Medovina Ferbežar: Iz Vinkovaca nam dolazi sjajno vino od meda!

Vrhunska medovina po tradicionalnoj recepturi od domaćeg slavonskog meda iz vlastite proizvodnje novost je na domaćem tržištu i zaslužuje mjesto na vašem šanku!

by Ribafish
0 komentar

Pili smo svašta od meda. Od limunade s medom, preko propolisa, kasnije likere, rakije, neki čak i kavu slade ovim fantastičnim proizvodom nastalim radom vrijednih kukaca. Iskoristiti med pak za medovinu, odnosno vino od meda, i nije česta stvar na ovim prostorima pa smo postavili par pitanja ljudima iz Vinkovaca koji su se, eto, bacili u biznis!

Veliki pozdrav, možete li nam se predstaviti i reći otkud vi u medovini?
Pozdrav, naš OPG je nastao iz hobija starijeg brata Gorana i od dva proizvodna pčelinja društva, kasnije se pridružuje Antonio te danas imamo oko 150 košnica. U samoj medovini smo se našli nakon skoro 10 godina bavljenja pčelarstvom. Uvijek smo tražili novi način za oplemenjivanje meda i pčelinjih proizvoda i nakon godina istraživanja, isprobavanja raznih recepata i galona kućnih tura, došli smo do naše butelje Medovine Ferbežar!

Što je uopće medovina, koja je razlika između medice i medovine?
Za medovinu možemo najčešće čuti da je ona vino od meda, stručno je to fermentirani napitak od meda, vode i kvasca. Razlika između medovine i medice je u tome što je medica liker od meda napravljen na bazi raznih alkoholnih destilata u koje se dodaje med, dok je medovina piće dobiveno fermentacijom otopine meda i vode.

Kako se pije medovina?
Medovinu je idealno poslužiti rashlađenu, na temp od 8-10 stupnjeva. Njen bogat okus odlično se slaže uz razna jela, ponajviše sireve, roštilj, ali i drugo meso te voće. Također je dušu dala za popiti čašu-dvije u dobrom društvu.

Kako nastaje, odnosno kako se proizvodi?
Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt, u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Sekundarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve.

Sve radimo u kontroliranim uvjetima. Osim tradicionalne medovine (koliko nam je poznato – jedini u Hrvatskoj) proizvodimo i Melomel. Melomel je voćna medovina u koju se u procesu proizvodnje u samu fermentaciju dodaje svježe voće te se macerira voćem i ranim začinima. Konkretno, naš prvi komercijalni melomel napravljen je od jagode i višnje te je začinjen vanilijom.

Pivopije se ne bi složile da je najstarije alkoholno piće, odakle vam podaci?
Nekih 7.000 godina prije Krista nije bilo hmelja za pivo, ni grožđa za vino (došlo je nešto kasnije), niti bilo kakve poljoprivrede, zapravo. Ali, naši neandertalski prethodnici imali su med i vodu i otkrili su da se od ove jednostavne mješavine može napraviti pravi “party juice”.

Hmelj se u pivarstvu koristi tek od 14. stoljeća, ali nema veze, pričat ćemo u Vinkovcima. 😊 Po čemu je bolja od drugih na tržištu, odnosno, radi li je itko?
Na žalost na Hrvatskom tržištu alkoholnih pića medovina je još uvijek jako slabo zastupljena. Među malobrojnim medovinama na našem tržištu medovina Ferbežar ističe se kvalitetom koju postižemo modernim i ozbiljnim pristupom procesu proizvodnje i korištenjem vrhunskog domaćeg meda kao sirovine za proizvodnju. Budući da na našem tržištu praktički i ne postoji konkurencija ono što nam za sada daje sigurnost da stvar ide u dobrom smjeru jesu pozitivne reakcije naših sve brojnijih potrošača te brojnih enologa i profesionalnih kušača koji su nas imali prilike upoznati i kušati na vinskim sajmovima koje smo obišli.

Gdje i po kojim cijenama se može nabaviti?
Medovinu možete pronaći na našem webshopu www.medovinaferbezar.com te kod naših partnera po cijeloj Hrvatskoj. Cijena tradicionalne medovine je 100,00 kn, a melomela 120,00 kn.

Što bismo još trebali znati?
Med koji koristimo u proizvodnji medovine je najviše kvalitete iz naših pčelinjaka. A zbog takvog kvalitetnog sastava i pozitivnog djelovanja na organizam, medovinu još nazivaju eliksirom života (jača i osnažuje organizam, usporava starenje…). Ovaj tjedan na našem štandu na Vinkovačkim jesenima, gdje se može probati naša medovina, a možete je probati bilo kada u našoj mederiji uz prethodnu najavu.

Hvala puno!

 

Medovina Ferbežar
Tvrtka Kotromanića 39, Vinkovci, Croatia
medovina.ferbezar@gmail.com
medovina_ferbezar
www.medovinaferbezar.com
https://www.facebook.com/medovina.ferbezar

Naslovna fotografija: Vedrana Orlović

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.