2. Novinarska edukacijska berba: Upoznaj manzoni!

by Ribafish
0 komentar

U petak, 10.9. u Brodskom Stupniku održan je zabavno-edukacijski događaj za predstavnike medija, popularno nazvan „Mini press berba 2021“. Organizator je TZ Meridiana Slavonica (lat. Južna Slavonija) koja na svome području obuhvaća tri općine – Brodski Stupnik, Oriovac i Nova Kapela u čijim brdima uspijevaju vrhunska vina jer je položaj idealan za uzgoj vinove loze.

 

„Grožđe je zrelo, sad ga gazit treba,
djevojke, kao što nȃs gaze bozi,
šaljući sada s neba
blagoslov svakoj vašoj nagoj nozi,
jer ondje gdje se jedna s drugom spaja
penje se loza sve do vrata raja“

(Berba, Luko Paljetak)

Dugogodišnja tradicija ovoga kraja početkom rujna jest veliko slavlje za početak berbe „Stupnička berba grožđa“ te ujedno i proslava Dana općine Brodski Stupnik. I ove godine, kao dodatni sadržaj, TZ je organizirala berbu za one novinare koji dosada nisu još brali grožđe. Berba je posebna upravo zbog edukacije. Upute za branje grožđa dao je glavni tehnolog vinarije Galić – Alen Zadravec: „Važno je grožđe brati u trenutku kada svi parametri budu optimalni, kada su kiseline i sladori u najboljem omjeru za pojedinu sortu. Bere se samo zdravo grožđe, bobica mora doći neoštećena do vinarije, u protivnom može doći do oksidacije ili truleži. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i „ući u lozu“, a najvažnije je da ne ostane „neobrana grožđa“.“

Nakon detaljnih uputa za berbu, Alen Zadravec je predstavio bijelu sortu manzoni – koja nije česta u našim vinogradima niti se vinificira monosortno. Većinom se miješa u cuvée s drugim sortama, a vinima daje eleganciju i pitkost. Manzoni bianco nastao je u Italiji križanjem pinota bijelog i rajnskog rizlinga. Uzgojio ga je prof. Luigi Manzoni (1888. – 1968.) radeći na usavršavanju sorti na prestižnoj Poljoprivrednoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u gradiću Coneglianu u talijanskoj regiji Veneto.

Sorta ima malen grozd, čunjastog oblika, prosječne zbijenosti srednje velikih bobica čija je kožica srednje debljine. Roditelji su tom hibridu osigurali odličnu strukturu (pinot bijeli) i posebnu aromu (rajnski rizling), pa vino ima slamnatožutu boju, srednje alkohole, a miriši na livadno cvijeće, nektarine, jabuke, med. Manzoni bianco zasađen je u Italiji na oko 10.000 hektara, većinom u sjevernim regijama Friuli, Trentino i Veneto, a kod nas se preporuča za kontinentalnu Hravtsku.

Nakon berbe, novinare su Stupnički dvori počastili ručkom i odličnim pjenušcem vinarije Galić. Direktorica TZ Meridiana Slavonica, Mateja Pejanović bila je zadovoljna ovogodišnjom edukacijskom berbom i istakla: „Trudimo se stalno razvijati, raditi na svim područjima kako bi se eno-gastro turizam našega područja ojačao, a važan korak u tome je edukacija. Mini press berba je lijepa akcija kojom novinare pozivamo da dožive i nauče nešto novo, a da pritom i uživaju. Dolaskom u naš kraj, gosti zadržavaju posebna sjećanja, slike našega vinogorja i vraćaju nam se – te tako prenose lijep glas o nama i izvan granica Brodsko-posavske županije“.

Berba u stupničkome kraju i dalje traje, jesen u vinogradima je posebno lijepa, sve odiše slikovitim jesenjim bojama te poziva na što dulji boravak u prirodi. Iskoristite toplu jesen i provedite vikend u općinama Brodski Stupnik, Oriovac i Nova Kapela koje, osim fine hrane i vina, nude i hektare brežuljkastih puteva (kroz vinograde, voćnjake, uz ribnjake) za rekreaciju, hodanje, šetnje – daleko od gradske vreve i svakodnevnoga stresa.

 

Više na: https://tz-meridiana-slavonica.hr/

Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.