Okusi i mirisi Visa na dlanu: Vislander – vino za život!

U restoranu Bon Appetit u Zagrebu održano je kušanje Vislander vina iz berbi 2021., te plavaca berbe 2019.

by Ribafish
0 komentar

Priča o Vislanderu priča je o otočanima – o Višanima i Britancima. Dok je oko njih bjesnio Drugi svjetski rat, Vis je skrivao britansku zrakoplovnu bazu. U izolaciji je Višanima nedostajalo hrane, a Britanci su čeznuli za mirnodopskim užicima.

Zato su nona Franka i dida Jure s vojnicima s britanskoga otočja sklopili još jedan savez – razmjenjivali su vino za hranu, suhi vojni obrok za plavac. Savršen reljef pjeskovitih polja i neprekidan trud učinili su taj otočni savez pobjedničkim.

Po riječima ljudi koji stvaraju Vislander, njihovo vino priča izvornu priču o teškim vremenima na otoku Visu i monetarnoj vrijednosti plavca koji su otočani razmjenjivali za hranu. Jednakovrijedno poštovanje prema povijesti i terroiru ono je što ih čini drugačijima. Upravo smo se u to i uvjerili u ugodnoj atmosferi i viškim specijalitetima u restoranu Bon Appetit na Heinzelovoj ulici družeći se s elokventnom i veselom ekipom koja stoji iza ove moderne otočke priče.

Kušanje je bilo podijeljeno u tri dijela, a počelo je s Vislander pjenušavim vinima – prvim viškim pjenušcima! Bogatstvo viškog terroira osjeti se u svakoj kapi naše vugave i plavca. A kad vugavu s KOMIŠKE BONDE i plavac s VIŠKE BONDE sljubite s kučem (trbljan bijeli), nastaju prvi otočni pjenušci. Kako sami navode, ovo su lagana, svježa, lepršava vina, idealna za uživanje u vama najvažnijim trenucima. Viško bonda miriše na marelice i kruške, dok Komiška bonda je pun aroma bobičastog voća, sjajan uvod u mirna bijela vina.

Kao bazna sorta odabran je kuč (trbljan bijeli), koji daje svježa, laganija vina izraženijih kiselina, što je idealna baza za pjenušce. Pjenušac je proizveden klasičnom metodom sekundarne fermentacije u boci. Vislander vina s položaja Dračevo polje pod etiketom none Jelenke uz najzastupljeniju Bugavu u svježem obliku,  obuhvaćaju i Bugavu Antique te Vislander Cuvée gdje se Bugava miješa s Kučem. Jako im je popularan i rose od plavca malog, ali oči su bile uprte u crna vina…


Plavci dolaze s više položaja (Voščice, Ljubišće, Milna i Tihobraće), a velik broj Decanterovih nagrada dokazuje da je riječ o izuzetno kvalitetnim vinima. Sunce, škrto tlo, kvalitetno postupanje u svakom segmentu uzgoj i obrade pozivaju na velik respekt i dugotrajno uživanje u Vislander klasicima, kao i svježim vinima. Prekrasno dizajnirane etikete na none i dide definitivno će dodati još koji plus pri izboru, a vi ne čekajte ljeto da uživate u velikim viškim vinima!


Vislander team
Marko Vojković, direktor / General manager
Damir Radica, vinar / Winemaker
Predrag Alebić, upravitelj vinarije / Vineyard Manager
Robert Brkić, enolog / Oenologist
Josip Brajević, enolog / Oenologist
Jelena Bilanović, enolog / Oenologist
Saša Zec, distribucija i prodaja / Distribution and Sales
Sanda Vojković, brand promotorica / Brand & Events Manager

www.vislander.hr
info@vislander.hr

Foto: Irena Lučić i Marko Čolić

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.