Omišalj na Krku ugostio 12 ekipa na 14. Bljak festu: Peta četvrtina za peto godišnje doba!

Bljak fest je posebna gastronomska manifestacija koja je postala nezaobilazni dio karnevalskih događanja i koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, a u subotu, 27.01.2024., na omišljanskoj placi održan je 14. po redu!

by Ribafish
0 komentar

Na ovom festivalu već godinama se mogu kušati specifični specijaliteti pučke gastronomske baštine poput bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica, pilećih vratova i drugih “bljakavosti” čiji se asortiman iz godine u godinu širi. Ono što ovaj festival nudi više je od pukog sporenja o ukusima, odnosno okusima, a to je živopisni Omišalj, koji je sam po sebi dovoljan razlog da ga se posjeti tijekom cijele godine, pa tako i sad zimi, kada mu trgove i labirinte uskih uličica ožive maškare, odnosno “babani” po kojima je Omišalj nadaleko poznat.

14. Bljak fest je okupio rekordnih 12 ekipa na čijim je gastro punktovima pripremljeno više od 5.000 bljak porcija. I ove se godine okupilo puno malih, veliki, maškaranih, onih s kuhačom u rukama i brojnih koji su otišli punog želuca, a zajedničko im je bilo da su svi uživali u fešti koju je organizirala TZO Omišalj! Za rasplesanu atmosferu pobrinula se grupa Venus i gosti iz Novog Vinodolskog i Malinske, uz Irenu Grdinić koja je ove godine preuzela voditeljsku palicu. Kulinarske vještine prezentirali su KU Babani Omišalj na čijem se meniju našao “ljižol” dok su KU Omišjanski babani pripremali “cirozu” i “palačinke živčenjače”. Udruga Obitelj za mlade nudila je “poderane gaće”, dok je Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj servirala tripice. Restoran Rivica je pripremao “pametna jaja” uz slatku broskvu, a Lovačko društvo Šljuka “rogi va padeli”. KU Kataroška prezentirali su “kataroškaled”, a Hoteli Njivice krakove od hobotnice na gulaš s grahom i palentom te crne fritule.


Po prvi puta sudjelovao je garešnički restoran “Kod bake” na čijem se punktu moglo isprobati špek fileke, orzoto s filekima i domaće kobasice s filekima, a ŠRD Zubatac posjetitelje je primamio “ljigavim kracima”. Udruga Puntarske užance posjetiteljima je nudila kalandraku, dok se na degustacijskom punktu Etnografskog društva Tržec iz Slovenije moglo kušati “crnu svinju” i “crnu bananu”.


“Zahvaljujem svim sudionicima 14. Bljak festa koji su pripremili preko 5.000 porcija, a rekordnih 12 ekipa koje su ove godine kuhale nadmašilo je sva očekivanja! Manifestacija traje već 14 godina i iz godine u godinu raste u svakom smislu pa sa sigurnošću možemo reći kako je ovo jedna od značajniji gastro manifestacija čiji je cilj promocija pučke gastronomske baštine našeg kraja. Gastronomija je jedan od najzanimljivijih načina prezentacije lokalnih običaja i tradicije, a kad tome pridodamo da se održava u sklopu Mesopusta, rezultat je prepuna omišljanska placa i pregršt zadovoljnih posjetitelja.” – poručila je portalu Fiuman Andrea Orlić Čutul, direktorica TZO Omišalj.


Nakon iskušane većine jela koja su se dijelila besplatno, možemo samo zaključiti da nam definitivno treba više ovakvih manifestacija. Jedine zamjerke su bile da je pjaca definitivno premala za par tisuća ljudi i da je stvarno bilo gužvovito, a poruka nas obožavatelja pete četvrtine u peto godišnje doba – dajte nam više bljak hrane – ovo je bilo prepristojno 🙂

Puno hvala na svemu, vidimo se i dogodine!


PS. Smještaj u mobilnim kućicama u Camping Omišalj je apsolutno na nivou i do Uskrsa po nevjerojatnim cijenama od 64 eura po noćenju!!!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.