Ružičasti pogled u čašu: Vinske zvijezde u zagrebačkoj Esplanadi

by Ribafish
0 komentar

Nakon korona-pauze, održalo se i drugo ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“. Ovaj se projekt odvija od 2013. god, većinom u zagrebačkim restoranima, kuša se „naslijepo“ s više članova komisije, u kojoj su predstavnici sommeliera, enologa, vinskih trgovaca, vinskih novinara. Ocjenjivanje organizira tvrtka Zlatne riječi, koja je preuzela projekt od 2017.

Prvo ocjenjivanje nakon korona – stanke održano je u petak, 29.5. u zagrebačkom Bistrou hotela Esplanade, a ususret ljetu i boljim vremenima bilo je u ružičastim tonovima – ocjenjivali su se hrvatski roséi berbe 2019.

U komisiji su bili Ivan Šneler, sommelier Esplanade, dr Nina Levičnik, sommelierka, Paulina Piškor, studentica četvrte godine Agronomskoga fakulteta u Zagrebu (kategorija – mlada vinarka), Ines Zemlić, vinska trgovkinja i promotorica te stalni članovi komisije Saša Zec, enolog i Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika, (WSET2), aktualna voditeljica projekta Vinske zvijezde i predsjednica komisije ovog ružičastog ocjenjivanja u Esplanadi. Vina je, iznimno profesionalno kao i uvijek u u Bistrou, posluživao Zlatko Batistić (HSK1) iz restorana-domaćina.

Ocijenjena su 22 vina, sva godišta 2019., većina s bodovima od 85 do 89 (3***), a 5 vina osvojilo je 4**** s 90 bodova. Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu juliofrangenfoto.com, na Facebook i Instagram stranici Vinske zvijezde te na Facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina Mosaica). Najbolje ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za lipanj. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a časopis – partner je Restaurant & Hotel.

Prema reakcijama ocjenjivača, vina su bila jako dobra, scena hrvatskih roséa poprilično je napredovala zadnjih godina: čestitke svim vinarima koji su prepoznali ovu kategoriju – i ružičastom bojom vina sigurno pridonijeli raznolikosti i bogatstvu hrvatske vinske scene.

Rezultati su sljedeći:
ČETIRI zvjezdice **** (s 90 bodova): Ružica Vinodola, vinarija Pavlomir, Novi Vinodolski; Kutjevački Rosé, Kutjevo d.d., Rosé Premium, Kutjevo d.d.; Plavac mali Rosé, Terra Madre Komarna i Poletti Rossella, Vina Poletti, Istra.

TRI zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89) Rosé Cuvée Medea, Trojišćina Šipun, Coletti Rosé, Teran Rosé OPG Geržinić; Rosé Vina Papak –Ilok; Fakin Rosé – Fakin winery; Iločki podrumi Frankovka Rosé; Đelosija, Vina Govorko; Rosé Benkovac – Badel; Opolo Nobile – Vina Tomić, Rosé Marino –Vina Carić; Ivan Katunar Rosé – Kuća Vina Ivan Katunar; Pink Moskato, Iuris vina, Buhač Rosé.

Nakon ocjenjivanja, članovi komisije uživali su u ručku chefice Ane Grgić, na kojemu je posebno oduševio rižoto od graška i mente s dimljenim lososom te čokoladni mousse s kremom od malina.

PRAVILNIK:
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA:
bodovna granica za odličja:
srebro *** od 85 do 89,9 bodova
zlato **** od 90 do 94,9
veliko zlato *****od 95 do 98,9
velika zvijezda od 99 do 100 bodova – odličan odnos cijene i kakvoće

Foto: Julio Frangern

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.