U ciklusu Vrijeme za… predstavljena mlada ljubuška vinarija Majić

Vinarija Majić se na tržištu pojavila prije nekoliko godina, iako su obiteljska vina imali prilike kušati gosti u Langerfelder Hofu u Wupertalu gdje se vinar godinama bavio hotelijerstvom i ugostiteljstvom. Kao i mnogi drugi Hercegovci i Majići su imali oko 3.500 trsova u Vitini gdje je bio i podrum. Vjekoslav Majić tako je od malih nogu ušao u vinograd i gledao što rade djed i otac pri preradi grožđa

by Ribafish
0 komentar

Službena objava:
Sredinom dvadesetih, ovoga stoljeća, odlučio je nekadašnji amaterizam zamijeniti profesionalnim poslom vinogradara i vinara. Prvi veliki zasadi su napravljeni tijekom 2018. i 19. godine (oko 18.000 trsova) a ovoga proljeća zasađeno je još 15.500 loza na plantaži u Ljubuškom blatu gdje su svoj prostor u zakupu pronašli i drugi ljubuški vinari. Kada za 2-3 godine trsovi počnu davati prve manje urode vinarija Majić će dobivati grožđe s 14.000 panjeva žilavke (5.000 starijih loza i 9.000 novo posađenih). Imat će oni tada u rodu i 5.000 trnjka, 5.000 chardonnaya i 5.000 pošipa. Vinarija još ima 3.500 trsova blatine, 2.500 Cabernet sauvignona, 1.200 bene i 3.500 starih (miješanih) loza kraj obiteljske kuće u Vitini.

Vinarija je praktički na svojim počecima što se tiče tržišta. Da bi mogli vrhunski prerađivati i puniti vino u butelje sagrađena je moderna vinarija u Cernu gdje misle na krovu kušaonice sagraditi više apartmana i kušaonicu kako bi mogli privući i ugostiti ljubitelje vina sa svim aspektima vinskog turizma. Poznavajući vinara siguran sam da će to biti tijekom 2024. vjerojatno već u proljeće.

Na promociji smo kušali deset vina: Žilavku 2022., Žilavku 2021., Pošip iz 2021., Chardonnay 2021., Cuvée Two White sisters (50% chardonnay, 30% pošip i 20% žilavka iz akacije) zatim Rose Kate 2022. (85% trnjak i 15% merlot), Blatina 2019 (90% blatina i 10% CS), Cabernet sauvignon 2019., Trnjak 2022. i Cuvée Red Two sisters (50% CS 30% trnjak i 20% merlot)..

Žilavka 2021 13% alkohola sa 6.8 g/L kiseline je pravi reprezentant ovoga terroira koji tijekom ljetnih mjeseci u doba zriobe ima izuzetno tople dane i blage temperaturne razlike tijekom noći. To uzrokuje relativno brzo sazrijevanje i branje grožđa često već u prvome dijelu kolovoza. U mirisu osjećaju se herbalnost s citrusnim notama , boja je čista zlatno žuta, izrazite mineralnosti, vino je zaokruženo , slasno s potencijalom trajnosti na visokoj razini još koju godinu. MPC je 14 eura s PDV-om.


Pošip 2021 13% alkohola i 8.0 g/L kiseline je izuzetno užitno vino puno slasti s karakteristikama Hercegovačkog kraja u kojemu je nastalo, pozitivno se razlikujući od onih autohtonih priobalnih i otočnih (Čara Smokvica). Vino ima zlatno žutu boju, intenzivnog mirisa, gusto je, slasno, ekstraktno. Ima potencijal višegodišnje trajnosti a Darko Lugarić ga preporučuje uz; rižota s kozicama i šparogama, bijelu ribu uz blitvu, zapečeni patlidžan sa sirom… Vinar je krenuo s ovom sortom poučen iskustvom vinarije Nuić koja je prva introducirala sortu u hercegovačko područje. Nakon što smo ga probali zaključujem da je to bio odličan potez i da će ta sorta vrlo skoro biti prihvaćena i od ostalih vinara ovoga kraja. Tu je važna i mikrolokacija jer nema visinskoga bedema od mora tako da je mediteranski utjecaj u pozitivnom smislu u ljubuškom kraju značajan i dobrodošao.

Blatina 2019 (blatina plus 10% CS-a) 12.8% alkohola i 5.8 g/L kiseline je još jedna vodeća sorta ovoga kraja, naravno uz žilavku. Karakteristične je rubin crvene boje s finim voćnim mirisima crnog bobičastog voća, drvo se gotovo ne osjeti. Vino je bilo u 1.500-litarskim bačvama u starom podrumu u Vitini. Majić u šali kaže: “Kod nas u Hercegovini tko nema žilavku i blatinu ne može dobiti ni kućni broj”. I nije daleko od istine. Blatina je godinama neprikosnoveno bila prvo crno vino ovoga kraja ali sve veći zasadi trnjka koji iz godine u godinu rastu geometrijskom progresijom pokazuju da bi za jedno desetljeće površine ove dvije sorte mogle biti podjednake. I u ljubuškom polju ove godine svi vinari koji su dobili koncesiju sade trnjak. Konstatirano je da je vino u dobroj formi i da može biti na vrhuncu još najmanje 2-3 godine. Što se tiče kuhinje preporučuje se uz biftek, ramstek, sporo pečenu koljenicu, juneći spare ribs, također uz polutvrde kravlje i kozje sireve.

Cabernet sauvignon 2019 14% alkohola i 6.8 g/L kiseline je još jedna sorta koju je vinar preferirao i odlučio zasaditi u svojim novim vinogradima smatrajući da mu hercegovačko podneblje odgovara. Tipični mirisi i okusi bobičastog voća (ribizl, kupina, borovnica…). Tlo je crvena i crna zemlja a sađen je prema zapadnom dijelu. Majić ima dobra iskustva s ovom sortom, vino je njegovano u francuskom hrastu. Zaključak je , mada je već četiri godine staro, da ima svježinu i dobar potencijal odležavanja. Trenutno je to relativno mali broj trsova i sigurno je da će vinar zasaditi još. Moguće baš na Cernu uz novu vinariju…


Cuvée Red Two sisters 2019 (50% CS, 30% trnjak i 20% merlot) 14.5% alkohola i 5.5 g/L kiseline je razgalio nazočne svojim okusom i mirisom. Lugarić je ovdje pronašao već spominjano bobičasto voće ali i mirodije klinčić, cimet… Ovo je po općem zaključku jako, kompleksno vino koje ima još godina za odležavanje i postizanje vrhunskih dometa (sigurno i za međunarodna priznanja). Jasno, ovako moćno vino ide uz steakove pa i tunu na žaru, biftek, jake sireve s plijesni…

Na završetku treba spomenuti da se vinar savjetuje s agronomima i enolozima s Agromediteranskog zavoda u Mostaru a vrlo često s Darkom i Branom Šimićem također stručnim dvojcem, otac i sin, iz njegove okolice. Mada je Majić na početku svog vinarskoga puta već se sada pokazuje da vina iz te vinarije “imaju materijala”…

Tekst: Vjekoslav Madunić
Foto: Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.