gospodin Pierre Vaudon. Ako vas čudi cijena njihovih konjaka (u Vrutku možete nabaviti primjerke od 30-280 eura po boci), treba spomenuti da zbog “angel sharea” svake godine iz podruma ispari 10.000 boca.


Cognac François Voyer VS, blend destilata odležanih dvije ili tri godine bio je prvi na kušanju i zagrijao nas lijepim notama vanilije, jabuka i citrusa, dok je sljedeći VSOP (nastao blendanjem destilata odležavanih 6-14 godina ostavio ozbiljniji dojam izraženijom gorčinom te aromama sušenog voća i čokolade. Napoleon je blend destilata odležavanih 10 do 20 godina, također s 40% udjela alkohola, zanimljiv po cvjetno voćnim aromama i okusima i sad već puno više drva u ustima.


Cognac François Voyer XO Gold složen od blendova starih od 10 do 30 godina, dolazi u posebnoj boci i kutiji, idealan poklon za vašeg doktora ili odvjetnika, a sada se već i po boji vidi da smo došli do visokog segmenta. Vanilija, sušeno voće, orašasti plodovi i začini, jak, moćan i za dugo uživanje.

Za desert je došla i perjanica destilerije, Cognac François Voyer Extra, s 42% volumena alkohola, koji se dobiva blendanjem destilata starih od 10 do 45 godina. Boje tamnog mahagonija, ovaj je plemeniti napitak zaokružio sve kvalitete svojih prethodnika i dolazi s uputstvom da je grijeh popiti čašicu za kraće vrijeme od 15 minuta. Čisto uživanje, brutala…


Za kraj, naš prezenter, gospodin Bureau i ekipa iz Vrutka su nam složili osvježavajuć koktel od konjaka i gazirane limunade/tonika. Navodno je vrlo popularan među mladim Francuzima, a svima okupljenima su se vratila sjećanja od čega smo sve mi radili mikseve u mladosti. Pa ga, iz pijeteta prema kvaliteti konjaka – ipak ne preporučujemo. Konjak je isključivo za uživanje, pogotovo ovi iz palete obitelji Voyer.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.