Violina za sve! – projekt vrijedan pažnje

Violinistica Renata Novoselec radi jednu prekrasnu priču kroz umjetničku udrugu Europski art centar Jastrebarsko

by Ribafish
0 komentar

Renata Novoselec osmislila je jedinstven projekt u svijetu “Violina za sve!”, ili u engleskoj varijanti, Violinmusic4all.  Na projektu radi 16 godina, a u praksi ga provodi šest godina i to kroz umjetničku udrugu Europski art centar Jastrebarsko.

Prenosim sve što Renata ima za poručiti, a vi ako smatrate da je ovaj projekt vrijedan vaše podrške, podaci o žiro računu su na kraju teksta. Sretno Renata!

<iframe width=”845″ height=”475″ src=”https://www.youtube.com/embed/dmStPXyVViQ” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

“U svom radu i istraživanju, osmislila sam jedinstvenu metodu za gluhe i nagluhe osobe koje s uspjehom mogu svirati violinu, potpuno gluhe, bez slušnog pomagala. Krug djelovanja sa gluhih i nagluhih osoba proširio se i na rad sa osobama s poteškoćama u razvoju, invaliditetom, posebnim potrebama, nacionalnim manjinama, osobe sa zdravstvenim poteškoćama, ali i bez zdravstvenih poteškoća.

Riječ je o projektu potpune inkluzije. Osobe s poteškoćama u razvoju, osobe sa invaliditetom, gluhe i nagluhe osobe, osobe sa zdravstvenim poteškoćama i osobe bez zdravstvenih poteškoća zajedno uče univerzalni jezik glazbe, uče svirati violinu (prema želji i mogućnostima, neki polaznici samo u terapijske svrhe ili sudjelovanje kroz igraonice, dok drugi i javno nastupaju pred publikom).

Time dobivaju nova saznanja, vještine, samopouzdanje, uče kako međusobno komunicirati, ophoditi se, te kako bolje funkcionirati u zajednici. Društvene prepreke, predrasude jednih prema drugima kroz učenje i iskustvo polako se brišu, javlja se prijateljstvo i ljubav. Nemogućnost postaje mogućnost!
Što se tiče djece vrlo je važno da sudjeluju u takvom projektu jer počinju  bolje upoznavati sami sebe, otvarati se prema drugim osobama, bolja im je komunikacija u čemu im pomaže i rad na finoj psihomotorici, koordinaciji. Uče lijepo ponašanje, komunikaciju, dobivaju nova saznanja, uzore i vještine.
To je ujedno i oblik prevencije, jer mladi, pogotovo iz teških socijalnih prilika, i manjina, poput Roma, već ulaze u negativnosti kao što su alkohol, droga, prostitucija, kocka, kriminal, a u ovom projektu uče da se može kvalitetnije, ljepše i drugačije živjeti i djelovati. Osjećaj važnosti i korisnosti, te da mogu drugačije i bolje, za neke znači novi život.
Kod osoba srednje i starije životne dobi, život dobiva još jedan smisao, upotpunjuje se, nove vještine i učenja važna su za finu psihomotoriku, koordinaciju, ali i za otvaranje prema pozitivnom, prema druženju i životu uopće. Za populaciju od 466 milijuna gluhih i nagluhih osoba u svijetu, mi smo novi pravac u kulturi, ali to je i novi pravac u kulturi i glazbi općenito, jer po prvi puta imamo gluhe violiniste.
Ponosna sam da je to hrvatski projekt, i da Hrvatska i u tom smislu ima jedinstvenu divnu i plemenitu ponudu u svijetu, jedan novi ugled, posebnost, i ne samo u umjetničkom smislu, već je to i jedan jedinstveni projekt inkuzije, ali i društveno – turistička ponuda.
Osobe s invaliditetom ili poteškoćama, najčešće putuju u pratnji, tako da se tu otvaraju i druge mogućnosti za Hrvatsku, od turističkih na dalje, primjerice, netko će možda htjeti iskoristiti priliku pa upoznati bolje Hrvatsku, na različite načine jer ponude ima, netko će možda koristiti i medicinske usluge i sl..

To je ukratko, iako bih mogla puno više pisati i razgovarati o dobrobiti koju naši korisnici dobivaju. Dio smo kurikuluma COO “Slava Raškaj” Zagreb, kao izvannastavna aktivnost, COO “Zagreb”, kao izvannastavna aktivnost, kreće suradnja sa Poliklinikom SUVAG, imamo podršku struke iz Hrvatske i svijeta, a završavamo i prvo istraživanje u svijetu sa Udrugom Jedra koja djeluje pri KBC Jordanovac, a s kojima smo već napravili kampanju “Dišem za tebe”.

Ponosni smo na to da smo i dio knjige Civilno društvo prepoznatljivost i perspektiva, autorica Sandre Karabatić i Davorke Topić Stipić, koju je izdao Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a koja kreće u promociju i u lijepoj našoj.
Pošto smo polako već prepoznati i u svijetu, ponosim se činjenicom da je francuski skladatelj Jean-Christophe Rosaz napisao i posvetio meni i mojim učenicima dvije skladbe, koje sada krećemo i snimati, i to će biti prvi međunarodni projekt, između Hrvatske, Malte i Francuske, a nakon toga idemo već i udrugi međunarodni projekt, a i treći je dogovoren, no o tome ćemo drugom prilikom. Mi djelujemo na pojedinca, on djeluje na svoju obitelj, na zajednicu, i kada to spojimo, možemo globalno djelovati na bolje i sretnije društvo.
U osnivanju smo jedinstvenog centra u svijetu, koji će biti u Zagrebu, i dio naših korisnika, prema mogućnostima i zaposliti, a počinjemo širiti projekt i u smislu suradnje sa drugim državama, od kojih smo već dobili upite za suradnju.
S obzirom da projekt ”Violina za sve!” – Violinmisuc4all daje iznimne rezultate, a nismo dotirani od države ili Grada, sami se snalazimo, dok je ovaj projekt potpuno besplatan za naše korisnike jer većina njih dolazi iz teških materijalnih prilika, molimo za pomoć, ljude dobe volje ako nam mogu pomoći u prikupljanju sredstava za nastavak projekta, obnovu instrumentacija, kupovinu posebne opreme i sl.
Uplata donacija može se izvršiti na broj žiro računa Europskog art centra Jastrebarsko,
Okrug 22 B
10450 Jastrebarsko
OIB: 15363622233
IBAN HR68 2484 0081 1056 5459 5, s naznakom ” donacija”
Donirani iznos ubraja se u poreznu olakšicu do 2% od ukupnog godišnjeg prihoda.
Potrebne su nam donacije i u drugom obliku, kako tko može, nama znači puno i zahvalni smo!
Renata Novoselec, predsjednica
Europski art centar Jastrebarsko
098 1627 555
-članak iz Večernjeg lista:
-članak iz Večernjeg lista :
-video spot za pjesmu “Tišina” dr. Daria Cebića, našeg proslavljenih skladatelja, gluhe violinistice u pratnji Tamburaškog orkestra glazbene škole Dugo Selo
-David Danzmayr, u to vrijeme šef dirigent Zagrebačke filharmonije, uoči izvođenja lX. Beethovenove simfonije u KDVL, pozvao nas je da napravimo uvod:
-David Danzmayr o projektu Violinmusic4all :
-svjetski maestro Frederic Chaslin o projektu :
-kratka video prezentacija projekta :
-kratka video prezentacija projekta :
-nastup na Zagreb beer festu:

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.