Nanini, Prvić: Fantastična otočka pizzerija koja bi i u Zagrebu ušla u top 5!

by Ribafish
1 komentar
Putujući po otocima, stali smo umorni i gladni i na prekrasnome Prviću. Na izlasku iz Luke u pravcu Šepurina, na samoj obali smjestila se pizzerija Nanini i nakon prvog zagriza natjerala nas da ni ne pomislimo otići igdje drugdje – dakle, sjajnost!
Dolazak na Prvić baš i nije bio bajan jer sam plivajući na doček uletio u nekakav bolesno jak kurenat i toliko se namučio tih zadnjih stotinjak metara da sam skoro sam pojeo sve fritule koje su bile namijenjene okupljenoj dječurliji. Svejedno, imali smo i plakat i hrpu sretne klinčadije, i bilo je emotivno i lijepo, a kad smo se naslikavali, nasmijali, slikali i izigrali, red je bio na ručak. Tada nas je naša otočna vodičica Antonia odvela u pizzeriju Nanini.
Gle, barem nismo na brodu, sve je dobro, teško je naći kvalitetnu pizzu na otoku, pomislih u trenu dok su mi sve klasične floskule treperile kroz mozak, a onda je Antonia rekla da i ona drži fige jer je picajol došao tek jučer, i to iz Popovače.
S obzirom na to da obožavam i škrlete, a i Augustovu kuhinju iz tog kraja, svejedno sam malo ustuknuo, a kad ono – divota. Briljantno chewy tijesto s koricom, sastojci kvalitetni, ni previše ni premalo, nasmijane konobarice i konobari, lupanje valova, miris Mediterana… Nekako smo se malo zaljubili… Pitao sam Antoniu kako je sve počelo.
Antonio, otkud ovako kvalitetna pizzerija na tako malom otoku!
Zašto ne! Nemamo konkurenciju na otoku, jedini nudimo pizze iz krušne pećice, ali nismo HEP ili Hrvatske vode, uvijek nastojimo pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu pa tako i ukusne pizze… Pizze kakve i sami volimo papati.
Kada je otvorena?
Restoran je otvoren 2002. i nalazio se u obiteljskoj kući 100 metara dalje od mora. Preselili smo ga prije desetak godina na obalu pa meniju dodali pizze.
Otkud ime?
Nanini je obiteljski nadimak. I ne izgovara se s talijanskim naglaskom kako to gotovo svi čine. Nanini je posvojni pridjev koji kaže da smo potomčad Rokića Ive Nane. Kao što to u svim našim selima biva, puno je ljudi istoga prezimena, a ukrug se vrte i imena. Otud svi ti nadimci jer mještani vole znati tko je čiji pa tako na Prviću imamo još Dupinove, Runješine, Carove, Hitlerove, Kenedijeve, Biskupove, Pipičine, Macoline i svakako nekako još.
Imate li još štogod u ponudi jer nismo ni pogledali kad smo probali pizzu…
Imamo. Do prije par godina je u kužini nezamjenjiva bila moja majka. Njeni su bili brojni maštoviti recepti poput burgera od hobotnice ili sarmica od ribe u lišću od vinove loze i umaku od kruške (to mi je omiljeno), međutim, ona sad kuha samo po narudžbi. A u Naniniju ovu sezonu imamo sjajnu kuharicu Đurđu.
Od maminih recepata, na meniju je ostala samo izvrsna pohana hoba s domaćim tartar umakom, ali za njom ne zaostaju Đurđini fiorentina odresci, domaće njoke s biftekom i tartufima, buzara od kozica, škampa i kaparocula ili riba s gradela, ali samo kad je imamo svježu.
Kakva je inače situacija na otoku?
Prvić je specifičan. Otok je bez auta, opskrba je zato otežana i sve je skuplje. Ali ne bi se mijenjali ni s kim na kopnu. Kad ste nas posjetili početkom srpnja, još je bilo sve pusto, ne biste prepoznali mjesto da nam sad navratite.
Zagužvalo se jako i tek sad su konobari i konobarice nasmijani jer je jasno da smo izvukli sezonu. A špica sezone ovdje zapravo jako kratko traje, od polovice srpnja do polovice kolovoza.
Radite cijele godine, koje su okvirno cijene?
Radimo cijele godine, ali nismo otvoreni čitave godine. Pola godine smo tu svakodnevno, a drugu polovicu uz poziv i narudžbe. Tu smo od polovice travnja do polovice listopada što je zapravo dulje nego u većini malih mjesta na kopnu koja nemaju marine i luke. Veliki dio prometa možemo zahvaliti nautičarima koji svraćaju u svako doba godine. Cijene su subjektivne. Nastojimo ih držati pristupačnima pa su neka jela i pila jeftinija nego, recimo, u Šibeniku ili Vodicama.
Kakva vam je pivska i vinska karta?
Pivska i vinska karta nam nisu naročito maštovite, ali to je prva iduća stvar koju ćemo promijeniti kod svoje usluge. Kod nas se trenutno mogu popiti uglavnom piva domaćih industrija i vina Krauthaker vinarije. Imamo i neku selekciju vrhunskih vina Vinoplod Vinarije Šibenik. Želja nam je ubuduće promovirati šibenske craft pivice i sorte vina naše županije kao što su npr. babić, debit i maraština, koje sad ponovo otkrivamo kroz sjajne butelje Barake, Birina, Sladića ili Testamenta.
Možeš li nam više reći o pizzaiolu, želimo ga oteti!
Najradije ne bih. 🙂 Ali moram jer zaslužuje. Naš pizza velemajstor je Vladimir Turković. On ima svoje obožavatelje, grupije, koji ga prate od pizzerije do pizzerije. Tako da ćete morati stati na kraj dugačkog reda da nam ga preotmete. Vlado mijesi i peče već 20 godina pa, osim što je velemeštar od tijesta, virtuozni dizajner sastojaka, izbacuje i pizze brzinom Speedy Gonzalesa!
Što očekujete u budućnosti?
Očekujemo da Vlado i Đurđa ostanu s nama. 🙂 Na otoku je teško zadržati ljude, a kad nemaš stalnu ekipu, zeznuto je raditi na kvaliteti. Skoro svake godine počinjemo ispočetka, nadamo se da tako neće biti iduće godine. Radimo na brendiranju otoka Prvića, više poznatog po Faustu Vrančiću, a manje po tome što svaki vrt ovdje ima artičoke, manje po tome što se u sezoni može ispeći izvrsna pizza sa smokvama i pancetom, ili po tome što je sva obala obrasla petrovcem i caklenjačom, a brda origanom, koromačem, vrijeskom, kimom, i stotinama drugih biljaka koje u budućnosti vidimo na meniju u raznim kombama…
Kako se može rezervirati i koje je radno vrijeme?
Radno vrijeme je od 10 do 00 h, sve informacije se mogu dobiti na broj telefona 091 5919592 ili preko Facebook stranice www.facebook.com/KonobaApartmaniNaniniOtokPrvic. Dođite nam opet!
Puno hvala!!!

I ovo bi vam se moglo svidjeti

1 komentar

Vlado 5 kolovoza, 2021 - 12:12

Bravo Vlado i Đurđa….puno uspjeha žele Vam Vlado i Sanja….

Odgovori

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.