Kutjevo predstavilo „Nova blaga starog podruma“: Upoznajte liniju vina Koria!

Sve popularniji zagrebački restoran Kaiser bio je domaćin ekskluzivne večere Vinarije Kutjevo Nova blaga starog podruma gdje se prvi put izvan podruma kušano macerirano bijelo i odležano crno vino od grožđa s glasovitog kutjevačkog vinogradarskog položaja Koria iz berbe 2017.

by Ribafish
0 komentar

Linija vina Koria nazvana je po istoimenom vinogradu, a vino je godinama njegovano u miru starog podruma iz 1232. godine. Ove i druge uspješnice Kutjeva d.d. predstavili su vinski promotor Ivo Kozarčanin i glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin uz za ovu priliku posebno pripremljenu hranu Marija Meštrovića i njegove ekipe iz restorana Kaiser na Kajzerici.

Sve je počelo sad već klasičnim pjenušcem od graševine Maximo Brut i Hrskavcem s kremom od badema uz komadiće manga i bučino ulje. Vrhunsku Graševinu 2020 s tri ponajbolja kutjevačka položaja (Vinkomir, Vetovo, Hrnjevac) pijuckali smo uz Rigatoni tjesteninu s crème fraîche, umakom od nekoliko vrsta gljiva i usitnjenu idared jabuku. Uslijedila je Graševina de Gotho 2019, a onda i zvijezde večeri.


Graševina Koria 2017 punjena je u svega 1500 boca. Grožđe se bralo ručno i odmah probralo najzdravije bobice (uz manju količinu prosušenih), a fermentaciju su pokrenuli prirodni kvasci, koji su u podrum došli na grožđu iz vinograda. Priča o maceriranoj graševini počela je 2017. kad su u vinariju stigle nove bačve, koje se osjete se u vinu, ali njihove arome nisu prenapadne. Svinjska koljenica, sporo kuhana, a potom zapečena, uz kremu od cvjetače i čips od celera poslužena je uz ovo ozbiljno vino.

Koria Cabernet sauvignon i pinot crni 2017 napunjena je u dvostruko većoj količini od oko 3000 boca. Cabernet sauvignon daje najmanje 80 posto sirovine, ali crni pinot sasvim se dobro drži s njim, ma koliko bio nježniji bojom, aromom i okusom. Tajna je u načinu berbe. Grozdove crnog pinota odrežu kad su sasvim zreli, ali ostave ih da vise u vinogradu na trsu i prosušuju na zraku kako bi im se sadržaj koncentrirao dok sasvim ne dozre cabernet sauvignon. Tad ih oberu pa prešaju i zajedno prepuštaju fermentaciji.

„Bobice iz berbi 2017. i 2018. macerirali su tri tjedna, iz 2019. i 2020. dva, ali mirisi i okusi to ne pokazuju. Cabernet sauvignon dominira vinima iz 2017. i 2020., no u berbi 2018. se kroz arome (pre)zrele višnje i čokolade osjeti i crveno voće tipično za crni pinot poput tek sazrele trešnje, a ima i nježnog cvijeća te zemlje. U dvogodišnjoj Crnoj Koriji, pak, crni pinot kao da je pljusnuo puno korpulentnijeg partnera i gotovo da dominira.“ rekao je Ivo Kozarčanin. A tu je bio i Biftek s bukovačom, prokulicama, gelom od aronije i octom od maline.

Inače, vinograd s kojeg dolazi Koria s istoka gleda na položaj Vinkomir, a ukupna površina na kojoj se uzgajaju graševina, cabernet sauvignon i crni pinot je oko 30 hektara.

Za desert nam je poslužena Ledena graševina 2018. Berba često i nije u godini koja piše na etiketi, nego sljedeće, sve ovisi kad temperatura padne na minus sedam stupnjeva. Uz to u grožđu mora biti 127 stupnjeva sladora po Oechslovom moštomjeru. Ovo briljantno vino jantarno je žute boje s malo alkohola, ima puno neprovrela šećera i raskošnog bukea, s izraženim mirisima plemenite plijesni te orašastih plodova i meda. “Vino koje jako vole muškarci, posebno kad ga piju žene!”

Ja bih to prelio preko sladoleda od vanilije i uživao danima. Ma može i bez sladoleda. Slapovi ledenog slada, savršenstvo!

Prekrasna večer u Kaiseru, o kojem ćemo uskoro više pisati!

 

Foto: Karlo Sajfert

I ovo bi vam se moglo svidjeti

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.