Sve hrvatske pivovare 18: Brlog zadružna pivovara, Zadar

Nastavljamo posjećivati hrvatske pivovare. Danas smo u gostima kod sjajnih Brložanki koje svoju Plavušu proizvode u Zadru

by Ribafish
0 komentar

Mjesto kuhanja: Andrije Hebranga 6, Zadar
Vlasnik: Maja Šepetavec, Ana Teskera i još 100 zadrugara
Broj zaposlenih: 8
Godišnja proizvodnja u litrama: ovim tempom oko 80.000 l godišnje
Brewmaster: Lukasz, Maja, Mateuz

Nit vodilja/slogan: Crafetd by stubbornness

Ambalaža: Velike boce i kegovi

Gdje se može kupiti/popiti: https://brlog.hr/en/webshop-2/where-to-buy/
Web: https://brlog.hr/
Facebook: https://www.facebook.com/BRLOGpivovara/


Brandovi: Plavuša

Vrsta: American blonde ale
Alc. Vol.: 5 %
Ekstrakt: 10.5

Mala povijest pivovare:

Brlog zadružnu pivovaru osnivaju cure/ ene/tetke sa sjevera Hrvatske nastanjene u Zadru. Primjenile su za pivarstvo novi poslovni model i otvorile mikro pivovaru temeljenu na principima dobre ekonomije. Zadrugarstvo je gotovo i način života, baš kao i craft pivarstvo, te su takvom pričom pridobile i grupu prijatelja raznih profila da skupa s njima rade na prijenosu homebrewinga u malo veće, komercijalno mjerilo.

 | Author: Promo

Efekt je postignut – u ekspresnom roku osmišljena je i uspješno provedena crowdfunding kampanja, a od prikupljenih cca 80.000 kn otvorena je pivovara s najmanje uloženih kuna – po našim saznanjima.

Grad Zadar je putem poslovnog inkubatora osigurao prostor, a za ostalo su se Maja i Ana same pobrinule uz pomoć zadrugara, bušilice i starog željeza iz garaže. Prodaja je krenula krajem kolovoza i tako je krenula svijetla budućnost – preseljenje u veći pogon u centru grada, otvaranje kušaonice piva i lansiranje limitirane serije piva..

Najprodavanije pivo je Plavuša. Radi se o blonde aleu. Naziv je inspiriran engleskim nazivom za stil piva blondie, plava kosa na etiketi je ustvari boje mora, a služi i razbijanju stereotipa – Plavuša je stoga ukusno pivo koje daje svoj mali obol u promijeni svijeta na bolje. Mi se zezamo da je Plavuša najbolja prijateljica, svaki dan je tu, zna sve o tebi, a i dalje te voli <3

U zadruzi su podjednako zastupljene žene i muškarci, a glavnu priču kuhaju – neposlušne žene. Zbog svog hobija i diskriminirajućih inerpretacija pivarstva u odnosu na, primjerice, kuhanje pekmeza, morale su čak iseliti iz stana. Živjela revolucija!


Brlog je u zadnjih godinu i pol dana izbacio ukupno 18 specijala (tzv Small batch linija). Tu su se našli tradicionalne varijante lagera (Vienna lager, Baltic porter, Marzen..), zatim modernije inačice (Cold IPA) pa sve do popularnih Sessiona IPA (tzv SIPA s 4 različita hmeljenja ovog ljeta)… i naravno, radosnog kiseliša s koromačem – Ninska gose.

I dok ovo ljeto piva teku u potocima, od nekih smo napravili i sladolede – za odrasle…

Za svakog ima po nešto, svi se pronađu. Plavuša i dalje rastura, Neposlušna mami hmeljoljupce, Baltic širi zjenice i iščekujemo ponovno Pošip grape ale za vinoljupce na jesen. Nije dosadno! I da, sve je dostupno na web shopu www.brlog.hr  – uz prijavu na newsletter budu razne pogodnosti pa navali narode fijuuu!

 | Author: Promo

Zanimljivosti:  Brlog hrani magarce kominom od kuhanja piva, a magareće mlijeko daje snagu kuharicama za prenošenje gajbi.

Osoba za kontakt: Ana ili Maja
Kontakt mail/telefon: 098 620849 ili 095 8696894 i brlog.pivovara@gmail.com

 

Enciklopedija svih hrvatskih pivovara startala je na portalu Gastro.hr, današnjem Missgastro.hr, kojem sam tada bio glavni urednik i nedavno je napunila pet godina! Originali su i dalje na www.gastro.24sata.hr, a novosti iz pivskog svijeta i najave događanja pratite na https://ribafish.com/category/enciklopedija-piva/

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.