Sve hrvatske pivovare 77.: Drivenik Brewery, Drivenik

Na nedavno održanoj Salamijadi u Ravnoj Gori upoznao sam i mlade vesele pivare iz Drivenika i uživao u njihovoj finoj, pitkoj i nježnoj Kirici...

by Ribafish
0 komentar

Ime pivovare: Drivenik Brewery
Mjesto: Drivenik
Vrsta: Craft
Vlasnik: Goran Bakarčić i Marin Klarić
Sjedište: Drivenik 12, 51242 Drivenik
Mjesto kuhanja: Čakovec
Godina osnutka: 2022.
Broj zaposlenih: 1
Mjesečna proizvodnja: 700 L
Brewmaster: Marin Klarić
Ambalaža: Bačve 30 L i boce 0,5 L

Gdje se može kupiti/popiti:
Pizzeria ‘Na Piketu’ Hreljin, Caffe bar ‘Gradina’ Drivenik, Caffe bar ‘Frankopan’ Grižane, Pizzeria ‘Oliveto’ Selce, Konoba ‘Ulika’ Selce, Konoba ‘Studec’ Novi Vinodolski, Hotel Balatura Tribalj, Caffe bar ‘Limenka’ Crikvenica, Bistro ‘Corso’ Crikvenica, Restoran ‘Domino’ Dramalj, Restoran ‘Kukuriku’ Kastav, ‘Red Hot’ Rijeka, ‘Mamma Mia Fine Food’ Rijeka, Pizzeria ‘Furman’ Vrata, Bistro ‘Bukarica’ Malinska, Konoba ‘Fran Krsto Frankopan’ Kraljevica…

Vrste piva: Pilsner Kirica
Alc. Vol.: 4,9%
Kirica je klasičan pilsner baziran na njemačkom sladu i obogaćen tradicionalnim češkim hmeljom, iznimno pitak i osvježavajuć, a u ustima ostavlja ugodnu voćnu notu.

Mala povijest pivovare:
Pivovara je službeno registrirana u prosincu 2021. godine, no s radom je započela početkom 2022. godine kada je u prodaju pušteno i naše prvo craft pivo Kirica. Osnivanju pivovare prethodilo je dugogodišnje kuhanje piva u garaži, isprobavanje raznih receptura, educiranje o pivu te sudjelovanje na natjecanjima kućnih pivara. Dugo smo razmišljali o pokretanju vlastite pivovare no nedostajalo nam je malo hrabrosti za taj korak. Ključan trenutak nakon kojeg smo se konačno odlučili za pretvaranje hobija u poslovni pothvat dogodio se na X. hrvatskom homebrew natjecanju kućnih pivara. Na natjecanju na kojem je sudjelovalo više od 350 piva, naš Czech Amber Lager osvojio je srebrnu medalju u kategoriji Lagers&Hybrids u konkurenciji od 32 prijavljena piva.

Osvojena medalja potvrdila nam je da komplimenti kušača nisu samo subjektivni doživljaj nama bliskih osoba, već je kvalitetu naše recepture potvrdila i struka. Ohrabreni osvojenom medaljom odlučili smo osnovati pivovaru te izaći na tržište s našom prvom craft pivom – pilsnerom Kirica. Kuhanje piva trenutno vršimo u pogonu Pivovare Međimurski Lepi Dečki u Čakovcu, no cilj nam je u dogledno vrijeme pokrenuti i vlastiti pogon.

Zanimljivosti:
Za naše prvo craft pivo s razlogom smo odabrali ime Kirica. Naime, lokalni naziv za stanovništvo s područja Vinodola u Hrvatskom primorju je Kirija. Jedna od mogućih etimologija se izvodi iz riječi ‘kirijaš’, odnosno ‘prijevoznik konjskom zapregom’ pa je tako Kirac ili Kirica ustaljeni nadimak za cijelo područje Vinodola i obalnog pojasa uz Crikvenicu.

Iako se danas Kircima nazivaju uglavnom Crikveničani, povijesni izvori tvrde da su se kirijašenjem uglavnom bavili Driveničani, Grižanci i Bribirci. Stoga smo se odlučili za naziv ‘Kirica’ koji objedinjuje, povezuje i predstavlja cijeli naš kraj.

 

Kontakt mail/telefon: kirix.doo@gmail.com / 097 678 9045 (Marin), 091 497 2235 (Goran)
Facebook: https://www.facebook.com/drivenikbrewery/
Instagram: https://www.instagram.com/drivenikbrewery/

 

Sve hrvatske pivovare 76.: Pula na biri, Galižana

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.