Vinarija Milas: Vina s čvrstim autorskim pečatom

Prošloga je tjedna u Zagrebu u HKD Napredak predstavljena vinarija Milas iz Humca, nedaleko od Ljubuškog. Nazočni su bili vlasnik Zdenko Milas i njegov sin Tomislav.

by Ribafish
2 komentara

Sommelier Tomislav Jakopović ozarena lica, govoreći uvodno o vinima, je rekao: “Sretan sam da sam imao priliku probati i danas predstaviti ova izvanredna vina. Milas koji je temeljit u životu pa i u proizvodnji vina prije svega je napravio pravilan odabir sorti (žilavka, blatina, trnak) a onda od ovih sorti iz tog terroira napravio sjajna vina.”

Opći je zaključak da Milas u proizvodnji i plasmanu svojih vina ide s čvrstim uvjerenjem da ona ne mogu na tržište dok nisu u punoj formi. Izuzetak je u radionici bio trnjak barrique 2017 koji još nije u prodaji i odležat će najmanje godinu dana a kojega je vinar donio na moju inicijativu da vidimo u kakvom je stanju danas i da možemo komentirati tu zahvalnu sortu koja će vrlo brzo kod vinara iz toga kraja biti količinski i kvalitativno u vrhu.


O žilavki iz 2018. govorilo se s najboljim epitetima. Trifunović: “Ova žilavka ima prodornost, osjeća se jačina vinograda tj.loza koje su sađene 1955 i dosađene 2004.godine. Ovo je možda i najbolja žilavka koju sam probao do sada a vjerujte mi probao sam ih puno u životu.” Milas nas je izvijestio da su bobice bile 24 sata u hladnom vinifikatoru a Josipović dodao ocjenu vina čvrstog na nosu sa slojevitim mirisima, preciznog, bez zamjerke na nepcu, mineralno/slano. Cijena ovoga vina je 130 kuna.

Za žilavku 2016. ,inače dvostruku pobjednicu na Sabatinama u Primoštenu 2017. i Malom Lošinju 2018., rečeno je da je sada na vrhuncu, moćno vino, pokazuje raskoš i slojevitost. Trifunović: “Oko sadašnjega vrhunca rekao bih da je to individualni afinitet, možda je sada na vrhuncu a nekome će za koju godinu biti još bolje…” Većina se složila da ovo vino, koje također košta 130 kuna, zaslužuje svu pozornost i nije slučajna dvostruka šampionska titula na cijenjenoj Sabatini.

Blatina 2015. (s 10% trnka i 10% alikant bušea) odlične je svježine, aromatski voćno, brojnih zrelih tanina, elegantno, zavodljive arome ima dužinu i ozbiljnost. Cijena 70 kuna.


Blatina reserve 2012 14.5% alkohola pokazuje izvrsno pokazuje ekspresiju terroira. Alkohol savršeno uklopljen, ljupko na nosu. Super zreli tanini, puno slasti, pikantno. Skladno-nema rubova nigdje ne iskače. Vremenom će sigurno još rasti. Vinar nam je otkrio da je tu suhi ekstrakt bio 37 a ovo i sva druga u bariku zriju u francuskim bačvama Seguin Moreau (inače naš veliki vinar Ilija Jakobović, nedavno preminuo, je izvozio slavonski hrast za spomenutu bačvariju i Nadalie). Postavilo se i pitanje treba li ići prema osnovnoj ekspresiji sorte ili dozvoliti da u bačvi dobije i dodatne vrijednosti, dužina vremena. Cijena 260 kuna.

Milas: “Te je godine bilo dana s čak 40 stupnjeva u hladu a mi smo je uspjeli sačuvati ostavljajući krov od lišća da zaštiti od sunca. 1882. Austrougarska je formirala prvu vinariju u BiH upravo ovdje u Ljubuškom nakon što se detaljno ispitalo tlo, počelo se sa školovanjem ljudi za vinogradarstvo. Dogodine slavimo 140 godišnjicu.”


Trnjak barrique 2017, 14.5 alkohola. Već je spomenuto da ovo vino nije još spremno za vani. Naravno, ima zelenih tanina ali i dobre odlike ove sorte. Zdenko Milas konstatira da je trnjak poput divljeg konja, treba ga znati ukrotiti. Intenzivno se osjeća miris zelenog oraha i pokošene trave, a u okusu se osjeća nešto zrelosti, ali i nedozreli tanini koji su došli iz bačve.
Merlot barrique 2013. (u vinu ima i 10% cabernet sauvignona). Vino puno strasti i slasti.
Merlot reserve 2011 Dvostruki pobjednik Sabatine Neum 2016. i Primošten 2017. Ovaj merlot je prva berba iz vinograda zasađenog 2008. godine. Trsovi rastu na tlu sitnije granulacije kamena, moglo bi se reći da vino ima kameno-zemljanu notu ovoga područja. U zemlji je dosta vapnenca i sitnog kremena. I ovdje ima oko 10% CS-a što ga obogaćuje i daje dodatnu kiselinu. Ivan Dropuljić se interesirao koji su kvasci upotrebljeni. Vinar odgovara da je upotrijebljen divlji kvasac erbsloeh kojeg je značajka da ne mijenja sortu, tj. da je neutralan. „Imamo i navodnjavanje ali ga zadnje 3 godine ne koristimo. Navodnjavamo najmlađe, one do tri godine.“
Cijena ovoga vina je 300 kuna a na diskusiju u dvorani o visini ili pak podcijenjenosti vinar odgovara da bi najradije da ga ne kupuju nego da ostane njemu! Završno Milas nas je pozdravio riječima: “Moram raditi tako da to bude na ponos svih nas i tradicija je vječna inspiracija.”

Zdenko Milas je pravnik po struci a kako sam kaže zna dobro gledati i upijati znanja o vinogradarstvu i vinarstvu. Eklektik , pozitivni, po prirodi. Predsjednik je Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog. Udruga je uspjela šestorici vinara ishoditi koncesiju na 40 hektara a Milasi će od dogodine ujesen zasaditi još 7.6 ha vinograda s autohtonim sortama te merlotom i cabernet sauvignonom. U poslu pomažu tri sina i supruga Marija.

Vinarija Milas se nalazi u Humcu kraj samostana Sv. Ane gdje je najstariji muzej u BiH a tamo je i humačka ploča pisana glagoljicom s elementima bosančice datirana negdje početkom 12.stoljeća. Milasi su je stavili na etiketu boce. Pod nasadima sada imaju 10 hektara s oko 35 tisuća loza što godišnje daje oko 40000 litara vina. Na početku su osnivanja tvrtke u Hrvatskoj koja bi izvozila ovdje i dalje u Europu. U asortimanu su redom najviše žilavka oko 60% proizvodnje, blatina, merlot , trnak i manje količine cabernet sauvignona, krkošije, bene, alikant bušea, a kao što je već spomenuto prve četiri sorte će biti značajno povećane od 2022.

I ovo bi vam se moglo svidjeti

2 komentara

Vedran 8 veljače, 2023 - 16:12

gdje se mogu navedena vna kupiti u Zagrebu?

Odgovori
Ribafish 8 veljače, 2023 - 18:19 Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.