Vinarija Katunar, Vrbnik: Najsjeverniji hrvatski plavac mali i ozbiljne žlahtine

Na promociji pod nazivom "Vrijeme je ZA..." predstavila nam se vinarija Antona Katunara iz Vrbnika na Krku, a na predstavljanju nam se pridružio vinar Toni Katunar

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
U Katunara se generacijama unatrag uzgajala vinova loza uglavnom u Vrbničkom polju, a postoje i stare vinske karte između dva rata koje to potvrđuju. Katunari su devedesetih godina odlučili objediniti kupnjom i zakupom u Bašćanskoj dragi čak 800 parcela na kojima danas uzgajaju žlahtinu (zajedno s 3 hektara u vrbničkom polju i 150.000 trsova), oko 22.000 plavca maloga, 16.000 trsova sansigota i oko 4000 loza debejana te manje količine još nekih sorti.

Položaj Šupele u neposrednoj blizini znamenite crkvice Sv. Lucije na visini od oko 150 metara pokazao se odličnim odabirom obitelji Katunar. Na krševitom terenu u neposrednoj blizini mora to znači i dvostruku insolaciju koja zajedno s terroirom daje ozbiljna dovoljno alkoholna i snažna vina.

hdr

Bilo je sumnji kada su počeli saditi plavac mali da će to biti neuspješan eksperiment, međutim rezultati koji se potvrđuju iz godine u godinu dali su im za pravo. Njihov plavac mali 2017. je na Decanteru 2020. osvojio veliko priznanje s čak 93 boda. Ovo vino se odlikuje, uz sve atribute te naše poznate crne sorte, posebnom elegancijom. Ipak, i količinski i kvalitetom prvo vino kuće je žlahtina. I ovdje se odabir za sadnju u Dragi pokazao odličnim. Žlahtina dobivena s tih položaja je po svim parametrima bolje i ozbiljnije vino nego li od iste sorte u Vrbničkom polju. Po riječima vinara najveći potrošači koji dolaze na otok,turisti su zadovoljni tako da im je osiguran plasman već na kućnom pragu i restoranima Kvarnera.

Na kušanju smo probali osam vina: Žlahtina Sv. Lucija 2022., Žlahtina Sv.Lucija 2020., Žlahtina Festivum 2018., Žlahtina amfora 2019., Sansigot 2020., Kurykta Riserva 2019. (cuvée sansigota i debejana), Plavac mali 2018. te Prošek desertno vino iz 2017. Ovdje ću, prvenstveno zbog prostora spomenuti četiri etikete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žlahtina 2022 s 13.5% alkohola i 5g/L kiseline je još mlado vino s vrlo prepoznatljivim karakteristikama sorte. Bistra, svježa s finim voćnim aromama i ugodnim gorkim okusom na kraju nastala u toploj godini, kiša je pala tek u kolovozu pred berbu. Snažno puno vino, ali se relativno visok alkohol ne osjeti. Ovdje je spomenuto da bi se vina u Dragi mogla uzgajati na ekološki način s obzirom na to da tlo nije bilo kontaminirano pesticidima i drugom kemikalijom. Katunar je potvrdio da se oni već sada tako odnose prema vinogradima i zapravo preostaje da se službeno prijave u kontrolu postojećih službi. Više puta je naglašeno da u proizvodnji i konačnom pakiranju upotrebljavaju minimalne količine sumpora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žlahtina Festivum 2018 s 14% alkohola i 5.0 kiseline nastala je trotjednom maceracijom u otvorenoj posudi. Ovo vino je po riječima vinara svojevrsni povratak u prošlost onako kako se radilo stoljećima unatrag. Stavljane su bobice bez peteljke, prati se CO2, i kada se kožica spusti na dno maceriranje prestaje. Nakon toga išlo je u drvenu bačvu bez sumpora.Ovo vino ima visoki alkohol, isto tako i ekstrakt, jantarne je boje, miris ugodan začinske note a osjete se i korice arancina. U ustima se osjeti usklađena taničnost i gorkost u aftertasteu. Proizvedu ga oko 2000 butelja, a MPC je 20 eura.

Sansigot 2020 13.5% alkohola i 4.9 g/L kiselina je najpoznatiji crni sortiment Krka porijeklom s pijesaka Suska. Introduciran je prije nepuna dva desetljeća na Krk. Vino je bistro, voćno-crno bobičasto i šumsko voće, rubin crvene boje. Tanini su i ovdje dobro usklađeni, a lagano je gorko u after tasteu. Ne osjeti se drvo mada je bilo godinu dana u bačvi. Katunar: “Bobice ove sorte su male, crne, daju intenzivne boje, pred branje listovi dobiju jaku crvenu boju. “Grožđe je brano krajem kolovoza a vino je rađeno za kraće odležavanje jer ga je malo i traženo je na tržištu. MPC je 13 eura.

Plavac mali 14% alkohola, kiselina 4.5g/L posađen je 2009. i možemo reći da promjena klime sve toplije godine idu na ruku ovoj najsjevernije zasađenoj sorti. Vino je skroz bistro, elegantno, svježe u okusu osjeti se ukuhana džemasta šljiva. Vino je u slavonskom hrastu bilo, bez velikog utjecaja drva, godinu dana. Alkohol je također i kod ovog vina fino integriran. U raspravi da li ovaj plavac ili oni s Pelješca konstatirano je da se podneblja u ljetnim temperaturama podudaraju u dnevnoj ali je po noći na Krku hladnije za 10-15 stupnjeva što ovom vinu daje prednost (elegancija), a ne čini nedostatak. Kraće rečeno, dobro je da postoje i sjeverni i južni plavac svaki sa svojim prednostima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Završno – Toni Katunar, inače od ove godine novi predsjednik udruge Vina Kvarnera, neka mu je sa srećom, a sa svojom obitelji radi vrlo pristojna vina čak i pjenušac Porin (charmat metodom) te su na dobrom putu da zauzmu vodeće mjesto na Krku pa i cijelom Kvarneru.

Tekst: Vjeko Madunić
Foto: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.