Kvarner Wines: Novi brend Turističke zajednice Kvarnera

by Ribafish
0 komentar

Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Turističke zajednica Kvarnera i zadruge „Vina Kvarnera“, te dodjelom oznake kvalitete Vina Kvarnera / Kvarner Wines, potvrđena je uspješna suradnja na promociji kvarnerskih vina i Kvarnera kao turističke destinacije, kojoj je vinski i gastro-turizam od velikog značaja. Sporazum su u sjedištu zadruge, u Vinskoj kući Pavlomir, potpisali dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, te predsjednik Skupštine zadruge Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić

Službena objava:
Predsjednik TZ Kvarnera, župan Zlatko Komadina uručio je vlasnicima 10 vinarija iz Vrbnika, Novog Vinodolskog, Selca, Kastva i Zvoneća (Matulji) markacijske oznake – ploče, koje će označavati njihove vinarije i posjetiteljima ukazivati da se nalaze na mjestu na kojem mogu kušati autohtona kvarnerska vina.Naime, Turistička zajednica Kvarnera u sklopu razvoja turističkih proizvoda na Kvarneru, promovira i brendira gastronomiju s oznakom kvalitete „Kvarner Gourmet“ i „Kvarner Food“, pa je „Kvarner Wines“ nastavak razvoja, kako u smislu zajedničkih aktivnosti sa Zadrugom, tako i u smislu promocije naše bogate eno-gastro destinacije.

„Iznimno mi je drago da smo danas potpisali ovaj sporazum o suradnji čijim ćemo potpisivanjem dodatno intenzivirati našu suradnju u obostranom zadovoljstvu u smislu promicanja i turizma i vinogradarsko – vinarske proizvodnje u nadi da ćemo na taj način svi dodatno prosperirati i da ćemo zajedno dati doprinos identitetu naše regije. Izuzev predivne prirode, mora, otoka i Gorskog kotara imamo povijesno tradicionalnu kulturu uzgoja vinove loze i vinograda i specifičnost u velikom broju autohtonih sorti što je potvrda izrečene teze. Takvo bogatstvo sorti u širem području nigdje ne možemo pronaći. Za sve izrečeno ćemo zajedničkim radom u tom segmentu djelatnosti naše regije iznaći snage i znanja da to dostojno isprezentiramo turističkoj i domaćoj javnosti a sve na ponos našoj regiji.“ izjavio je Ivica Dobrinčić – predsjednik Skupštine zadruge Vina Kvarnera.

Zadruga „Vina Kvarnera“ okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje, na kojoj se godišnje proizvede više od 2 milijuna litara vina, više je od 200 hektara vinograda, a od toga oko 150 hektara zasađeno je žlahtinom. S godišnjih preko 50.000 boca pjenušaca, Kvarner je treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti. Sve zajedno, zahvaljujući vrijednim proizvođačima – vinogradarima, obiteljima koje generacijama nisu napustile, pa i obnovile imanja, daje sliku zanimljive i uspješne destinacije vina.

Kvarner: Tri gastro dragulja koja morate posjetiti ove jeseni i zime

„Naš novljanski poznati enolog, gospodin Ivan Sokolić, je davno rekao da vino treba biti u funkciji stvaranja brenda kraja u kojem se proizvodi. Drago mi je da su se danas ovdje, u Novom Vinodolskom, okupili svi naši kvarnerski vinari koji u posljednje vrijeme stvaraju vrhunske pjenušce i vina. Brendiranju turističke ponude našeg Kvarnera zasigurno pridonose i sva njihova sjajna autohtona vina. Upravo zato osmislili smo i predstavili novi brend „Vina Kvarnera“ kako bi podigli kvalitetu ali i prepoznatljivost destinacije Kvarner.“, rekao je tom prilikom župan Zlatko Komadina, predsjednik TZ Kvarnera.

„Vinski turizam i gastronomija su za turističku ponudu Kvarnera oduvijek imali ogroman značaj. Kvarnerska eno-gastronomska scena jedan je od naših zaštitnih znakova, temelj na kojem gradimo te ćemo i u budućnosti stvarati nove kvalitativne pomake. Kao i do sada, na razvoju novog turističkog proizvoda surađivali smo s renomiranim kvarnerskim eno-stručnjacima te je nova oznaka kvalitete osmišljena u suradnji s našim vinarima okupljenima kroz zadrugu Vina Kvarnera. Tako nastavljamo povezivati struku s proizvođačima i nastavljamo zajednički raditi na razvoju i unapređenju turističke ponude Kvarnera. Nova oznaka kvalitete „Vina Kvarnera“ dio je već poznatog brenda Kvarner Gourmet i Kvarner Food, koji uključuje kvarnerske restorane i stručnjake s kojima provodimo unapređenje kvarnerske kulinarske scene. Oznaka „Vina Kvarnera“ dodjeljivat će se proizvođačima vina te vinarijama s kušaonicama na području Kvarnera kao važnim mjestima za goste koja istovremeno podižu kvalitetu ponude u destinaciji ali i promoviraju naše jedinstvene eno i gastro delicije.
Ovo vrijeme, kada gotovo sve svoje promotivne aktivnosti provodimo virtualno, između ostalog iskoristili smo i da u suradnji s našim gospodarstvom dodatno ulažemo u razvoj kvalitete ponude na Kvarneru. Time stvaramo podlogu za čitav niz promotivnih aktivnosti kojima nastavljamo održavati pažnju gostiju na svim tržištima čak i dok dalje vladaju brojna ograničenja u putovanjima, a u očekivanju njihovih ponovnih putovanja i dolazaka na Kvarner.“ dodala je direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Konoba Zijavica i restoran Navis novi su članovi JRE obitelji!

„Zadruga vinara proizvođačka organizacija Vina Kvarnera (eng. Kvarner Wines) – okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje koja obuhvaća vinogorja Opatija – Rijeka – Vinodol, Krk, Rab, Cres – Lošinj i Pag.
Cilj zadruge Vina Kvarnera je promocija vina autohtonih kvarnerskih sorti od kojih su najpoznatije Žlahtina, Belica (kupaža autohtonih sorti Verdić, Mejsko, Divjaka, Jarbola, Brajkovac), Jarbola, Gegić, Trojščina i Sansigot. Izuzev promocije, zadruga se bavi i edukacijom o kulturi stola, odnosno kušanju vina organizirajući okrugle stolove, predavanja i znanstvene skupove te promovira Kvarner, odnosno Primorsko-goransku županiju, u suradnji s partnerima Primorsko-goranskom županijom, Turističkom zajednicom Kvarnera, Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije odnosno promocijskim centrom Kašetica primorsko-goranska, Gradom Rijekom i Turističkom zajednicom grada Rijeke kao eno-gastronomsku destinaciju u kojoj se proizvode vrhunska vina.“ na kraju je rekao dr. sc. Žarko Stilin – tajnik zadruge Vina Kvarnera.

Dogovorom oko nastavka zajedničkih aktivnosti u području razvoja proizvoda, promocije autohtonih kvarnerskih vina, edukacije, znanstvenih skupova, manifestacija i drugih aktivnosti u cilju promocije regije Kvarnera, napravljen je iskorak za cijelu destinaciju, te će poslužiti kao izvrsna osnova za kreiranje novih turističkih programa, kako za turističke agencije i grupe turista, tako i za turiste individualce.

Prateći oznake „Kvarner Wines“ ujedno će moći formirati vinsku turu prema svojim željama i lokacijama.

 

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.