Vinske ceste Kvarnera riznica bogatstva autohtonih vinskih sorti i turistički destinacijski potencijal

by Ribafish
0 komentar

U sklopu strateškog europskog projekta  BEST MED koji se odvija unutar PANORAMED platforme (programa Interreg Mediterranean) koji se bavi KULTURNIM RUTAMA i novim modelima upravljanja kulturnim rutama Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka odabrala je kulturnu rutu Vijeća Europe – ITER VITIS i time dala značajnu podršku razvoju “Vinskih cesta Kvarnera”.

 

Službena objava:
Uz Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Sveučilišta u Rijeci, koji je partner HGK ŽK Rijeka na provedbi projekta, Kvarner Wines Association, odnosno Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera koja je i nosioc branda Kvarner Wines uključila se u projekt i sudjeluje u operativnoj provedbi aktivnosti. Do sad su u okviru BEST MED projekta izvršene brojne aktivnosti koje je organizirao Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu: benchmarking, seminari, fokus grupa i living lab radionica u čiju je realizaciju uključen veliki broj suradnika koji su važni  u stvaranju ponude Vinskih cesta Kvarnera.

Projekt BEST MED razvijen je na temelju aplikativno – istraživačke metodologije u kojoj sudjelovanje lokalnih dionika (javnog i privatnog sektora te udruga) ima glavnu ulogu u realizaciji i uspjehu, pa su se tako u ovaj projekt od početaka uključili i Udruga Klub članova selo koja je nosioc ITER VITIS programa za Hrvatsku, Primorsko – goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, turističke zajednice gradova i općina, turističke agencije, hotelijeri i sva ostala zainteresirana javnost.

Kako bi javnosti prezentirali projekt organiziran je FAM TRIP studijski izlet „Vinske ceste Kvarnera“ za eno – gastro novinare, blogere, influencere i vinske profesionalce koji su posjetili vinarije na Kvarneru. U Vinskoj kući Pavlomir uvodno je gosp. Vedran Devčić, voditelj projekta predstavio projekt BEST MED i uključivanje rute „Vinske ceste Kvarnera“, profesorica s FHTM izv. prof. dr. sc. Elena Rudan upoznala je s  dosadašnjim aktivnostima BEST MED, predsjednica Udruge Klub članova selo Dijana Katica predstavila je Kulturnu rutu Iter Vitis, a dr. sc. Žarko Stilin, tajnik Udruženja Vina Kvarnera aktivnosti tog udruženja i Vinskim cestama Kvarnera.

Sudionici su razgledali vinograd i vinariju Pavlomir i upoznali se s načinom proizvodnje pjenušaca po kojima je Kvarner u samom vrhu Hrvatske te kušali vrhunski pjenušac od vinske sorte žlahtina San Marino. Izuzev Vinske kuće Pavlomir predstavili su se OPG Ružić iz Zvoneće s vrhunskim pjenušcem Ružić od vinske sorte jarbola i OPG Plovanić vina iz Kastva s vrhunskom vinogradarskom kupažom belica.

Nakon Novog Vinodolskog sudionici studijskog putovanja su se turističkim vlakićem Grga iz Novog Vinodolskog prevezli do novljanske luke i brodom odvezli u Vrbnik do OPG Kuća vina Ivan Katunar gdje su uz razgled vinarije i edukaciju o proizvodnji vina kušali vrhunske pjenušce Biser žlahtine OPG Kuća vina Ivan Katunar i Valomet Poljoprivredne zadruge Vrbnik. U Vrbniku se sudionicima pridružio predsjednik Udruženja Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić iz Vinarije Šipun koji je predstavio vinariju i ružičasto vino Trojšćinu te ružičasto vino Vinarije Nada Sw. Nadalija.

U jedinom kvarnerskom vinotelu, onom Poljoprivredne zadruge Gospoja organiziran je „kvarnerski ručak“ a kušala su se vina i predstavile vinarije – vrhunski pjenušac Gospoja i prošek Sveta nedija PZ Gospoja, ružičasto vino Luzar vinarije Boškinac s Paga i Reservu Estate winery Katunar.

Nakon ručka uslijedila je vinska radionica „Žlahtina – kraljica Kvarnera“ na kojoj su se predstavila vina autohtone vinske sorte žlahtina Vinske kuće Pavlomir, Estate Winery Katunar, Gospoja, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Vinarije Šipun, Poljoprivredne zadruge Vrbnik i Vinarije Šipun koju je moderirao Žarko Stilin a vodio glavni enolog PZ Gospoja Anton Brusić. U okviru studijskog izleta provedeno je anketiranje prisutnih kao temelj za unapređenje turističke ponude kulturne rute.

Putovanje je završilo turističkim obilaskom Vrbnika u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vrbnik i posjetom Etno muzeju, knjižnici obitelji Vitezić i staroj vrbenskoj kući što je i cilj u stvaranju održive kulturne rute koja osigurava smanjenje primarnog problema sezonalnosti  područja te održivog razvoja društvenih, kulturnih i ekonomskih aktivnosti duž rute,

 

INFO O PROJEKTU:

Strateški projekt BEST MED se odvija unutar PANORAMED platforme (programa Interreg Mediterranean) doprinosi cilju poboljšanja upravljanja Mediteranom, kojem su glavni izazovi sezonalnost i nedostatak učinkovite suradnje glavnih sudionika u turizmu, (uključujući) aktivno sudjelovanje građana u kreiranju javnih politika. Partnerstvo čini 10 regija u 9 država (Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Malta): 11 partnera i 12 pridruženih partnera. Hrvatska gospodarska komora (HGK) Županijska komora Rijeka, jedan je od partnera na projektu.

Projekt BEST MED razvijen je na temelju aplikativno-istraživačke metodologije u kojoj sudjelovanje lokalnih dionika (javnog i privatnog sektora te udruga) ima glavnu ulogu u realizaciji i uspjehu.

Konkretnije, projekt se bavi KULTURNIM RUTAMA i novim modelima upravljanja kulturnim rutama. Svaki partner je trebao izabrati jednu kulturnu rutu na svojem području. HGK Rijeka je odabrala jednu od Kulturnih ruta Vijeća Europe – ITER VITIS.

„Cilj nam je kroz ovaj projekat dati jaku podršku razvoju „Vinskih cesta Kvarnera“ i dati podršku vinarima i turističkoj industriji da bolje prezentira svoje adute u tom smislu. Projekt BEST MED ulazi u fazu kada je potrebno uključiti i druge dionike, među kojima su u ovom slučaju i novinari, blogeri i influenceri koje prate ovo područje.“ rekao je voditelj projekata u HGK Rijeka Vedran Devčić.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.