Od Karigadora do Zambratije i Buja: Savršen provod u berbi maslina na sjeverozapadu Istre

Naravno da je berba maslina težak, kompleksan i naporan posao, ali je isto tako i neprocjenjivo iskustvo kada to turistički odradite u jednom danu uz kušanje maslinjaka i kasnog ručka u istarskoj konobi!

by Ribafish
0 komentar

Najteži dio moje prve ovogodišnje berbe maslina je bio probiti se do sjeverozapadnog dijela Istre pošto je većina cesta u popravku, Učka će ovim tempom biti gotova kad i Katedrala, a s onim se obilaskom kod Matulja nikad nisam saživio… Ali jednom kad u dobrom društvu i s puno kiflica u sebi dođete do konačne destinacije te vidite plantažu s 27.000 stabala maslina na jarko crvenoj zemlji, sve se nekako zaboravi.

Kod mojih se na Korčuli masline beru nešto kasnije, nešto amaterskije i bogami puno sporije – ovdje je sve ravno, helou!? Vidio bih Istrijane da im je jedno stablo jednako jedan bazen okružen suhozidom 😊! Ovako ovdje u maslinicima uljare Mate Olive Oil, sve je apsolutno profesionalno, brzo i teče kao na traci. Dali su mi ručni trimer da protresem ono što je ostalo nakon stroja koji zdrma stablo, i iako djeluje skroz benigno i lagano, ipak je daleko od toga. Kao kad ste oprali kosu bez regeneratora, zaspali i pokušali je ujutro očešljati. Ali napornije. Iako, jako dobar osjećaj kad crnozelene masline letaju svuda oko tebe na zeleni tepih s kojeg će ga kasnije usisati treći stroj, od milja nazvan usisavač. Dakle, ako volite Transformere, dođite u Mate Olive Oil na berbu maslina!


No, svemu dječačkom dođe kraj, pa smo se skupa s kamionom s ubranim maslinama dovezli do dvadesetak minuta udaljenu uljaru u Zambratiji i ušli u najčišći, najmoderniji i najuredniji pogon na svijetu. Dakle, malo sam se postidio, ali nije bilo vremena ni za što osim gledanje kako netom ubrane masline idu u stroj za čišćenje, pa stroj za pranje i na kraju – stroj za cijeđenje. I niti sat vremena od trenutka kad si probao pojesti maslinu sa stabla (ne preporučujem, bolje da sam smrdljivog martina zagrizao), ona se pretvorila u mirisno i aromatično ekstradjevičansko maslinovo ulje. A onda slijedi kušanje – uz stručno vođenje sjajnih domaćina Marka, Sandija i ekipe iz uljare probali smo četiri maslinova ulja iz asortimana uljare među kojima ulje Bianca Bellezza – prvo ulje u povijesti Hrvatske koje je u vodiču Flos Olei dobilo maksimalnih 100 bodova. Nisam licencirani kušač, ali ovo je stvarno prekrasno.

Inače, s navršenih 75 godina, na pragu novog tisućljeća, biznismen Mate Vekić nakon života provedenog u Italiji zasadio je u svojoj voljenoj Istri prvu maslinu te osmislio i izgradio vlastitu uljaru na mjestu s kojeg pogled dotiče more. Od tada, svake godine, ručnom berbom maslina i pravodobnim tiještenjem, proizvodi dragocjeno ulje. Ekološko maslinarsko imanje u Zambratiji koje danas drži njegova kći Aleksandra koja je uljari dala ime po pokojnom ocu, teži očuvanju prirode te uravnoteženom pristupu obradi maslina shodno potencijalu tla, a sve u cilju proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja izuzetne kvalitete.

Kako u uljari Mate rade i ulje sa sokom naranče i limuna, tako smo probali i gin tonic s limunovim uljem, a na kraju i sladoled s ovogodišnjim mladim maslinovim uljem. I ništa nismo zmazali, majkemi, iako nas je bilo malo strah, kako je uredno, đizs… Fino podmazani maslinjakom na red je došla i zadnja stanica današnjeg izleta – bujska konoba La Parenzana gdje smo kušali maslinovo ulje s pravom domaćom istrijanskom spizom. Konoba La Parenzana od uljare Mate udaljena je 20 minuta, a kad parkirate pored masline s plodom veličine šljive, ostat ćete zapanjeni ljepotom kuće i mirom koji je okružuje. Novi vlasnici su se odlučili za koncept koji nije uobičajen – umjesto da forsiraju što više gostiju i brži obrt stolova, njima je stalo da gosti ostanu što dulje i osjećaju se kao doma. Možda nisu računali da ćemo ostati sjediti punih sedam sati (neka uđe u zapisnik, ovo mi se nije dogodilo od svadbe 1997. i to samo zato što sam morao čekati da se zastavnik otrijezni), ali u društvu vlasnika Marka i njihove klope, jednostavno nije moglo bolje.


Što preporučiti u La Parenzani? Fantastičan sir, seksi dekorirana fina domaća pašteta od predjela, pljukanci s tartufima i tortelini s ciplom prije glavnog jela – izvrsne fiorentine koju smo više fotkali u kaminu u konobi nego sebe međusobno. Bilo je tu i istarske biske i teranina, malo vina Fakin, malo Prelac i malo Matoševića, puno Matinog mladog ulja po svakom jelu (pogotovo odresku). Sve nas je to u kombinaciji potjeralo duboko u noć, iako nam se ostajalo još dugo, dugo…


Ovo iskustvo dio je Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com gdje se nalaze iskustva u kojima je nemoguće ne uživati. Obilazak uljare Mate je među njima  – zato vam najtoplije preporučujem da posjetite uljaru i odvojite jedan dan koji ćete provesti na ovaj način. Berba traje još tjedan dana, pa oni najbrži mogu u sklopu obilaska uživati i u tome. Za svega 50 eura u društvu drage osobe možete provesti poslijepodne u čarobnom istarskom masliniku, isprobati različita nagrađivana domaća organska maslinova ulja, doživjeti izvanredno gastronomsko iskustvo – kušati sladoled s maslinovim uljem i gin tonic obogaćen tom jedinstvenom aromom te ponijeti kući poklon paket koji uključuje dvije boce vrhunskog ekološkog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Vrijeme je za novo iskustvo!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.