Bura Family Wines: Vertikalna degustacija raslinskih babića doktora Miljenka Bure

U desetljećima nepromijenjenom i punom uspomena Društvu Šibenčana u centru Zagreba održano je premijerno kušanje babića vinarije Bura iz Rasline kod Šibenika

by Ribafish
0 komentar

Raslina je mjesto na Prukljanskom jezeru između Skradina i Šibenika, a poznato je po plivačkom maratonu na koji ću konačno ovo ljeto i doći i otplivati tih napornih pet kilometara u bočatoj vodi.

Kada sam dobio pozivnicu za predstavljanje babića vinarije Bura u vlasništvu obitelji Doktora Miljenka Bure, koji od 2008. godine, paralelno s karijerom kirurga i sveučilišnog profesora, proizvodi vina od babića, inače treće po zastupljenosti sorte u Dalmaciji, bilo je jasno da ćemo imati o čemu pričati. Riječ je preuzeo sommelier Tomo Jakopović, pridružio mu se Doktor Bura osobno, i sati su proletjeli kao sekunde.

Doktor Miljenko Bura kirurgiju, zdravstveni turizam, predavanja i putovanja savršeno je spojio sa svojim hobijem, koji je odavno postao puno više od toga. Tako danas na škrtom kamenom terenu, u vinogradima starijim od 50 godina koji su ostali još od djeda (po tome se babići i zovu Dida moj) uzgaja grožđe iznimne koncentracije i kvalitete od kojeg uz podršku rođaka, poznatog vinara iz Plastova Marka Sladića, na starinski način proizvodi moderna vina vrhunske kvalitete.

Društvo Šibenčana na čelu s legendarnim voditeljem Lovrom kod kojeg sam više puta završio na, logično, babićima, ali i izvrsnim kućnim pivima Šibenski učenjak jer Lovro je i iskusan homebrewer, bilo je izvrstan domaćin vertikali, koju smo počeli s 2021. godinom. Ona još nije u prodaji, ali je Doktor želio pokazati kako se ovo vino razvija, a sudeći moćnim kiselinama, bit će to stvarno dobro vino.

Berbu 2019. karakteriziraju arome višnje okružene crnim bobičastim voćem uz dodir finih, omekšalih tanina. Sljedeća, 2018. aromatski je usmjerenija na herbalne note uz mineralnost primjetnu već na nosu. Moćan okus, dubina, puno tijelo, odlike su babića berbe 2017. koja na najbolji način pokazuje sav potencijal teroarskog babića.

Jedini problem možda i najboljeg vina dana, babića Bura 2016. je što je trebao odmoriti još sat-dva vremena, ali i ovako smo uživali u slojevitom i izražajnom vinu moćne mineralne svježine. Miris džema od jagoda, topline doma i većine toga do sada navedenog krasi berbu 2015., dok se od 2013. su mirisu pojavljuje šljiva uz crno voće i zrelu trešnju, uz i dalje izraženu svježinu unatoč punom desetljeću od dana punjenja.

Berba 2011. lagano pokazuje znake starenja, a 2009., je meni osobno bila play of the day! Jasno, nimalo umorno vino uz laganu dozu patine, fine slatkoće koja dolazi od tanina. Totalno moj tip! Za kraj degustacije, probali smo i berbu 2009. u kojoj je izražena likerska višnja uz malo pikantnih, začinskih nota. Sadržajno, fino, mineralno, može dalje na odležavanje!


Prezadovoljni prezentacijom i vinima zahvaljujemo i Jakopoviću i Buri i Lovri i još dugo dogovaramo posjetu vinariji i obilazak nakon plivačkog maratona u Raslini 22. srpnja 2023. godine. Posjetite Raslinu i prepustite se Buri. Sigurno ćete uživati.


Foto: Nikola Zoko

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.