Vinarija i OPG Dine, Blato na Korčuli: Sve što vam treba ovoga ljeta su vino i peka!

U srcu otoka Korčule, malo izvan Blata, dovoljno blizu samog mjesta, a opet dovoljno daleko da ste na osami s pogledom na beskrajan vinograd – nalazi se Vinarija Dine...

by Ribafish
0 komentar

Jakov Srdelić Dine je jedan od onih mladih ljudi zbog kojih se vraća vjera u budućnost otoka, Hrvatske, a bogami i Planeta. Zbog čega? Pa zbog toga jer čovjek kupuje zapuštenu zemlju, radi na njoj, vozi bagere i traktore, sadi autohtone biljke i živi od plodova svoga rada. Doduše, mogao je odabrati da sadi raštiku ili rajčice, ali ipak je odabir pao na – vinovu lozu.

Dine priznaje da nije savršen i traži i usvaja savjete od vrsnih enologa, ali jednom kad zakoračite na njihovo obiteljsko imanje pored Blata na cesti prema gradu Korčuli, jednostavno ćete zaboraviti na sve obaveze i naručiti za početak, čašu hladne cetinke. A onda ima vremena za sve drugo.

10 razloga zbog kojih ćete se zaljubiti u Blato na Korčuli

Priča ne ide tako daleko u povijest, otac Dinko zvani Dine se vratio iz Australije i odlučio se baviti vinogradarstvom. Unatoč brdu braće i sestara, na zemlju se od djece najbolje pelcao mladi Jakov i te 2015. godine pronašao sebe u sadnji, gradnji vinarije uz vinograde, a u zadnje vrijeme i preuzimanjem uloge kuhara – „Nisu to sad neki specijaliteti za Michelinovu zvjezdicu, nego samo ono što se jede kod nas doma kad je neka fešta – teletina, hoba i janjetina ispod peke, pršut, sir, dvi tri slane srdele i to je to. Uostalom, došli ste tu zbog vina, zar ne!“ govori uvijek radišan Dine kojeg smo zatekli na bageru s kojeg je skočio na traktor jer su okrupnjivanjem djedovine počeli uređivati novih par hektara bogate crvenice.

 

Novitet je – Grk!

Cijenjeni otočki enolog Nikola Mirošević dolazi po potrebi i sugerira što bi sve plodna crvenica Male Krtine mogla iznijeti. Pa se tako i napravi. Tako je novitet u vinariji, uz dosadašnjih pet sorti, cetinku, pošip, plavinu (za rose), plavac (kao zasebna etiketa i kao prošek) i syrah – uskoro u buteljama i Grk! Ova plemenita korčulanska sorta je sazrijela u tankovima i sad se čeka konačna ocjena. Off the record, u sadašnjem, potpuno mladom izdanju je – fantastičan!

Lepršav rose je tu za uvod, kao osvježenje, da bi uslijedila užitna cetinka, vino koje samo teče i protiv kojega nemate obrane. Pošip je nježniji od čarskih i smokvičkih, dok je syrah puno ozbiljniji nego prilikom pisanja zadnjeg izvještaja iz Blata. Cijene se kreću od 8-20 eura, uglavnom je vino iz inoxa, ali su nabavili i Auric bačve od Slavonskog hrasta pa s nestrpljenjem čekamo detalje. Godišnje inače proizvedu oko 20.000 litara vina, a cijeli OPG s vinogradima i maslinicima ima površinu oko 7 hektara…

Novi dizajn etiketa

Da misle ozbiljno, potvrđuju i s redizajniranjem etiketa, pa će tako mač iz lokalnog plesa Kumpanjije, na etiketama zamijeniti svjež i moderan dizajn, kao i puno moćnije boce. Kako je njihovu cetinku poznati vinski stručnjak Tomo Jakopović proglasio najboljom na otoku, i kako je sezona peka već počela, vrijeme je da svoj posjet ovom prelijepom i raznovrsnom otoku zatefterite upravo kod Dineta.

Domaće namirnice koliko god je to moguće, bogate suhomesnate i sirne plate, slani inćuni, srdele i kapare, već spomenute peke i puno, puno pitkog vina, uz klapsku pismu i pogled na zeleno-crveno polje u suton daleko od civilizacije, zauvijek će vas vraćati na Korčulu. Najtoplija preporuka, rezervirajte što prije svoje mjesto na terasi i opskrbite za toplo ljeto pred nama…

Dine Winery, Blato, Croatia
091 568 5519
vinarijadine@gmail.com
https://www.vinarija-dine.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063863957020 
Ig: https://www.instagram.com/dinewinery/

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.