Započela velika trgadba grožđa na Kvarneru

by Ribafish
0 komentar

Ovogodišnja berba dat će sjajne rezultate koji će se vidjeti već za nekoliko mjeseci, a žlahtina se, uz ostale autohtone vinske kvarnerske sorte trojišćinu, sansigot, jarbolu, gegić i belicu vraća na velika vrata na hrvatsku vinsku scenu.

 

Službena objava:
Podsjetimo kako je ove godine žlahtina Sveta Lucija Vinarije Katunar dobila 89 bodova i brončanu medalju na ocjenjivanju Dekanter, žlahtina Ivan Katunar je prva žlahtina iz Vrbničkog polja ocijenjena vrhunskom ocjenom, gotovo svi pjenušci proizvedeni od žlahtine imaju vrhunsku etiketu, a svi vinari intenzivno rade na povećanju kvalitete vina ove autohtone vinske kvarnerske sorte.

Iako su vinogradari već gotovo mjesec dana u berbi određenih vinskih sorti na raznim položajima, prvenstveno onome Sveta Lucija u Baški Estate Winery Katunar i Selce Grand Village Estate Winery, velika trgadba grožđa, ona u kojoj se bere najzastupljenija autohtona vinska sorta Kvarnera, kako joj mnogi tepaju vinska kraljica Kvarnera, žlahtina započela je na Kvarneru 17. rujna. Enolozi velikih vinarija PZ Vrbnik, PZ Gospoja, Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinske kuće Pavlomir, Vinarije Šipun i Vinarije Nada procijenili su da je optimalni početak ovogodišnje berbe, ove, najznačajnije vinske sorte Kvarnera upravo polovica rujna. U rujnu će se obrati gotovo svi vinogradi, njih 200-tinjak hektara, počevši s berbom grožđa za pjenušce kojih će se proizvesti nešto više od 50.000 boca, većina vrhunskih i od autohtonih vinskih kvarnerskih sorti, što vinsku regiju Kvarner svrstava u sam vrh Hrvatske po proizvodnji pjenušaca.

Žlahtina koja se uzgaja izuzev Vrbničkog polja, u kojem svoje vinograde imaju zadrugari poljoprivrednih zadruga Vrbnik i Gospoja, Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun i Vinarija Nada i na položaju Hlam u Vrbniku (Vinarija Šipun) i Sveta Lucija u Baški (Estate Winery Katunar), te u Vinodolskoj dolini (Vinska kuća Pavlomir) i na obroncima iznad Selca (Grand Village Estate Winery) vinu daje organoleptičku posebitost tih mikrolokacija, odnosno terroira.

Izuzev žlahtine, koja je najzastupljenija vinska sorta Kvarnera i u vinogradima vinarija u kojima nije zastupljenima ovih je dana gužvovito i skupljaju se ove dragocjene Dionizijeve bobice. Pa se tako u Zvonećoj bere autohtona vinska sorta jarbola a u Kastvu autohtone vinske sorte verdić, divjaka, mejsko i brajkovac koje s jarbolom daju kupažu belica. Na najjužnijem položaju vinske regije Kvarner, onom otoka Paga, Vinarija Boškinac prikuplja iz svojih vinograda grožđe autohtone vinske sorte gegić.

Prve procjene govore da je grožđe koje se bere vrlo kvalitetno i obiluje mineralima, te posjeduje optimalne količine sladora i kiselina kako bi se proizvelo kvalitetno i vrhunsko vino. Izuzev nabrojanih žlahtine, jarbole, belice i gegića, i grožđe ostalih kvarnerskih vinskih sorti sansigota i trojšćine ovih će se dana naći na preradi u podrumima.

Vinogradari procjenjuju da će ova 2021. godina u kvalitativnom smislu, zahvaljujući optimalnim šećerima i kiselinama, ali i kvantitativnom, zahvaljujući pogodnim vremenskim uvjetima i dobrom urodu biti dobra godina za Vina Kvarnera.

Ne preostaje nam drugo nego čekati kušanje berbe 2021. a vinarima i vinogradarima poželjeti puno sreće i zaštitu svetoga Mihaela zaštitnika trgadbe.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.