Miscotti: Keksići s porukom i u vašem domu

Miscotti su suhi keksići inspirirani talijanskim Cantuccinima ili - šire poznato - Biscottima. Mirta radi Biscotte po svom receptu, nazvala ih je Miscotti, a oni su prhki, nježni, neodoljivi i pašu uz gotovo sve!

by Ribafish
0 komentar

Nakon što sam se brutalno najeo kolačića kojima ne možeš reći ne, odnosno, nikad nitko nije pojeo samo jednog, pitao sam Mirtu da ispriča nešto više o Biscottima koji nemaju veze s piškotama, mea culpa…

Biscotte u biti opisuje način njihove pripreme – “bis” – dvaput i “cotto” – pečeni; prvo pečeni te zatim “prosušeni”, imali su dug rok trajanja i bili su prilično hranjivi zahvaljujući dodatku badema, pa su navodno bili omiljeni “snack” rimskih legionara.

Padom Rimskog Carstva, slastice su neko vrijeme bile zapostavljene, ali, srećom, renesansa je donijela i procvat gastronomije i Biscotti su se ponovno pojavili u Toskani, gdje su hedonisti vrlo brzo razvili kulturu jedenja uz Vin Santo. Budući da su bili suhi i prilično tvrdi, umakali su se u vino i tada bi keks vrlo brzo omekšao upivši slatke voćne arome.

Kako ti je palo na pamet stvarati svoje vlastite Biscotte?
Biscotti su se ubrzo počeli posluživati i uz espresso, a svaka ih je nova zemlja prilagodila svojim navikama, pa ih danas jedni grickaju uz čaj, drugi uz kavu, a ima i onih koji se drže tradicije. Manje tradicionalni su, poput mene, shvatili da je temeljni recept prazno platno i da ga dodaci poput začina, orašastih plodova, komadića suhog voća ili čokolade mogu pretvoriti u posve novi desert.

Bez povezanosti s obitelji Pandolfini koja je u Toskani popularizirala Biscotte, ali s ljubavlju prema hrskavim keksićima, dugo sam radila na receptu, stoga pred vama nisu tradicionalni Biscotti, već Miscotti – moji biscotti u brojnim kombinacijama okusa, nastali sastojak po sastojak, varijaciju po varijaciju.

Uz što ih se preporučuje konzumirati?
Miscotti su ostali hrskavi, ali po mom receptu ipak nisu tvrdi, već prhki i gotovo nježni. To ne znači da ih ne biste trebali probati uz neko desertno vino ili pak čaj ili kavu. Jer upravo je taj trenutak, ta mala pauza u danu kad se opustimo i uživamo u slatkoći domaćih keksića ono što život čini slađim, zar ne?

Koliko uopće ima vrsta Miscotta, gdje ih stvaraš?
Do sada sam napravila preko 50 vrsta, slatkih, slanih, ljutih… Novi okusi nastaju ovisno o mojoj inspiraciji, koja može biti potaknuta nečijim proizvodom za koji želim napraviti ekskluzivne Miscotte, poput posebnog pjenušca ili vina, može to biti inspiracija godišnjim dobom, pa ću ljeti koristiti svježije okuse poput limuna, a zimi tople začine poput cimeta, a može biti i da sam se samo zaigrala sastojcima pa mi se krajnji rezultat svidio. Ipak, aktualna ponuda za kupce je uvijek limitirana na nekoliko proizvoda koji mi se u tom trenu čine primjereni. Mislim da je zapravo dobro svako toliko zarotirati okuse nego uvijek imati sve na raspolaganju.

Koncept nastaje u mojoj glavi, a sami keksi nastaju u jednoj maloj proizvodnji u Zagrebu. Super je što konačno imam kuhinju “po svojoj mjeri”.

Koliko ih je teško za napraviti, koliko ti treba vremena za pleh, koliko za cca kilogram?
Mislim da ih nije nimalo teško raditi, samo što takvi keksići zahtijevaju dosta vremena, budući da je proces takav da se prvo zamijese, peku prvi put, potom hlade, režu, peku/tostiraju s jedne strane, okreću, peku s druge strane, hlade i napokon pakiraju. Imam profesionalnu pećnicu s velikim plehovima tako da prvu smjesu za jedan pleh, na koji stane oko 600 g gotovih keksa, mogu pripremiti za dvadesetak minuta, pečenje će mi uzeti isto toliko, i konačno rezanje i tostiranje još dvadesetak minuta.

Međutim, naučila sam kako i koje stvari mogu raditi gotovo istovremeno, tako da vrijeme pripreme uvijek malo varira, a ovisi i o tome radim li jedan dan samo jednu vrstu, što ubrzava proces, ili nekoliko njih, kada je sve dosta sporije. Ali recimo da mi je, uzevši u obzir i hlađenje, potrebno oko sat i pol za kilogram gotovih keksa do faze pakiranja.

Gdje, kako i kad ih možemo nabaviti?
Miscotti se mogu naručiti preko mog weba www.miscotti.hr ili porukom na društvenim mrežama (Facebook: miscotti i Instagram: mmmmiscotti). Tu je uvijek aktualna ponuda paketa sezonskih okusa koji su super za degustiranje nekoliko okusa, a i lijep su poklon budući da dolaze zapakirani u kutiju s mašnom i porukom po vašoj želji. Rade se po narudžbi, ali uvijek sam dostupna za dogovor i možete mi se javiti bilo kada.

Osim toga, surađujem i s nekoliko trgovina i barova, gdje možete pronaći specijalne okuse prilagođene njihovoj ponudi – keksi uz najznačajnije hrvatske sorte vina prodaju Pupitres, boutique vinske kulture i Miva galerija vina, dok kekse s (Volim ljuto) chilijem možete kupiti u trgovini Spicy Days ili na webshopu Volim Ljuto.

Puno ti hvala!
Hvala tebi!

www.miscotti.hr
mirta@miscotti.hr
Božidara Magovca 161, 10000 Zagreb
+385 95 908 7970

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.