Upoznajte kulturu i gastronomiju Zlatnog Papuka: „Čuvajmo običaje zavičaja“ od petka 27. do nedjelje 29. svibnja u Velikoj

Izvrsna gastronomija, bogato kulturno nasljeđe i netaknuta zaštićena priroda glavna su obilježja područja podno Papuka, najljepše planine u Slavoniji. Sve to bogatstvo predstavit će Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja će se održati od petka 27. do nedjelje 29. svibnja u Velikoj. Smotra se ove godine obilježava po jubilarni 30. put kako bi prikazala način života područja Zlatnog Papuka s naglaskom na njegovu gastronomiju.

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:

Središnja manifestacija 30. Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ je 11. Najduži stol koji će se održati u subotu 28. svibnja od 19.00 sati. Na Najdužem stolu razne će specijalitete pripremiti i predstaviti stanovnici, ugostitelji i proizvođači područja Zlatnog Papuka te gosti iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja s naglaskom na prirodni i autohtoni proizvod kao inspiraciju u gastronomiji. Uz izvorne gastronomske specijalitete, na manifestaciji će biti i izdvojen prostor za degustaciju vina.

Najduži stol smo odlučili malo osvježiti, ali zadržati njegov identitet. Od ove godine ćemo kao organizator usmjeravati događaj očuvanju prirode i isticati važnost ekologije. Svaki posjetitelj će na ulazu dobiti ekološki pribor za jelo i čaše za kušanje hrane na svim stolovima izlagača“, istaknuo je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk, te dodao da će na Najdužem stolu biti izlagači iz cijele Hrvatske – s kontinenta i obale – gosti iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji će pripremati svoje izvorne specijalitete, razna udruženja poljoprivrednika i obrtnika, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te poizvođači s područja Zlatnog Papuka.

Uz bogat trodnevni program, koncerte Vanne, grupe Vigor i Slavonskih lola, jubilarna 30. Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ u organizaciji KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, Turističke zajednice Zlatni Papuk i Općine Velika u nedjelju 29. svibnja okupit će 15-ak izvođačkih skupina iz cijele Hrvatske i šire – Veličke mažoretkinje, Dječji vrtić Velika, KUD „Ivan Goran Kovačić“ Velika, HKUD „Slavonija“ Jakšić, KUD „Čačinci“ Čačinci, KUD „Šijaci“ Biškupci, HIG “Budimpešta“ Mađarska, HPD “Matija Gubec“ Tavankut, Srbija, HKUD „Dubrave“ Aladinići, BiH, KUD “Klokotič“ Rumunjska, RKUD „Rudar“ Raša, KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Matica umirovljenika Velika – Pjevačka skupina „Ledena berba“ i drugi.

Događaji poput Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ izvrsna su prilika za upoznavanje kulture i gastronomije područja Zlatnog Papuka, a to iz godine u godinu prepoznaje i sve veći dio posjetitelja iz Hrvatske i regije.

 

Program:

PETAK 27.5.

21.00 h            Koncert: Vanna, Vigor

SUBOTA 28.5.

16.00 h            Prvi međunarodni Fićo skup Požega – Velika 2022.

19.00 h            11. Najduži stol

21.00 h            Koncert: Slavonske lole

NEDJELJA 29.5.

16.00 h            Povorka sudionika smotre folklora

17.00 h            Nastupi kulturno-umjetničkih društava

20.00 h            Koncert: Tamburaški sastav Zlatna dolina

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.