Cafe Cajt, Vlaška: Trideset godina omiljene birtije!

Na svega desetak minuta hoda od Trga, a opet u nekom svom dovoljno skrivenom kutku, legendarni je Cajt tiho i ponosno proslavio svoj trideseti rođendan!

by Ribafish
0 komentar

Zadnji put kad sam pohodio Cajt doduše, nije bilo ni tiho ni ponosno barem s moje strane, ali ako ste ikada zamišljali donjogradski Kafić Uzdravlje, onda je to najbolji mogući opis ovog lokala kod prve tramvajske stanice u Vlaškoj ako dolazite iz smjera Draškovićeve.

Cajt nije blještav, nema deset televizora, na stropu ne vise lažni pršuti i ovdje se nitko ne dolazi preseravati. Cajt je jednostavno starinska birtija puna dobrog duha i još boljih ljudi u kojoj odnedavno, uz inače jako dobru ponudu piva sa svih strana svijeta, sada možete popiti još širu paletu sladnih čudesa, kao i opak izbor žestica.

Cajt je mjesto gdje se idete skloniti, zbrisati, odmoriti, mjesto gdje uvijek netko već pijucka, mjesto gdje ćete moći popričati s poznanicima, ali i totalnim neznancima jer ima tu atmosferu koju novcem ne možete platiti. Da mi je sto metara bliže doma nego što je, mislim da bih više bio u njemu nego doma, a tulum za tridesetku sam s velikom tugom morao propustiti jer sam bio na fizikalnoj. Što nije razlog da ne popričam s Krešom kako je bilo i što nas sve čeka u budućnosti.

E da, nemojte dolaziti ako ste naporni i želite ljudima nešto objašnjavati. Cajt je mjesto za samo dobre ljude!

Krešo, tko si ti i otkud i otkad si u Cajtu?

Naša dugogodišnja priča počinje davne 1992. godine, kada su moji roditelji odlučili otvoriti lokal koji bi ugođajem odavao toplinu doma i štih Zagreba. U tom se stilu tada vrtila i reklama na kultnoj Stojedinici. Zašto kažem dugogodišnja; mislim da je malo lokala koji mogu reći da postoje 30 godina (u istom vlasništvu) i svih 30 godina sam prisutan i ja, bilo s unutarnje ili vanjske strane šanka. Bio sam dečec kada se Cajt otvorio, a tada sam baš ja poslužio prve goste. Inače sam običan Zagrebački dečec. Bil! (smijeh)

Kako bi ga  opisao u jednoj rečenici?

Kada sam preuzeo uzde od mame promijenio sam dosta toga, jer svaka generacija ima svoju zamisao kako nešto treba izgledati. Vremena se mijenjaju i tako sam u korak s vremenom mijenjao stvari, ali uvijek zadržavajući onu toplinu doma i štih Zagreba. Definirao sam ponudu lokala pivom i viskijima.

Koja je tvoja i Cajtova filozofija, zašto je ovdje tako opušteno i nepretenciozno?

Naša filozofija je užitak ispijanja dobre pive ili nekog drugog pića, koje prolazi u mirnom i opuštajućem razgovoru s puno smijeha. Jako mi je važno da se gosti osjećaju ugodno i neopterećeno, da im je boravak u Cajtu bijeg od svakodnevice i stresa, oaza mira. Tome uvelike pridonosimo Boris, Borna i ja.

Ovdje je tako dobro da pašu i country večeri petkom. Ima li još tematskih večeri, svirki, kvizova?

Trudim se gostima pružiti i donekle uvid u neka svjetski poznata događanja kao što je Oktoberfest, pa tako svake godine organiziramo isti u Cajtu i skromno mislim da je po doživljaju najbliži onome u Münchenu. Tu su i neka ostala događanja kao međunarodni dan Ipe, Country day, St.Patrick day, prezentacija Volim ljuto i razne tematske večeri uz svirku. Najnovija tematska večer koja je u pripremi je Cro dance 90. Moram napomenuti i sudjelovanje na raznim festivalima u suradnji s Novom Rundom.

Koliko imaš točenih piva, koliko boca, kako se mijenja sadržaj?

Točenih piva ima pet, tri stalne, a dvije se stalno izmjenjuju. Boca i konzervi ima preko stotinjak komada. Sadržaj se mijenja skoro pa na dnevnoj bazi. Jako sam ponosan na sve domaće pivare, ali ipak bih izdvojio Novu Rundu s kojom surađujem od izrade njihovog poslovnog plana. Tu su i Primarius i Varionica, apsolutni favorit od stranaca je Augustiner, a onda dolazi u obzir i Pohjala. Volim popiti američke, belgijske i sve druge kvalitetne brendove.

Kakva je situacija sa žestom?

Situacija je šarolika i zanimljiva, od Loze do Highland parka, Krakena… Viskija imam 20-ak vrsta.

Zbog čega ste drugačiji od konkurencije, gdje vi zalazite kad niste u smjeni?

Naša glavna diferencijacija je umjerenost i slušanje gostiju. Nažalost ne stignem puno izlaziti, ali kada uhvatim malo vremena odem do kolega u blizini i ponekad u svoj stari kvart (Trešnjevka).

Tko danas stoji iza Cajta, kakvi su planovi za budućnost?

Stojim ja i moji dečki, nadam se da ću i dalje stajati s njima, planovi su kretanje u pozitivnom smjeru i usput kreiranje bolje budućnosti. A svega toga ne bi bilo da nije moje obitelji, moje žene, sina i kćeri.

Što je s dosta nikakvom terasom u dvorištu, hoće li tu biti pomaka, ili od par stolova na Vlaškoj?

Što se terase tiče, postoji ograničenje vezano za veličinu, ali svakako ću je renovirati, vjerojatno već i bi da nije došla Korona i upropastila dosta planova. Iako, kada se održavaju neka događanja, uz blagoslov susjeda se proširimo i donesemo dodatnu opremu. Hvala im!

Kad su naredni tulumi, to su štale samo takve!

Naredni tulum je Cro dance party 90, više informacija na Fejsu!

Vidimo se!

Cafe Cajt
Vlaška 68, Zagreb, Croatia
Tel. 01 4617 023
Radno vrijeme: 7-23, nedjeljom i praznikom zatvoreno
https://wwwfacebook.com/CafeCajt

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.