Pobjedom Šandrovčana završen 3. Tripe Fest u Garešnici u restoranu Kod Bake

Restoran Kod Bake u Kapelici kod Garešnice još je jednom bio sjajan domaćin neslužbenom prvenstvu Hrvatske u kuhanju Fileka. U konkurenciji 26 ekipa iz kontinentalne Hrvatske, Dalmacije, Zagore, Srbije, Mađarske, BIH i Češke, pobjedu je odnijela ekipa iz – Šandrovca!

by Ribafish
0 komentar

„Došli su zadnji, jedva smo ih nekako ugurali, onda su sve brzinski pripremili, dali mami da kuha i otvorili svoje vino. Mislili smo da će biti prvi po gemištima, a oni osvojili prvenstvo!“ Složili bismo se s riječima organizatora, ali osvojili su ga potpuno zasluženo, iako su u oštroj konkurenciji Bilogorci definitivno iznenadili i žiri i sve ostale natjecatelje. Uz puno pjesme, plesa i slavlja, tako je i treći Tripe Fest održan u subotu 1. lipnja 2024. u restoranu Kod Bake, ispunio sva očekivanja dignuvši letvicu na još višu razinu.

Sve je počelo još pred mjesec dana kada je organizator Zdravko Andri objavio da su prijave otvorene, zatim presicom na Bundeku i onda od deset sati ujutro na dan natjecanja kada su sa svih krajeva regije počeli pristizati neki veseli ljudi željni druženja i upijanja novih znanja.

Nakon svečanog otvorenja i riječi predstavnika organizatora, predstavnice TZ Sjeverna Moslavina (hvala na majici na Ivu Robića!), predsjednika žirija i gradonačelnika Garešnice, ekipe su podijeljene u tri grupe, dobile krpe fileka, zapalile vatru i krenule raditi najbolji kotlić.

Žiri u Sastavu Rene Karaman (Facebook grupa Volim fileke), Domagoj Jakopović Ribafish (tripofil) i predsjednik Branko Ognjenović, obilazila je natjecatelje i nemilosrdno kušala slojeviti sir iz Kikinde, mađarsku rakiju od marelice, briljantan pršut s Dugog Otoka i još puno toga, a sve pod krinkom da čuju kako napreduje kuhanje. Galame i zabave nije nedostajalo, dapače, dan je bio jednostavno savršen.

Nakon tri sata kuhanja, natjecatelji su predali svoje tanjure s filekima i pristupilo se ocjenjivanju. Bodovala se boja, konzistencija, tvrdoća i okus, a iako je 26 ekipa bilo udaljeno tek koji metar jedne od drugih, uradci su dobivali svakojake ocjene. Za sljedeća natjecanja ćemo samo reći: nemojte presoliti, nemojte prepapriti, nemojte staviti samo umak bez fileka, nemojte staviti samo fileke bez umaka, ako je umak vulkanski crven ili tirkizno ružičast – neće dobiti visoke ocjene, a velike količine cimeta i kima – nikako neće doprinijeti visokom plasmanu.

Nakon trostrukog provjeravanja i pripetavanja za drugo mjesto, rezultati su sljedeći: Brončana medalja ide ekipi Fast Food Usputna stanica iz Huma zabočkog, srebro je osvojio Moslavački kotlić iz Križa (to su oni koji su si stavili šarafe umjesto naušnica), a pobjednici 3. Tripe Festa s velikih sedam bodova prednosti su zasluženo Veseli breg iz Šandrovca!

Sve ostale ekipe su osvojile četvrto mjesto, dok su prve tri osvojile vrijedne nagrade sponzora. Nagrade su također otišle i u ruke najstarijeg natjecatelja Marija Mirkovića (86 godina!) za životno djelo, kao i ekipi Pazar iz Sinja za najšarmantniju ekipu.

Restoran Kod Bake i njegova divna i neumorna chefica Danijela Crnjak Andri, nastavljaju s radom i otvoreno vas pozivaju na kušanje svojih originalnih jela s filekima, (klasični špek fileki, sarma, orzoto, kobasica, koje su prisutni mogli kušati tijekom natjecanja), Kikinđani su pozvali na svoje natjecanje 5. listopada, Mađari su nam poklonili knjigu svojih recepata i pozvali na Filekijadu u travnju u Pečuhu, a svi ostali su završili na zabavi u Garešnici.

Čestitke pobjednicima, hvala organizatorima, Garešnici, velika zahvala dobrom duhu priredbe Barbari Halić ispred Udruge Moslavačkih vinara i njenim sjajnim škrletima, a spomenimo i pokrovitelja natjecanja TZ Sjeverna Moslavina te sponzore Dukat Zagreb President sirevi, PIK Vrbovec, Intersnack Adria čips i Cinema produkcija. Umjesto zaključka, dođite u Moslavinu i obavezno pojedite nešto Kod Bake! Vidimo se na novim festivalima u čast fileka!

 

Foto: Julio Frangen

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.