Sve hrvatske pivovare 18: Brlog zadružna pivovara, Zadar

by Ribafish
0 komentar
Nastavljamo posjećivati hrvatske pivovare. Danas smo u gostima kod sjajnih Brložanki koje svoju Plavušu proizvode u Zadru!

 

Datum objave: 14.12.2016.
BrlogIme pivovare:
Brlog zadružna pivovara
Sjedište: Zadar, Grgura Budislavića 99
Mjesto kuhanja: Isto gdje i sjedište
Vrsta: Micro
Vlasnik: Maja Šepetavec, Ana Teskera i još 12-ero zadrugara
Godina osnutka: 2016
Broj zaposlenih: 1
Godišnja proizvodnja u litrama: ovim tempom oko 30.000 L godišnje
Brewmaster: Maja i Ana
Nit vodilja/slogan:  Ne vole nas susjedi, ali smo si dobre s tetama na šalterima jer nas doživljavaju kao vlastite kćeri 🙂 (zezamo se, nema još slogana, ali pripremamo jingle – jeiiiii)
Ambalaža: Staklene boce 0,5L, nepovratne, smeđe… Pakirano po 20 kom u kutiju (gajba, a što drugo?)
Gdje se može kupiti/popiti: Kod nas. Ovdje je popis svih lokala koji drže naše pivo na karti
Web: nema još
Facebook: https://www.facebook.com/BRLOGpivovara/

 | Author: Promo Promo

Brandovi: Plavuša

Vrsta: American blonde ale
Alc. Vol.: 5 %
Ekstrakt: nije još stigla analiza 🙂

Mala povijest pivovare:

Brlog zadružnu pivovaru osnivaju cure/ ene/tetke sa sjevera Hrvatske nastanjene u Zadru. Primjenile su za pivarstvo novi poslovni model i otvorile mikro pivovaru temeljenu na principima dobre ekonomije. Zadrugarstvo je gotovo i način života, baš kao i craft pivarstvo, te su takvom pričom pridobile i grupu prijatelja raznih profila da skupa s njima rade na prijenosu homebrewinga u malo veće, komercijalno mjerilo.

 | Author: Promo Promo

Efekt je postignut – u ekspresnom roku osmišljena je i uspješno provedena crowdfunding kampanja, a od prikupljenih cca 80.000 kn otvorena je pivovara s najmanje uloženih kuna – po našim saznanjima.

Grad Zadar je putem poslovnog inkubatora osigurao prostor, a za ostalo su se Maja i Ana same pobrinule uz pomoć zadrugara, bušilice i starog željeza iz garaže. Prodaja je krenula krajem kolovoza i sad se čeka svijetla budućnost.

Proizvodimo pivo pod nazivom Plavuša. Radi se o blonde aleu. Naziv je inspiriran engleskim nazivom za stil piva blondie, plava kosa na etiketi je ustvari boje mora, a služi i razbijanju stereotipa – Plavuša je stoga ukusno pivo koje daje svoj mali obol u promijeni svijeta na bolje. Za dizajn je zaslužna Matea Bronić, također zadrugarka.

U zadruzi su podjednako zastupljene žene i muškarci, a glavnu priču kuhaju – neposlušne žene. Zbog svog hobija i diskriminirajućih inerpretacija pivarstva u odnosu na, primjerice, kuhanje pekmeza, morale su čak iseliti iz stana. Živjela revolucija!

Želja je proizvoditi i druge stilove piva, ali nakon što se preživi prva administrativna i financijska godina.

 | Author: Promo Promo

Zanimljivosti:  Brlog hrani magarce kominom od kuhanja piva, a magareće mlijeko daje snagu kuharicama za prenošenje gajbi.

Osoba za kontakt: Ana ili Maja
Kontakt mail/telefon: 098620849 ili 0958696894 i brlog.pivovara@gmail.com

 

Enciklopedija svih hrvatskih pivovara startala je na portalu Gastro.hr, današnjem Missgastro.hr, kojem sam tada bio glavni urednik i nedavno je napunila pet godina! Originali su i dalje na www.gastro.24sata.hr

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.