Žminjska štuorija nastavlja se do sredine rujna

Popularna manifestacija će nastaviti oduševljavati i očaravati žminjske goste i turiste još dvije srijede u rujnu!

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Naime, zbog iznimne zainteresiranosti gostiju za ovaj besplatni vođeni turistički obilazak Žminja koji se tijekom srpnja i kolovoza održavao svake srijede, uvode se dva dodatna termina: 7. i 14. rujna. Tako će ovaj popularni žminjski program, kome se u dosadašnjih 11 izvedbi odazvalo više od 300 domaćih i stranih gostiju, zaći i u posezonu i tako zasigurno pridonijeti učvršćivanju ovogodišnjih žminjskih turističkih rekorda.


Žminjsku štuoriju je žminjska Turistička zajednica osmislila prije osam godina kao prvi takav sadržaj namijenjen turistima u Istri, a taj su primjer kasnije slijedila i mnoga druga mjesta. Iz sezone u sezonu ovaj je program usavršavan i dopunjavan, a njegovoj današnjoj popularnosti, koja se među domaćim i stranim gostima očito vrlo uspješno prenosi usmenom predajom i društvenim mrežama, uvelike doprinosi šarm i talent vodičkinje Karle Čerljenko Bulić.


Ona u maniri profesionalnog story tellera gostima kroz laganu jednosatnu šetnju nadahnuto pripovijeda „štuoriju” o Žminju, o njegovoj povijesti i razvoju kao naselja, o njegovim stanovnicima te njihovim običajima i jeziku, o sakralnoj i svjetovnoj graditeljskoj baštini, o tome kako su živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici.

Ovisno o sastavu grupe, pripovijedanje se odvija na hrvatskom jeziku s vješto ubačenim sekvencama na izvornome žminjskom govoru, ili pak na izvrsnom engleskom, a za završetak ture gosti sudjeluju i u simpatičnoj nagradnoj igri kroz koju nauče nekoliko žminjskih riječi i fraza, naravno uz informaciju da je žminjski govor uvršten u UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine.


Ruta Žminjske štuorije uobičajeno započinje srijedom u 10 sati kod žminjske kule odnosno ispred turističkog ureda, i zatim obuhvaća posjet žminjskoj župnoj crkvi, kapeli Sv. Trojstva i crkvi Sv. Antuna, prolazak drevnom kamenom ulicom Štrada, obilazak poznate žminjske šterne, i završava na placu Zad kaštela.

Na pojedinim postajama obilaska goste dočekuju mjesni harmonikaši, a u završnici im se na malom „žminjskom samnju” predstavlja lokalna gastronomska i kulturna baština, od kolača, kobasica, rakija, likera, „žminjskega kafela” odnosno kave s kapljicom terana, do tradicijskog kolača Kristove krune ili replika ranosrednjovjekovnih „Žminjskih rećina” te umijeća pripreme domaćih fuža i makaruna.

Budući da je u prvih nekoliko proljetnih izvedbi Žminjska štuorija bila predstavljena najprije turističkim vodičima i putnim agencijama te lokalnim iznajmljivačima, ovakva je priprema dala plod u najvećem zanimanju gostiju za Žminjsku štuoriju u svih dosadašnjih osam godina njezinog prikazivanja. Uspjeh Žminjske štuorije potaknuo je i sustavnije promišljanje interpretacije istarske baštine turističkom tržištu.

Oko projekta Žminjske štuorije angažirana je cijela zajednica, a kroz njezinu se kratku ali dojmovima obilatu izvedbu gostima vješto i nenametljivo predstavljaju žminjske turističke i gastronomske manifestacije i drugi sadržaji lokalne turističke ponude.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.